Teruggebeld worden

Kozijn-kiepstand-regelaar: Goed ventileren in winter & zomer

In ieder jaargetijde is de behoefte aan ventileren verschillend. In de winter moet het ondanks de ventilatie warm blijven en moeten de stookkosten niet te hoog oplopen. In de zomer daarentegen mag er meer lucht circuleren, om van een frisse kamertemperatuur te kunnen genieten.

Dit is met de gebruikelijke kozijnen echter niet mogelijk. Met de kiepregelaar kan de kiepopening van het raam echter worden aangepast en zowel seizoensgebonden als veilig worden geventileerd

Waarom heeft u een kiepbegrenzer nodig?

Compleet geopende en gekantelde kozijnen worden aan verschillende gevaren blootgesteld: Inbrekers kunnen zich makkelijker toegang verschaffen, kleine kinderen of katten kunnen beklemd raken en zich verwonden of gevederde dieren kunnen ontsnappen.

Maar niet alleen deze aspecten spreken in het voordeel van een kiepstand-bediening. Sterke wind of regen kan ook problemen veroorzaken bij geopende of ver gekantelde kozijnen.

Vermijd deze problemen en zet uw ramen op de kiepstand, die het beste bij uw bedoeling past.

Zo zorgt de variabele kiepstand gecontroleerd – het hele jaar door – voor frisse lucht en voorkomt ongelukken met mens en dier.

Uw voordelen op een rijtje

 • Overeenkomstig het seizoen ventileren
 • Bespaart energiekosten door gecontroleerd ventileren. 
 • Constant aangenaam woonklimaat zonder tijdrovend ventileren.
 • Verschillende openingshoeken mogelijk
 • Kleine kinderen worden beschermd: Het vastklemmen van vingers wordt voorkomen.
 • Maakt inbraakwerende ventilatie mogelijk.
 • Kozijn kan niet door tocht worden gesloten.
 • Uw huisdier is veilig: Katten kunnen niet beklemd raken
 • Siervogels blijven in het huis
 • Snelle montage
 • Eenvoudig te bedienen
 • Geschikt voor aluminium, houten- of kunststof kozijnen

Hoe werkt de kozijn-kiepstand-stand?

De kiepstand-bediening voor het kozijn bepaalt de openingsbreedte van uw raam bij twee verschillende openingshoeken.

U kunt heel eenvoudig per handgreep de breedte van de kiepopening afstellen. In de zomer laat de opening van 17 cm voldoende frisse lucht in huis toe, in de winter blijft de kiepstand op 4 cm. 

Zo kan er ook in het koude jaargetijde geventileerd worden, zonder energie te verspillen.

Welke ventilatiemethode is geschikt voor mij?

Doe de test en ontdek welke ventilatiemethode bij uw omstandigheden en behoeften past:

Veel gestelde vragen

Hoe wordt de kiep-bediening achteraf gemonteerd?

De variabele kiepstand kan ook snel en eenvoudig achteraf worden gemonteerd. Daarvoor wordt er slechts één kleine hendel op het kozijn geschroefd.

Kan mijn kat in de kiepstand beklemd raken?

Met de kiepbegrenzer kunt u uw gekantelde kozijn in twee breedtes afstellen – Op 17 of 4 cm De kiepstand van slechts 4 centimeter is zo smal, dat uw kat zich niet door de kozijnvleugel kan dringen. Uw huisdier blijft een pijnlijke beklemming bespaard.

Hoe ventileert men goed in de winter?

De in de winter droge en koude buitenlucht is in tegenstelling tot die van de zomer geschikt om te ventileren en voorkomt schimmelvorming.
Om de stookkosten laag te houden, moet u kort ventileren. U kunt natuurlijk ook langer ventileren via de winter-kiepstand van 4 cm zonder hoge rekeningen te hoeven vrezen.
Beslagen ramen worden veroorzaakt doordat het verschil tussen buiten- en binnentemperatuur zeer hoog is. Pas uw ventilatie- en stookgedrag alleen sterk aan als de ramen aan de binnenkant zijn beslagen.
Wees u ervan bewust, dat warme lucht naar boven stijgt. Zo kunt u op zolder ook langer ventileren.

Hoe ventileer je het beste in de zomer?

In de zomer vormen hitte en luchtvochtigheid een probleem, dat schimmel kan veroorzaken. Ventileer daarom in de zomer alleen zeer vroeg in de ochtend of laat in de avond. Zo weet je zeker, dat er geen vochtige, warme, maar alleen koele, frisse lucht je huis binnenkomt.
Op dit moment kunt u ook langer ventileren – 30 minuten is voldoende.
De zolder moet ook in de zomer langer en vaker worden geventileerd.
Met de 17 cm brede kiepstand hoeft u niet de hele tijd bij het raam te staan.
Over het algemeen moet u afhankelijk van de ruimte anders ventileren – vooral in vochtige ruimtes (bad, keuken) moet u de vochtige lucht door tijdig ventileren naar buiten leiden.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden