Teruggebeld worden

En tot 300€ per vervanging.

Voorzichtig bij kozijnvervanging!

Twee zaken, die u tegen frequente kostenposten beschermen

 1. Er zijn verschillende soorten vervanging – en ‘er uit trekken, nieuw inbouwen’ is niet alleen de duurste… er kan ook veel mis gaan, wat de montagetijd en kosten verhoogt. Desondanks bieden veel monteurs uitsluitend deze methode aan, omdat ze daar het meeste aan verdienen.
 2. Terwijl ‘er uit trekken, nieuw inbouwen’ vaak 4-6 uur per kozijn kost, duren overschuifmontage (~2 uur) en inschuifmontage (~30 minuten) aanzienlijk korter. Hoe meer kozijnen vervangen moeten worden, hoe meer tijd en mogelijke ergernis u bespaart. En tot 300€ per vervanging.

Of en welke methode bij u van toepassing is, vertelt een korte zelftest u, of een gratis inschatting van een expert ter plaatse. Conwindo heeft een lijst met 623 experts, die deze methoden aanbieden. Uitsluitend opgeleide monteurs, waarvan vele met onafhankelijk montagecertificaat.

Kozijn vervangen – waarom, wanneer en hoe?

Zijn uw kozijnen niet meer voldoende beveiligd? En slecht geïsoleerd? Heeft u last van verkeerslawaai – ook bij gesloten kozijnen? Klemt het kozijn en tocht het? 

Ja, ja en ja? Maar kozijnen vervangen – veel te veel moeite, duurt te lang en brengt alleen maar vuil met zich mee. 

Klopt niet!

Door middel van overschuifmontage is de vervanging binnen slechts 30 minuten voltooid – zonder uw huis te vervuilen.

Wanneer moet u uw oude kozijnen vervangen?

De levensduur van kozijnen hangt onder andere van hun bouwjaar af. Warmte-isolatiebeglazing ontstond pas in 1995. Heeft u kozijnen, die voor deze tijd zijn gebouwd, dan is het de moeite waard om ze te vervangen. 

Volgens de huidige normen hebben kozijnen bovendien een langere levensduur. Als ze niet beschadigd zijn, kunt u ca. 40 jaar van uw nieuw houten- en wel 50 jaar van uw kunststof kozijnen genieten.

Afgezien van isolerende eigenschappen en de leeftijd van uw oude kozijn zijn een gebrek aan geluidsisolatie en inbraakbescherming meer dan goede redenen voor kozijnvervanging.

En waarom? 13 Redenen voor kozijnvervanging

 1. Uw kozijnen zijn niet meer dicht.
 2. U kunt stookkosten besparen.
 3. Door tocht heerst er een onaangenaam binnenklimaat.
 4. U wilt een verhoogde inbraakbeveiliging.
 5. De montage duurt maximaal 2 uur
 6. Afhankelijk van de montagemethode is er zelfs geen vuil.
 7. Er zit schimmel op uw kozijn.
 8. U kunt niet meer slapen, omdat het geluid van buiten u wakker houdt.
 9. U wilt uw kozijnen vergroten.
 10. De warmte blijft in de kamer.
 11. U wilt iets voor het milieu doen.
 12. U wilt meer geluidsisolatie.
 13. Uw huidige kozijnen bevallen u niet meer.

Weet u niet zeker, of kozijnvervanging voordelig is? Doe dan een zelftest.

Met behulp van een gratis kit ontdekt u, of uw kozijnen goed geïsoleerd, inbraakveilig en vrij van gebreken zijn.

Hier moet u bij kozijnvervanging rekening mee houden

Type woning

Bent u een trotse huiseigenaar, dan mag u doorgaans met uw kozijnen doen, wat u wilt. 
Als uw woning een rijksmonument is, moet u eerst bij de verantwoordelijke instantie aanvragen, of en in hoeverre een kozijnvervanging is toegestaan.
Als eigenaar van een flat bent u ook afhankelijk van “externen”.  Want de kozijnen zijn niet alleen van u, maar van de Vereniging van Eigenaren.
In de vergadering van eigenaren moet worden gestemd, of u uw kozijnen mag vervangen.

Inspanning: Overschuifmontage, inschuifmontage of demontage

Bij overschuifmontage wordt slechts een deel van het kozijn verwijderd en dan het nieuwe kozijn “overgezet”. Bij inschuifmontage wordt alleen het vleugelkader verwijderd, het kozijn blijft in het raam en wordt door een profiel verdubbeld. Dit is vooral handig voor oude gebouwen.

Beide varianten vereisen geen metselwerk, produceren geen vuil en de gevel wordt niet aangeraakt, laat staan beschadigd! 
Bij demontage daarentegen wordt het hele kozijn inclusief vensterbank verwijderd en wordt eerst een gat in de muur gemaakt. Dat is duur en aan het einde ontstaan nog extra kosten, omdat het nieuwe kozijn moet worden gestuct.

Kozijnvervanging montage

Een overschuifmontage duurt ca. 2 uur, de inschuifmontage zelfs maar 30 minuten. 
Als het kozijn echter volledig moet worden vervangen, kan dit wel een halve dag duren. In de meeste gevallen is dit echter niet nodig.

Kosten voor kozijnvervanging

Hoe hoog de kosten voor kozijnvervanging zijn, hangt natuurlijk van de grootte van het kozijn af. Relevant zijn echter ook 

 • het glas (enkel, dubbel, etc.)
 • montagemethode (complete demontage, inschuif- of overschuifmontage) en natuurlijk 
 • het materiaal (aluminium, hout, etc.)

Als u niet alleen het kozijn wilt vervangen, maar ook wilt vergroten, kunnen extra kosten voor metselwerk ontstaan (maar hoeft niet!)
Voorbeeld: De kosten voor de vervanging van een houten kozijn in standaard grootte, dat volledig door een kunststof kozijn (meestal de duurste variant) wordt vervangen, bedragen ongeveer 500 €.
Houd er rekening mee, dat er niet alleen kosten voor monteur en kozijn zijn, maar ook voor onderdelen (bv. montageschuim) en eventueel rolluiken.

Weer en seizoen

In het beste geval vindt kozijnvervanging niet bij slecht weer plaats, zodat bouwstof en het interieur van uw huis beschermd blijven. Grote kozijnen moeten niet worden geïnstalleerd als er waarschuwingen voor storm zijn – dan is een veilige montage niet meer gegarandeerd. Vriestemperaturen in de winter daarentegen zijn voor het montageschuim pas vanaf een bepaalde hoogte een probleem.

Steiger

In de meeste gevallen is voor de vervanging van uw kozijnen geen steiger nodig. Afhankelijk van hun grootte kunnen de kozijnen van binnenuit worden verwijderd en vervangen. Het gebruik van een steiger is alleen wettelijk verplicht als er werkzaamheden op het dak nodig zijn.

Veel gestelde vragen

Wordt kozijnvervanging door de staat gesubsidieerd?

Ja, saneringsmaatregelen, zoals bijvoorbeeld een kozijnvervanging, worden door de investeringsbank in het kader van het klimaatbeschermingsprogramma gesubsidieerd.
Voorwaarde: U gebruikt de woning, waarin u de kozijnen laat vervangen, voor eigen doeleinden (en verhuurt deze niet).
Houd er ook rekening mee, dat u tussen overheidssubsidie en belastingaftrek moet kiezen.

Is de saneringsmaatregel fiscaal aantrekkelijk?

Zoals hierboven geschreven, kunt u bij kozijnvervanging van subsidie profiteren. Natuurlijk kunt u in plaats daarvan ook de kosten voor kozijnvervanging aan de belasting opgeven. Doorgaans kunnen “alleen” de kosten voor de monteur in aanmerking worden genomen.

Kan ik het kozijn tegelijkertijd laten vervangen en vergroten?

Als u het kozijn wilt laten vervangen en vergroten, kan het zijn, omdat de vorm van uw kozijn verandert en daarmee ook het gat in de gevel wordt vergroot, dat er metselwerkzaamheden moeten plaatsvinden. Dat zal de kosten verhogen.
Wilt u echter bijvoorbeeld uw kozijn door een schuifdeur vervangen, waarbij de opening naar de vloer toe wordt vergroot, maar hoogte en breedte niet veranderen, kan dit zonder extra kosten worden gerealiseerd.

Teruggebeld worden