Teruggebeld worden

Kozijnen ventileren: Ventilatiemogelijkheden, die schimmel geen kans geven

Twee dingen moet een raam altijd in de woonruimte toelaten – licht en lucht. Laatstgenoemde is vooral bij moderne kozijnen een probleem.

Waarom ventileren?

De geoptimaliseerde kozijnen zijn zeer dicht en laten geen lucht meer de ruimte binnen via voegen, kieren etc. Het gevolg is schimmelgroei, schade aan de bouwconstructie en gevaar voor uw gezondheid. Bovendien kunnen apparaten schadelijke stoffen in de lucht uitstoten, die bijdragen aan de gezondheidsrisico’s. Onvoldoende ventilatie zorgt er ook voor dat andere uitscheidingen zich in de lucht ophopen, zoals bv. menselijk zweet of virussen.

Juiste ventilatie en geschikte ventilatiesystemen en apparaten weten dit te voorkomen.

Bent u momenteel aan het renoveren of heeft u nieuwbouwplannen? Plan dan nu de ventilatie, die bij uw huis past. Afhankelijk van het type ventilatie stijgen in het ergste geval de kosten en de inspanning, wanneer u de ventilatie pas achteraf integreert.
Een ventilatieconcept zou altijd een verplicht onderdeel van renovaties en bouwplanning moeten zijn.

Hoe ventileert men goed?

Vijf keer per dag gedurende 5 minuten ventileren moet voor de luchtbehoefte van uw huis voldoende zijn. De radiatoren moeten daarbij natuurlijk uitgeschakeld zijn. 
Best tijdrovend, toch? In de praktijk ventileren maar weinig huishoudens goed. Het kan natuurlijk ook anders.

Beter en energiezuiniger: er zijn verschillende ventilatiemogelijkheden, waarmee u uw ruimtes veilig, nuttig en gecontroleerd ventileert.

Een ventilatieconcept is een verplicht onderdeel van hedendaagse renovaties en bouwplanningen. Praat met uw planner of architect en verduidelijk de verschillende mogelijkheden.

Welke ventilatiemethode is geschikt voor mij?

Doe de test en ontdek welke ventilatiemethode bij uw omstandigheden en behoeften past:

Kozijnen gecontroleerd ventileren: Verschillende ventilatiemogelijkheden op een rijtje

Of u nu de voorkeur geeft aan eenvoudige stootventilatie of een automatische permanenten ventilatie – met het volgende overzicht en onderstaande ventilatiesysteemvergelijking vindt u de ventilatie, die bij u en uw huis past. 

Het hele jaar door goed ventileren: Draai-kiep-stand voor zomer & winter

Ieder jaargetijde heeft zijn eigen ventilatiebehoefte. Hier komen eenvoudig te bedienen draai-kiep-standen met variabele kantelposities om het hoekje kijken. 
Om te ventileren stelt u eenvoudig de breedte van de kiepopening met een hendel in. 17 cm in de zomer, 4 cm in de winter. Zo kan er ook in het koude jaargetijde geventileerd worden, zonder energie te verspillen.

De extreem smalle kiepopening van slechts 4 centimeter is bovendien ook katvriendelijk. Uw huistijger kan niet zo snel tussen de kozijnvleugel klem komen te zitten.

  • Goed ventileren afhankelijk van het seizoen
  • Katvriendelijk.

Veilig ventileren met inbraakwerende kierventilatie

Inbrekers zien gekantelde kozijnen als onuitgesproken uitnodiging. Is ventileren dan dus alleen bij uw aanwezigheid mogelijk?
Kierventilatie biedt uitkomst. De inrichting wordt in het beslag gemonteerd. 
U kunt uw kozijnen nu kantelen – en met de greep op minimaal 1 cm vastzetten. Van buitenaf is dan niet zichtbaar, dat het raam openstaat.
Natuurlijk kunt u het raam door middel van een dwarslat ook naar een normale kiepopening ombouwen.
Daarmee heeft u niet alleen de volledige controle over de ventilatie – maar ook een eenvoudige oplossing voor die ruimtes, die continue geventileerd moeten worden. 
Indien u de inbraakwerende werking wilt vergroten, kan de kierventilatie ook met een nog betere inbraakbeveiliging worden voorzien. 

  • Inbraakwerend. 
  • Veilig ventileren ook bij afwezigheid.
  • Instelbaar op normale kiepopening

Hoge en speciaal vormgegeven kozijnen ventileren met de 2-traps-draaiopening

Hoge ramen zijn mooi – ze zorgen voor een fantastische sfeer. maar dan komt ventilatie om de hoek kijken.  Vaak is een eenvoudig kantelen onmogelijk.
Met de 2-traps-draaiopening van Finstral kunt u echter ventileren.

In plaats van de gebruikelijke, verticale kiep-ventilatieopening, ventileert u hier via een horizontale draaiopening. Dankzij het bevestigingsmechanisme kan het kozijn niet eenvoudig van buitenaf worden geopend.

  • Speciaal vormgegeven of hoge kozijnen kunnen ventileren.

Vleugelrem – en het raam blijft open

U bent aan het stoot ventileren, als het – al weer – dreunt. Sterke tocht heeft ervoor gezorgd dat uw raam dichtslaat. Daarbij wordt de binnenwelving van het raam aangetast en wordt de ventilatie minder sterk.
Een vleugelrem voorkomt, dat de kozijnvleugel uit zichzelf sluit. 
De rem fixeert de draaiopening van de raamvleugel op 90° en voorkomt, dat het raam ook bij sterke tocht dichtslaat.
Resultaat: U kunt efficiënt ventileren en uw kozijnen blijven onbeschadigd.

  • Verhindert irritant dichtslaan van het raam.
  • Spaart de binnenwelving.

Inbraakveilige ventilatievleugel – onzichtbaar en ontoegankelijk

U wilt ventileren – ook wanneer u niet thuis bent. Dat kan. Met de Vent ventilatievleugel van Finstral kunt u inbraakveilig en onopvallend ventileren.

De vleugel kan naar wens worden geopend en gesloten. Daarbij wordt hij continu buiten door ForRes-lamellen afgedekt en blijft stevig gesloten, ook wanneer hij van binnen eigenlijk open is.
U ventileert overdwars zonder dat bladeren, katten of andere indringers in uw huis kunnen komen. 

  • Inbraakveilig ventileren.
  • Visueel aantrekkelijk

Verborgen kozijnsponningventilator voor eenvoudige permanenten ventilatie

De kozijnsponningventilator wordt in de raamsponning gemonteerd. Zo ligt hij verborgen en verstoort de algemene indruk van uw raam niet.
Bij een gesloten raam zorgt hij voor een passieve permanente ventilatie, die uw huis continu van frisse lucht voorziet en vocht en op een energiebesparende manier naar buiten afvoert. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken over schimmelvorming of stijgende stookkosten.
De kozijnsponningventilator heeft geen stroom nodig – hij werkt gehele mechanisch en automatisch. U hoeft geen onderhoud of aanpassingen door te voeren en ook uw energierekening blijft onaangetast.
Kozijnsponningventilatoren kunnen ook compleet worden gesloten.

  • Werkt zonder stroom
  • Nagenoeg onzichtbaar 
  • Energiebesparend
  • Luchtafvoer per uur: 5 kubieke meter

Kozijnventilator voor efficiënte permanenten ventilatie

Kozijnventilatoren worden in het bovenste gedeelte van het profiel gemonteerd. Hier past de ventilator ook visueel perfect in. 
Bij gesloten kozijnen belooft hij een permanenten en efficiënte ventilatie. Daarbij geeft het slechts weinig warmte van buiten af en voorkomt schimmelvorming.
En dat zonder enige actie van uw zijde – volledig automatisch.
Natuurlijk kunt u de kozijnventilator ook sluiten, als u dat wilt.
Om eventuele elektriciteitskosten hoeft u zich geen zorgen te maken – de kozijnventilator werkt compleet zonder stroom.

  • Hoge, efficiënte luchtverversing
  • Werkt zonder stroom
  • Stoort de algehele visuele indruk niet.
  • Luchtafvoer per uur: 30 kubieke meter

Automatische kozijnventilatie met optionele warmtewisselaar dankzij gemotoriseerde ventilator

De gemotoriseerde ventilator zorgt voor een actieve permanente ventilatie Daarbij worden de elektrische ventilatoren boven of aan de zijkant van het raam gemonteerd. Twee motoren regelen toevoer- en afvoerlucht. Zeer handig – u hoeft er niet aan te denken meerdere malen per dag te ventileren, of uw kozijnen te bewaken, als u ventileert. 
De gemotoriseerde ventilator ventileert voor u – compleet automatisch.
Optioneel kunt u daarbij investeren in een warmtewisselaar en zo energie besparen! De wisselaar onttrekt de warmte uit de afvoerlucht en verwarmt zo de aangezogen frisse lucht. Zo krijgt u continu frisse lucht– zonder warmte te verliezen en zonder stijgende stookkosten. 
Rolluiken en Raffstores vormen ook geen obstakel. De elektrische gemotoriseerde ventilator kan hier eenvoudig in worden geïntegreerd.
Zo heeft u voor de decentrale ventilatie geen ventilatieleidingen nodig. Er zijn ook geen tijdrovende schoonmaakmaatregelen nodig. U kunt het filter jaarlijks zelfs vervangen

  • Automatisch & elektrisch
  • Energiebesparend
  • Optioneel met warmtewisselaar
  • Luchtafvoer per uur: 45 kubieke meter

Ventilatiemogelijkheden vergeleken

Handmatige stoot- of dwarsventilatieKantel-regelaarKier-ventilatie2-traps-draai-openingVleugel-remVentilatie-vleugelKozijnsponning-ventilatieKozijnventilatieGemotoriseerde ventilatorCentraal ventilatiesysteem
KostenGeen extra kostenVoordeligVoordeligVoordeligVoordeligDuurderVoordeligDuurderDuurderZeer duur
OptiekGeen verandering aan de optiekDiscreet zichtbaar bij geopend raamNagenoeg onzichtbaarOnopvallend zichtbaar bij geopend raamOnopvallend zichtbaar bij geopend raamStijlvol in de kozijnsponning verborgenVerborgen in de kozijnsponningOnzichtbaar in het kozijn geïntegreerdAan z of boven het kozijn.Zelfstandig groter apparaat
BedieningHandmatigHandmatigHandmatigHandmatigHandmatigHandmatigAutomatischAutomatischAutomatischAutomatisch
GebruikOndersteunend of naar behoefteAfhankelijk van het seizoen ventilerenContinue ventilatie via bevestigde kieropeningHoge of speciaal vormgegeven kozijnen kunnen ventilerenHoudt raam openVentileert bij afwezigheidContinue ventilatie via openingsklep in kozijnsponningPassieve ventilator zonder stroomAutomatisch ventilatiesysteemLuchtdicht gebouw of nieuwbouw
VoordeelGeen verdere elementen vereistKat- en kindvriendelijkInbraak-werend ventilerenComfortabel ventilerenBeschermt de ramenBinnenwelvingInbraakveilig ventileren.Bedieningsonafhankelijk6x zo krachtig als een kozijnsponningventilatorGeen extra ventileren nodig – voert tot wel 45 m³ lucht afHoge energiebesparing
NadeelTijdrovend en kan in afwezigheid niet worden gebruiktWerkt niet automatischVoor voldoende luchtverversing moet lang worden geventileerdWerkt niet automatischKan in afwezigheid niet worden gebruikt.Werkt niet automatischEr moet aanvullend worden geventileerdEr moet aanvullend worden geventileerdStroom nodigExacte planning nodig en hogere onderhoudskosten

Veel gestelde vragen

Ik heb in hoogwaardige kozijnen geïnvesteerd – waarom moet ik nu zo vaak ventileren?

Nieuwe en energiezuinige kozijnen zijn fantastisch – ze zijn zeer dicht. Zo dicht, dat u nu vaker of op een andere manier moet ventileren, als dat u met uw oude kozijnen waarschijnlijk heeft gedaan.
Kon lucht bij uw oude kozijnen nog via voegen of kieren worden ververst, nu kan de lucht echter niet meer ontsnappen.
U moet vocht en muffe lucht nu meerdere malen verwijderen door bijvoorbeeld herhaaldelijk te ventileren of via kozijnventilatie, om schimmel en in het ergste geval schade aan uw gezondheid of bouwconstructie te voorkomen.

Zijn speciale ventilatiesystemen echt nodig of nuttig?

Gemiddeld wordt in een twee-persoons-huishouding 8 liter vocht per dag geproduceerd, waaraan uw woning “weerloos” wordt blootgesteld.
Met name moderne gebouwen en kozijnen zijn intussen zo goed geïsoleerd, dat er geen luchtverversing via voegen etc. meer plaatsvindt en deze zorgen niet meer voor een soort van permanente isolatie. Dat is ook maar goed – zo bespaart u aanzienlijk veel energiekosten.
Het is nu wel zaak om intensiever te ventileren, om muffe lucht en vocht af te voeren.
Met de reeds genoemde ventilatiesystemen kunt u hiervoor zorgen, zonder dat de energierekening gaat stijgen.

Welke voordelen bieden de genoemde ventilatiemogelijkheden ten opzichte van gangbare stootventilatie?

Gangbare stootventilatie zorgt voor een goede luchtverversing – als deze maar lang genoeg duurt en vaak genoeg plaatsvindt. Dat kan dan per dag een half uur duren, waarbij u de kozijnen moet bewaken.
Ventilatievleugels, kozijnventilatoren, kozijnsponningventilatoren of gemotoriseerde ventilatoren zorgen ook voor optimale luchtcondities bij uw afwezigheid. En u kunt uw tijd voor belangrijkere dingen gebruiken.
Als u toch de voorkeur aan stootventilatie geeft, zorgt een vleugelrem ervoor, dat uw ramen niet vanzelf sluiten en u weer opnieuw moet ventileren.

Wat doen bij beslagen ramen?

Beslagen ramen verschijnen meestal bij lagere buitentemperaturen. Meestal is de schuld aan het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur te wijten en niet aan uw kozijnen – er is dus niets om u zorgen over te maken. Als er condensatie optreedt, in de ruimte tussen de ruiten, moet u echter beslist ventileren en als het aanhoudt uw ventilatie- en verwarmingsgewoontes controleren. Zet de verwarming wat lager, vooral in ruimtes die blootgesteld worden aan vocht, bijvoorbeeld de badkamer.

Hoe ventileert men de badkamer?

U komt uit de douche en voelt zich, alsof u in de tropen bent belandt. Maar hoe ventileer je dan de badkamer goed? 
Vergeet niet de radiatoren uit te zetten. Zet het raam wijd open, in plaats van het te kantelen. Laat het kozijn zo minstens 5 minuten open staan.
Opmerking: Probeer niet, het vocht uit de badkamer via “intern” ventileren via de kamerdeur te verwijderen. Het vocht wordt verdeeld over de binnenruimtes en kan op slecht geventileerde plekken in het ergste geval tot schimmel leiden.
Ventileer bovendien niet alleen, als zich veel vocht in de kamer heeft opgehoopt, maar meerdere malen per dag.

Kunnen de ventilatiesystemen voor het kozijn achteraf worden geplaatst?

Natuurlijk kunnen ventilatiesystemen voor uw kozijn achteraf worden geplaatst. 
Kozijnventilatoren & Co worden eenvoudig boven, onder of aan de zijkant van uw kozijn gemonteerd.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden