Teruggebeld worden

Hoge en individueel vormgegeven ramen horizontaal ventileren

U bent de trotse eigenaar van zeer hoge of individueel vormgegeven kozijnen? Prachtig – dan kunt u van een mooi uitzicht en dito sfeer genieten. Aan de andere kant kost het zeker moeite goed te ventileren, laat staan het raam te kantelen.

Afhankelijk van het raam is een kiepopening misschien helemaal niet mogelijk. Een 2-traps-draaiopening biedt dan uitkomst.

Zo werkt het ventileren met de 2-traps-draaiopening

Met name hoge kozijnvleugels of kozijnvormen die van de standaard afwijken, bijv. trapezium kozijnen, driehoekige kozijnen, boogkozijnen etc., kunnen helemaal niet of in ieder geval niet veilig worden geopend.

Om deze speciale kozijnen door middel van de 2-traps-draaiopening te kunnen ventileren, kantelt u niet, maar draait u het raam.
Zo wordt in plaats van de gebruikelijke verticale kanteling, de draaiopening horizontaal vastgezet.

  1. U draait de hendel naar boven, om het raam te openen. Net zoals u bij het normale kantelen zou doen.
  2. Zet dan de 2-traps-draaiopening vast, doordat u de hendel van het geopende kozijn naar beneden draait en met de sleutel vergrendelt.
  3. Het kozijn is nu op een bepaalde openingsbreedte vastgezet en u kunt nu probleemloos ventileren.
  4. Als u deze stap ongedaan maakt en in plaats daarvan de hendel naar rechts draait, kunt u het raam natuurlijk ook helemaal openen.

Op de draaiopening kunnen ook rondomlopende, zelfinstellende paddenstoelnokken en een foutbedieningsvergrendeling voor maximale veiligheid worden gemonteerd.
Deze maatregelen verhinderen, dat het kozijn in geopende toestand uit de scharnieren valt.

Uw voordelen

  • Ventilatie van zeer hoge of individueel vormgegeven kozijnen is mogelijk
  • Continu frisse lucht
  • Ramen kunnen bij tocht niet dichtslaan.
  • Inbraakwerend

Welke ventilatiemethode is geschikt voor mij?

Doe de test en ontdek welke ventilatiemethode bij uw omstandigheden en behoeften past:

Veel gestelde vragen

Hoe lang moet men ventileren?

In het ideale geval ventileert u overeenkomstig seizoen en vochtigheidsgraad. In de wintermaanden is het nodig om meerdere keren per dag maximaal 5 minuten te ventileren, in de zachtere maanden 10 minuten en in de warme zomermaanden mag meerdere keren per dag wel 15-20 minuten worden geventileerd.

Hoe inbraakveilig is deze vorm van ventileren?

U wilt graag via de 2-traps-draaiopening ventileren, maar u vindt het niet prettig om de ramen geopend achter te laten wanneer u weg bent. Zo’n open raam is toch niet tegen inbrekers beschermd, of wel? Over het algemeen maken gekantelde of geopende ramen het voor dieven makkelijker, om ongeoorloofd toegang te krijgen. 
Enerzijds wordt de poging de ramen open te wrikken door middel van paddenstoelnokken tegengegaan. Anderzijds is de draaiopening vastgezet en kan ook met een sleutel worden vergrendeld, zodat de inbreker niet om het raam heen kan grijpen om de hendel te openen.

Kan mijn kat in het open raam beklemd raken?

Gekantelde standaard ramen vormen een gevaar voor katten, omdat ze verstrikt kunnen raken tussen de taps toelopende wig tussen kozijn en vleugel.
De 2-traps-draaiopening is echter niet een verticale, maar een horizontale opening die wordt vastgezet. Uw kat kan – afhankelijk van zijn omvang – zonder gevaar door het raam glippen.

Kan de 2-traps-draaiopening ook achteraf worden gemonteerd?

Natuurlijk kan de 2-traps-draaiopening ook achteraf worden gemonteerd. De inrichting wordt eenvoudig aan uw bestaande kozijn gemonteerd.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden