Teruggebeld worden

Houten kozijnen: Deze voordelen & nadelen moet u weten

Houten kozijnen stralen gezelligheid en klassieke elegantie uit. Maar tegen welke prijs?

Voordelen & Nadelen: Hoe “goed” zijn houten kozijnen?

VoordelenNadelen
Ze zien er mooi uitDoorlopende kosten door verhoogde verwarming, nabehandeling en vervanging
Natuurlijke uitstralingOnderhoudsintensief – moeten regelmatig worden geverfd
Recyclebaar, wanneer wateroplosbare verf wordt gebruikt.Vaak met lak behandeld, dat recycling onmogelijk maakt
Warmte-isolerend materiaalIsoleert niet zo goed als kunststof
Hernieuwbare grondstofGrondstof heeft tijd nodig om terug te groeien
Kleur kan worden aangepastNiet heel robuust
Weergevoelig
Kortere levensduur dan andere kozijnmaterialen
Duur in de aanschaf

Geen twijfel mogelijk – houten kozijnen kunnen er geweldig uitzien. Het materiaal ziet er heel natuurlijk uit De meeste mensen denken echter, dat hout minder belastend is voor het milieu dan dat bij kunststof- of aluminium kozijnen het geval is.
Dat is echter een misvatting. Alleen al, omdat het hout zelden uit duurzame bosbouw vandaan komt. Het hout kan, wanneer het met niet wateroplosbare lak wordt behandeld, niet meer worden gerecycled. Slechter: Het kozijn wordt gevaarlijk afval.
Hout is weliswaar een grondstof, die terug groeit. Het heeft hiervoor wel tijd nodig, die hem weinig wordt gegeven.

Het relatief gevoelige materiaal moet ook sneller worden vervangen. De levensduur van houten kozijnen bedraagt doorgaans ca. 30 jaar – maar alleen wanneer ze goed worden onderhouden. Dat kost geld en gaat ten koste van de natuur.
Kunststof kozijnen hoeven niet in dezelfde maten worden onderhouden. Ze kunnen wel 50 jaar meegaan, aluminium kozijnen zelfs wel 60 jaar.

Hout heeft warmte-isolerende eigenschappen. Perfect voor een kozijn, toch? Niet wanneer er materialen zijn – zoals kunststof – die veel beter isoleren.
Hierdoor zijn de stookkosten bij houten ramen in de winter hoger, dan bij kunststof ramen.

Het houten raamkozijn is zoals gezegd zeer onderhoudsintensief. Schuren, schilderen, opnieuw uitlijnen – deze werkzaamheden moeten regelmatig gebeuren, afhankelijk van het weer, beslist een keer per jaar.
Hout is een zacht, niet erg robuust materiaal. Dat is enerzijds mooi, anderzijds ondankbaar. Ongunstige weersomstandigheden of onoplettendheid laten hun sporen na Het kozijn ziet er al snel lelijk uit.

Alternatieven voor het klassieke houten kozijnen

Kunststof kozijnen – het duurzame isolatiewonder

Kunststof kozijnen hebben enkele voordelen ten opzichte van houten kozijnen Het begint met de langere levensduur – tot wel 50 jaar. Wanneer ze hun hoogtepunt hebben bereikt, kunnen ze, verrassenderwijs en tegen de algemene verwachting in, 100% worden gerecycled.
Bovendien kosten ze doorgaans het minste. 

De kunststof raamkozijnen zelf zijn door een folie omsloten. Zo blijft de kleur permanent en zorgt het ervoor, dat de kozijnen eenvoudig gereinigd kunnen worden. Bovendien is het kozijn bestand tegen weersinvloeden of krassen. 

De kleur blijft permanent en verbleekt niet. Het kunststof kozijn hoeft niet gelakt, geschuurd of anderszins behandeld te worden.

Het materiaal is organisch – zelfs zoute lucht kan het raam niet beschadigen. Water druipt parelend af.
Anders dan hout trekt kunststof niet krom en is het tegen barre weersomstandigheden bestand.
Het materiaal wint het ook op het gebied van warmte-isolatie – het geleidt nauwelijks warmte en kou.
Het kozijn kan bovendien in luchtkamers worden opgedeeld, die de warmte-isolatie verder verhogen.

Stijlvolle & robuuste aluminium kozijnen

Wanneer u niet van kunststof kozijnen houdt, bieden ook aluminium kozijnen een stijlvol alternatief voor klassiek houten kozijnen..
Deze hebben een hogere kwaliteit dan kunststof kozijnen. Dat komt ook door de preciezere vormen, die het materiaal vergeleken met het materiaal hout of kunststof heeft. In feite zijn aluminium kozijnen ook resistenter en duurzamer. Ze kunnen wel 60 jaar meegaan. 
Aluminium is zeer robuust, het is bestand tegen temperaturen tot 500 °C en is ongevoelig voor weer en wind. Deze robuustheid heeft ook voordelen op ander gebied – de stabiliteit van het materiaal draagt bij aan de inbraakbescherming.

Aluminium kan 100 procent worden gerecycled. En dat met een zeer laag energieverbruik. 

Aluminium verweert – anders dan hout – niet. Het materiaal is onderhoudsarm en hoeft niet te worden behandeld. Dat bespaart veel tijd, kosten en stress.
De kleur ligt echter vast. Maar deze vervaagt niet En vergeling is ook uitgesloten. 

Aluminium scoort ook, wanneer zeer smalle raamkozijnen of “frameloze” kozijnen zijn gewenst.  Kunststof raamkozijnen en houten raamkozijnen kunnen niet zo smal worden gemaakt.

Qua warmte-isolatie lijkt het in eerste instantie, dat aluminium zijn voorsprong op hout verliest, omdat het materiaal warmte geleidt. Maar: Moderne aluminium kozijnen beschikken over een kunststof kern. Deze zorgt voor een net zo perfecte warmte-isolatie als bij moderne kunststof kozijnen.

Houten kozijnen vervangen – zonder compromissen te moeten sluiten

Ondanks alle bovengenoemde nadelen, wensen veel klanten kozijnen en deuren van hout. Begrijpelijk, want houten kozijnen hebben een heel andere en speciale uitstraling dan aluminium- of kunststof kozijnen.
Maar ook in dit geval is er een oplossing, zonder compromissen (en nadelen) te hoeven accepteren. 
Bij de volgende varianten is niet meer te zien of het om een ingebouwd kunststof of aluminium kozijn gaat. 

Hout- aluminium-kozijnen

Moderne hout-aluminium-kozijnen hebben een kunststof kern en kunnen het qua warmte-isolatie moeiteloos tegen kunststof kozijnen opnemen. Tegelijkertijd ziet u aan de binnenzijde van uw huis prachtige houten raamkozijnen.

Dit kozijnmateriaal hoeft – anders dan bij het klassieke houten kozijn – niet behandeld of geverfd te worden. Het materiaal vergeelt of verbleekt niet.

Het aluminium aan de buitenzijde zorgt voor de nodige robuustheid en stevigheid – ook bij slecht weer en is nog resistenter en duurzamer dan kunststof.
De kenmerkende stabiliteit van het materiaal draagt bij aan de inbraakbeveiliging.

Aluminium of kunststof kozijnen met houtlook

Aluminium- of kunststof kozijnen met houtlook of gewalst oppervlak zijn visueel nauwelijks van echte houten kozijnen te onderscheiden!
Om behalve de nerf de houtlook er nog echter te laten uitzien, verft kozijnfabrikant Finstral het basismateriaal en de afdichtingen in een passende bruintint. Zelfs geopend kunnen de kunststof- of aluminium kozijnen niet van “echte” houten kozijnen worden onderscheiden.

Houtlook en gewalste oppervlakken geven kozijnen structuur door de speciale nerf.
Dit gebeurt met behulp van speciale folies die op het profiel worden gewalst.
De houtlook is onlosmakelijk en duurzaam met het materiaal verbonden en is onderhoudsarm.
Ook de optiek overtuigt – het lelijke loslaten van de folies wordt voorkomen. Het raamkozijn ziet eruit en voelt aan als een houten kozijn.

Het houten kozijn op een rijtje

In de volgende tabel vindt u een vergelijking tussen de gangbare kozijnmaterialen. Kosten, warmte-isolatie en levensduur – we hebben ieder materiaal onder de loep genomen.

Houten kozijnenHout-aluminium kozijnenAluminium kozijnenKunststof kozijnen
VoordeligNeeDuurderDuurderJa
KernHoutHet liefst met kunststof kernHet liefst met kunststof kernKunststof kern
LookKlassiekKlassiekSierlijkModern
LevensduurLaagHoogZeer hoogHoog
Warmte-isolatieLagerPerfect (met kunststof kern)Perfect (met kunststof kern)Perfect
ResistentieLaagZeer hoog (bij aluminium afdekking aan de buitenzijde)Zeer hoogHoog
Nabehandeling nodigJaNee (houten afdekking aan binnenzijde)NeeNee
ReinigingOmslachtigEenvoudigEenvoudigEenvoudig
LuchtkamersNeeJaJaJa
Kleur aanpasbaarJaNeeNeeNee
Kunnen verbleken of vergelenJaNee (houten afdekking aan binnenzijde)NeeJa
RecyclebaarDoorgaans niet (door lak is het gevaarlijk afval)100% bij wateroplosbare verf100%Ja
VormPreciesPreciesZeer preciesMinder precies
Zeer smalle kozijnen mogelijkNeeNeeJaNee

Veel gestelde vragen

Hoe lang “leven” houten kozijnen?

De levensduur van houten kozijnen bedraagt doorgaans ca. 30 tot 40 jaar – maar alleen wanneer ze goed en regelmatig worden onderhouden.
Ter vergelijking: Kunststof kozijnen kunnen wel 50 jaar meegaan, aluminium kozijnen zelfs wel 60 jaar.

Wanneer moeten houten kozijnen worden vervangen?

Houten kozijnen moeten uiterlijk vervangen worden, wanneer onherstelbare schade aan het materiaal en/of het aangrenzende metselwerk wordt vastgesteld.
Ook wanneer kozijnen gedurende langere tijd herhaaldelijk condens op de ruiten vertonen, kan dit een teken voor kozijnvervanging zijn.

Wat kosten houten kozijnen?

Houten kozijnen zijn doorgaans duur. Wanneer je daarbij optelt dat ze vaker dan andere kozijnmaterialen moeten worden vervangen, maakt dat ze nog duurder. Het staat vast, dat houten kozijnen in ieder geval meer dan kunststof kozijnen kosten. De daadwerkelijke kosten voor het houten kozijn zijn zo verschillend, dat het niet mogelijk is een vaste prijs te noemen. Materiaal, grootte, U-waarde of eventuele speciale uitvoering spelen hierbij een rol.

Hoe moet ik mijn houten kozijn reinigen?

Bij houten kozijnen is het nog belangrijker dan bij andere kozijnmaterialen om ze regelmatig te reinigen. U moet hiervoor nooit agressieve schoonmaak-of schuurmiddelen gebruiken. Een sopje is voldoende
Ook grove middelen zoals ruwe borstels of sponzen kunt u links laten liggen. Veeg bovendien meteen droog. Hout houdt niet van vocht. 
In onze handleiding kozijnen reinigen vindt u nog meer tips & tricks.

Hoe vaak moeten de kozijnen worden geverfd?

Het hangt van de kwaliteit van het hout, maar ook van die van de verf af, hoe vaak houten kozijnen moeten worden geverfd. Natuurlijk speelt het ook een rol, in hoeverre uw raam aan extreme weersomstandigheden wordt blootgesteld.
Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen en de levensduur van uw houten kozijnen wilt maximaliseren, is het verstandig de beschermlaag van uw kozijnen jaarlijks te vernieuwen.
Reinig uw kozijn in ieder geval vooraf zeer grondig.  Afhankelijk van de situatie moet deze vooraf met zeer fijn schuurpapier ruw worden gemaakt.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden