Teruggebeld worden

Aluminium kozijnen: Robuust alternatief voor kunststof kozijnen

Nauwkeurig gevormd, zeer hittebestendig en perfect geïsoleerd – het stijlvolle alternatief doet (bijna) niet onder voor kunststof kozijnen.

Waarom aluminium kozijnen? De voordelen op een rijtje.

 • Verhogen van de inbraakbeveiliging: De kenmerkende stabiliteit van het materiaal draagt bij aan de inbraakbeveiliging.
 • Stijlvolle & moderne uitstraling: De precieze, hoekige vormen en het materiaal zelf zien er zeer hoogwaardig uit.
 • Weerbestendig Ongevoelig voor natheid, hitte of Uv-straling en andere externe weersomstandigheden.
 • Ook perfect geïsoleerd: Met kunststof kern biedt ook een aluminium kozijn de beste isolatiewaarden.
 • Robuust & stabiel Ondanks zijn zeer geringe gewicht is aluminium uiterst stabiel en is het zeer sterk.
 • Eenvoudige reiniging
 • Hoeft niet behandeld – gelakt, geverfd, etc. te worden
 • Lange levensduur Aluminium kozijnen gaan nog langer mee dan kunststof kozijnen. 
 • Zeer duurzaam Aluminium kozijnen kunnen 100% worden gerecycled.
 • Preciezere vormen Aluminium kan nauwkeuriger worden gevormd dan kunststof. 
 • Resistenter dan andere kozijnmaterialen
 • Naar keuze uitvoerbaar in verschillende kleuren: Aluminium afwerking kan met veel effecten, structuren en kleuren worden vormgegeven. In tegenstelling tot kunststof kunnen donkere kozijnkleuren ook bij aluminium worden gerealiseerd, omdat het materiaal bij hitte niet kromtrekt.
 • Hittebestendig tot 500°C: Blijft ook bij frequente en hoge temperatuurschommelingen stabiel en trekt niet krom


Hoe aluminium er uitziet en aanvoelt, kunt u het beste aan de hand van echte monsters en kozijnen ervaren – door middel van zien en vastpakken in een Finstral (Partner) Studio.

Aluminium kozijnen monteren & plaatsen

In principe mogen kozijnen alleen door specialisten worden geïnstalleerd. Er kan teveel verkeerd gaan. Als het kozijn niet goed wordt gemonteerd, kan dat in het ergste geval tot schimmel en ernstige schade aan de constructie leiden.

Als u het kozijn wilt laten plaatsen respect. monteren kunt u uit verschillende montagemethoden kiezen:

 • Kozijnvervanging
 • Overschuifmontage of 
 • Inschuifmontage

Door middel van overschuifmontage kunt u aluminium kozijnen  in slechts 2 uur, bij inschuifmontage in slechts 30 minuten plaatsen.

Bij overschuifmontage wordt slechts een deel van het kozijn verwijderd en dan het nieuwe kozijn “overgezet”. Bij inschuifmontage wordt alleen het vleugelkader verwijderd, het kozijn blijft in het raam en wordt door een profiel verdubbeld.  Dit is vooral handig voor oude gebouwen.

Tijdens de overschuif- of inschuifmontage vinden geen werkzaamheden aan het metselwerk plaats. Hierdoor loopt u geen risico, dat uw huis vuil of beschadigd raakt.
Opmerking: Het is in ieder geval raadzaam, het hele kozijn te vervangen. Dit kan afhankelijk van de grootte van het kozijn, gevel etc. een halve dag duren. Hier profiteert u echter van de beste resultaten op het gebied van warmte- en geluidsisolatie.

Zo herkent u de beste soorten aluminium kozijnen

 • Perfect geïsoleerd: Aluminium kozijnen perfect geïsoleerd? Klinkt tegenstrijdig, maar het is mogelijk. Om deze reden installeert kozijnfabrikant Finstral een kunststof kern in zijn aluminium kozijnen, die voor de beste isolatiewaarden zorgt. Aan de buitenzijde wordt deze volledig door aluminium bedekt.
 • Meerkamerprofiel: De doorsnede (zie afbeelding) toont, dat het hoogwaardige aluminium raamkozijn met kunststof kern uit meerdere kamers bestaat. Deze kamers zorgen voor een goede isolatie. Hoogwaardige kozijnen hebben maximaal 7 kamers.
 • Hoogwaardig aluminium: Het robuuste materiaal zorgt voor stabiliteit en verhindert, dat het kozijn kromtrekt. Bovendien draagt het bij aan de inbraakbescherming.
 • Verschillende bouwdieptes: Bouwdieptes dragen bij aan warmte-isolatie en geluidswering. Hoe hoger de bouwdiepte, hoe beter de warmte-isolatie.
 • Lagere U-waarde: Bouwdiepte, aantal kamers en beglazing geven aan hoe goed de warmtedoorgangscoëfficient (U-waarde) is. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de warmte-isolatie. De energie-efficiëntie verordening staat alleen waarden tot 1,3 W/m²K. toe 
 • Meerdere afdichtingsniveau ‘s: Meerdere afdichtingsniveau ‘s isoleren effectief en beschermen tegen vocht.
 • Niet gevuld met schuim: Aluminium kan 100 procent worden gerecycled. En dat met een zeer laag energieverbruik. Dit lukt echter alleen, wanneer de profielen niet met schuim worden gevuld – zoals bijvoorbeeld bij Finstral.
 • Meervoudige beglazing: Driedubbel glas biedt doorgaans de beste warme-isolatie. Bij een oudere woning – en dus een slechter geïsoleerde gevel – kan dubbel glas de beste keuze zijn, omdat bij de eerste schimmelvorming kan ontstaan. 
 • Warme rand: Thermisch geoptimaliseerde afstandhouders vermijden onnodig warmteverlies bij een meervoudige beglazing.

Aluminium kozijnen of kunststof kozijnen? Wat is beter?

Aluminium kozijnen zijn net als kunststof kozijnen in veel kleuren en structuren verkrijgbaar. In tegenstelling tot hun concurrenten worden de kleuren echter niet met folie op de kozijnen aangebracht, maar gepoedercoat of geanodiseerd. De kleur blijft permanent en vervaagt niet, zoals dat bij geverfde kozijnen vaak het geval is. In tegenstelling tot kunststof kozijnen is vergeling uitgesloten. 

Verder kunnen aluminium kozijnen ook in donkere kleuren gerealiseerd worden. Bij kunststof is dit niet aan te bevelen, omdat het materiaal bij hoge temperaturen zou gaan kromtrekken. Aluminium kozijnen hoeven niet geverfd of gelakt of anderszins behandeld te worden. Dat bespaart veel tijd, kosten en stress

Aluminium kozijnen hebben een hogere kwaliteit dan kunststof kozijnen. Dat komt ook door de preciezere vormen, die het materiaal vergeleken met het “eenvoudige” kunststof heeft. In feite zijn aluminium kozijnen ook resistenter dan kunststof kozijnen. En nog duurzamer – Aluminium kozijnen kunnen wel 60 jaar meegaan. 

Maar er is nog meer: Aluminium kan 100 procent gerecycled worden. En dat met een zeer laag energieverbruik. 

Net als kunststof verweert aluminium niet – beide materialen zijn onderhoudsarm. Aluminium scoort ook goed bij smalle raamkozijnen. Kunststof raamkozijnen kunnen niet zo smal worden gemaakt – het materiaal laat dit niet toe.

Op het gebied van warmte-isolatie verliest aluminium op het eerste gezicht een voorsprong, omdat het materiaal warmte geleidt. Maar: Moderne aluminium kozijnen beschikken over een kunststof kern. Deze zorgt voor een net zo perfecte warmte-isolatie als bij moderne kunststof kozijnen.
Aluminium is zeer robuust, het is bestand tegen temperaturen tot 500 °C en is ongevoelig voor weer en wind. Deze robuustheid heeft ook voordelen op ander gebied – de stabiliteit van het materiaal draagt bij aan de inbraakbescherming. Een nadeel: Aluminium kozijnen zijn doorgaans duurder dan kunststof kozijnen. 

Voor een volledige vergelijking hebben we naast aluminium en kunststof raamkozijnen ook houten kozijnen in de tabel opgenomen:

Aluminium kozijnenKunststof kozijnenHouten kozijnen
VoordeligJaJaNee
LevensduurZeer langLangLaag
Warmte-isolatiePerfect (met kunststof kern)PerfectLager
ResistentieZeer hoogHoogLaag
Nabehandeling nodigNeeNeeJa
ReinigingEenvoudigEenvoudigOmslachtig
LuchtkamersJaJaNee
Kleur aanpasbaarJaJaJa
Kunnen verbleken of vergelenNeeJaJa
Recyclebaar100%JaNee (door lakken gevaarlijk afval)
VormZeer preciesMinder preciesPrecies
Zeer smalle kozijnen mogelijkJaNeeNee

Veel gestelde vragen

Hoe lang gaan aluminium kozijnen mee?

Hoogwaardige aluminium kozijnen kunnen zeer lang meegaan. Men gaat er vaak van uit, dat ze wel 60 jaar mee kunnen gaan. Hoe lang een aluminium kozijn meegaat, hangt naast de kwaliteit van het kozijn ook van de kwaliteit van de montage af.

Wat zijn de verschillen tussen aluminium kozijnen en hout-aluminium kozijnen?

Hout-aluminium kozijnen bestaan meestal uit een houten kern met aluminium afdekking. Aluminium kozijnen daarentegen uit een aluminium- of kunststof kern met aluminium afdekking.
Wanneer je de warmte-isolatie van de aluminium kern met die van de houten kern vergelijkt, wint het hout-aluminium kozijn. Wanneer je echter de houten kern met de kunststof kern vergelijkt, is het aluminium kozijn met kunststof kern de betere keuze met de beste isolatie-eigenschappen en de hoogste resistentie.
Kozijnfabrikant Finstral gebruikt om deze reden voor hout-aluminium kozijnen het hout alleen aan de binnenkant van het kozijn – de kern bestaat uit kunststof. 
Wanneer het “alleen” om de uitstraling gaat, kunnen aluminium kozijnen ook in houtlook worden gerealiseerd..

Hoe moet ik mijn aluminium kozijn schoonmaken?

Aluminium kozijnen kunnen eenvoudig worden gereinigd. U heeft geen speciale reiniger of speciaal gereedschap nodig. In ons artikel kozijnen reinigen vindt u Tricks & Tips over dit onderwerp en leest u, welke middelen u moet vermijden.
Volg gewoon de handleiding en maak uw aluminium kozijnen weer glimmend.

Wat kosten aluminium kozijnen?

Het is onmogelijk om in het algemeen te zeggen, wat aluminium kozijnen kosten. Het staat echter vast, dat aluminium kozijnen meestal duurder zijn dan kunststof kozijnen.
De prijs hangt van verschillende factoren af – zoals grootte, materiaal of eventuele extra’s. De warmtedoorgangscoëfficient speelt bovendien een grote rol. Als de U-waarde zeer laag is – en het kozijn dus goed geïsoleerd is – stijgt de prijs.

Waarom “zweten” mijn aluminium kozijnen?

Dit zou alleen bij oude aluminium kozijnen mogen optreden. Deze hebben vaak geen houten- of kunststof kern en kunnen niet aan de huidige isolatienormen voldoen.
Het “pure” aluminium geleidt de kou in de winter naar binnen en treft daar de warme lucht in de kamer. Als gevolg hiervan vormt zich condens – het aluminium-kozijn “zweet”. Moderne aluminium kozijnen omzeilen dit “zweten” door een kunststof kern. Deze houdt de kou buiten en de warmte binnen.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden