Teruggebeld worden

Kunststof kozijnen kopen: Hier moet u op letten

50 jaar houdbaar, weerbestendig en hoeft niet te worden geverfd. Kunststof kozijnen hebben enkele voordelen ten opzichte van houten kozijnen

Waarom kunststof kozijnen? Voordelen van het kozijnmateriaal

 • Weerbestendig Zon, regen, storm, hagel of sneeuw – kunststof kan alles aan. 
 • Organisch materiaal: Ongevoelig voor anorganische invloeden zoals lucht die zout of chloor bevat.
 • Perfect geïsoleerd: In tegenstelling tot aluminium geleidt kunststof nauwelijks warmte of kou.
 • Eenvoudige reiniging
 • Hoeft niet behandeld – gelakt, geverfd, etc. te worden
 • Levensduur Kunststof kozijnen gaan langer mee dan bijvoorbeeld houten kozijnen
 • Duurzaam. Als het kunststof kozijn zijn langste tijd heeft gehad, kan het gebruikte PVC worden gerecycled.
 • Flexibel: PVC is eenvoudig te verwerken, zodat een grote verscheidenheid aan kozijnprofielen kan worden gerealiseerd.
 • Voordeliger dan andere kozijnmaterialen
 • Kan door middel van hoogwaardige folies binnen en buiten qua kleur worden aangepast.
 • Blijft ook bij frequente en hoge temperatuurschommelingen stabiel en vervormt niet. 
 • Robuust: Kunststof kozijnen van Finstral zijn vanwege hun lage aandeel aan krijt nog resistenter – ze moeten bestand zijn tegen een gewicht van 1 kg vanaf een hoogte van 1,5 meter – bij temperaturen onder 10°C.

Opbouw van een kunststof kozijn

finstral-kunststofffenster-querschnitt

Allereerst is het frame van een kunststof kozijn van PVC gemaakt. Dit kunststof frame is in verschillende, vele kamers onderverdeeld – we spreken van een meerkamerprofiel. Bij kozijnfabrikant Finstral zijn maximaal 7 kamers mogelijk. 
De kamers zijn hol en doorgaans met lucht of edelgas gevuld.

De kunststof kozijnen verschillen ook in de bouwdieptes. Hoe hoger de bouwdiepte, hoe beter de warmte-isolatiewaarde. Hetzelfde geldt voor het aantal luchtkamers – hoe meer, hoe beter.

In het frame zelf wordt meestal staal gebruikt. Dit houdt het kozijn ook bij sterke belastingen zoals wind, hitte etc. stabiel en verhoogt bovendien de inbraakwering.

Een overzicht van de kwaliteitscriteria: Welke kunststof kozijnen worden aanbevolen?

 • Het juiste kunststof: PVC wordt het vaakst gebruikt – het materiaal is zowel robuust als flexibel. Een gering aandeel aan krijt maakt de kozijnen zeer vormvast.
 • Staal- of aluminium componenten: Binnenin het frame worden bij hoogwaardige kozijnen staal- of aluminium elementen gemonteerd. Deze componenten zorgen voor extra stabiliteit en voorkomen, dat het frame krom trekt. Bovendien dragen ze bij aan de inbraakbescherming.
 • Meerkamerprofiel: Kunststof kozijnen moeten uit meerdere kamers bestaan. Deze kamers zorgen voor een goede isolatie. Hoogwaardige kozijnen beschikken over maximaal 7 kamers.
 • Verschillende bouwdieptes: Bouwdieptes dragen bij aan warmte-isolatie en geluidsisolatie. Hoe hoger de bouwdiepte, hoe beter de warmte-isolatie.
 • Lagere U-waarde. Bouwdiepte, aantal kamers en beglazing bepalen, hoe goed de warmteoverdrachtscoëfficient (U-waarde) is. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de warmte-isolatie. De energiebesparingsverordening staat slechts waarden tot 1,3 W/m²K toe. Kozijnfabrikant Finstral biedt bij een bouwdiepte van 90 mm de beste isolatiewaarden (tot 0,71 W/m²K).
 • Meerdere afdichtingsniveau ‘s: Meerdere afdichtingsniveau ‘s isoleren effectief en beschermen tegen vocht.
 • Vermijdt gevaarlijk afval: Enkele kozijnfabrikanten “bedriegen” de isolatiewaarde met schuim of korrels in de holle kamers – dit maakt de kunststof kozijnen echter tot gevaarlijk afval en ze kunnen later dan ook niet worden gerecycled. Finstral ziet bewust van zulke materialen af.
 • Meervoudige beglazing: Doorgaans biedt een 3-voudige beglazing de beste warmte-isolatie. Bij een ouder gebouw – en dus slechter geïsoleerde gevel – kan een 2-voudige beglazing een betere keuze zijn, omdat het bij eerstgenoemde schimmelvorming kan ontstaan. 
 • Warme rand: Warmte technisch geoptimaliseerde afstandhouders voorkomen onnodig warmteverlies bij een meervoudige beglazing.

Inbouw van kunststof kozijnen

Bij de inbouw van uw nieuwe kozijnen kunt u uit verschillende montagemethoden – kozijnvervanging, overschuifmontage of inschuifmontage – kiezen. 
Een overschuifmontage duurt maximaal 2 uur, een inschuifmontage slechts 30 minuten. 

Bij de overschuifmontage wordt slechts een deel van het frame verwijderd en het kozijn wordt er “boven op gezet”. Bij inschuifmontage wordt alleen het vleugelkader verwijderd, het kozijn blijft in het raam en wordt door een profiel verdubbeld. Dit is vooral geschikt bij oude gebouwen.

Beide varianten gaan niet met metselwerkzaamheden gepaard, produceren geen vuil en de gevel wordt niet aangetast, laat staan beschadigd! 

Als het gehele kozijn wordt vervangen, kan dit – afhankelijk van de omvang van kozijn, gevel etc. – in een halve dag worden gerealiseerd. Hier profiteert u ook van de beste resultaten op het gebied van warmte- en geluidsisolatie.

Kunststof kozijn, aluminium kozijn of houten kozijn Een vergelijking

In tegenstelling tot aluminium- of houten kozijnen worden kunststof kozijnen door een folie omsloten.
Daardoor kan het oppervlak eenvoudig worden gereinigd. Bovendien is het frame dan bestand tegen weer of krassen. 

Het folie maakt ook een breed scala aan kleuren mogelijk. Dit folie blijft duurzaam en verbleekt ook niet, zoals bij geverfde kozijnen vaak het geval is. 
Kunststof kozijnen hoeven niet – zoals houten kozijnen – geverfd of gelakt of op een andere manier te worden behandeld.
Dat bespaart veel tijd, kosten en stress.
Anderzijds legt u zich hierdoor kleur technisch natuurlijk duurzaam vast. Als de kleur u niet meer bevalt, moet het hele kozijn worden vervangen.

Het materiaal op zich is organisch – zoute lucht kan het kozijn niet beschadigen. Ook hier trekken houten kozijnen aan het kortste eind. Water druipt parelend af en dringt niet door in het materiaal als het niet onderhouden wordt.

PVC is een zeer robuuste kunststof – anders dan hout trekt het materiaal niet krom en is ook tegen extreme weersomstandigheden bestand.
Kunststof wint het ook op het gebied van warmte-isolatie. Anders dan aluminium geleidt het materiaal nauwelijks warmte of kou.
Het frame is bovendien in luchtkamers onderverdeeld, die de warmte-isolatie nog eens verhogen.

Kunststof kozijnen gaan lang mee. Als ze dan toch het einde van hun levensduur hebben bereikt, kunnen ze worden hergebruikt. 

En toch zijn ze qua aanschafkosten meestal voordeliger dan hun tegenhangers 

Kunststof kozijnenAluminium kozijnenHouten kozijnen
VoordeligJaIets duurderNee
LevensduurLangLangKort
Warmte-isolatiePerfectGoedMinder
Nabehandeling nodigNeeNeeJa
ReinigingEenvoudigEenvoudigOmslachtig
LuchtkamersJaJaNee
KleurvastJaJaNee
Kleur aanpasbaarNeeNeeJa
RecyclebaarJaJaNee (door lak gevaarlijk afval)

Houtlook: Kunststof kozijnen, die er net zo als houten kozijnen

Met pijn in het hart herkent u weliswaar de voordelen van een kunststof kozijn ten opzichte van een houten kozijn, maar deze kozijnen maken u niet echt heel erg blij.
Daar is een oplossing voor: Kunststof kozijnen in houtlook.

De kozijnen zijn weliswaar ook van kunststof, maar zien er als echte houten kozijnen uit.
U kunt tegelijkertijd van de look genieten, zonder af te moeten zien van de voordelen die kunststof kozijnen bieden.

Kozijnfabrikant Finstral verft het materiaal van de profielen altijd door-en-door, in plaats van folie er op te plakken. Ook geopend zien de kozijnen er als houten kozijnen uit.

Het houtdecor-folie wordt direct op het kozijn gelast en is dus duurzaam met het profiel verbonden. De texturen worden direct in het oppervlak gewalst. 
Daardoor zien de kozijnen er nog echter en levendiger uit. Daarnaast maakt het ze kras- en vuilbestendiger.
U kunt voor de houtlook uit verschillende kleuren kiezen – licht eiken, nootkleuren of kastanje.

Veel gestelde vragen

Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee?

Hoe lang kunststof kozijnen meegaan, is zeer afhankelijk van hun kwaliteit en montage. Doorgaans gaat men er echter van uit, dat kunststof kozijnen zo’n 50 jaar meegaan.

Wanneer moet ik mijn kunststof kozijnen vervangen?

Zoals reeds vermeld, hebben hoogwaardige kunststof kozijnen een levensduur van zo’n 50 jaar. Pas dan kan het de moeite waard zijn om een kozijn te vervangen.
Heeft u oudere kozijnen dan is een vervanging doorgaans de moeite waard, omdat kunststof kozijnen van vroeger niet aan die van vandaag de dag kunnen tippen.
Met de gratis kozijn-check-kit van Finstral kunt u uw kozijnen op bruikbaarheid testen.
Als alleen het glas moet worden vervangen, kan een inschuifmontage passend zijn. Deze duurt slechts 30 minuten. Het raamkozijn blijft behouden.

Waar vind ik kunststof kozijnen op maat?

Ronde kozijnen, driehoekige kozijnen, extra grote kozijnen – deze punten zijn voor veel kozijnfabrikanten moeilijk. Finstral maakt uw kozijnen op maat – van het door u gewenste materiaal in de gewenste maten.

Hoe moet ik mijn kunststof kozijnen reinigen?

Voor de reiniging van kunststof kozijnen heeft u geen dure middelen of speciale gereedschappen nodig. In onze handleiding kozijnen reinigen leest u, hoe u te werk gaat en welke middelen u moet vermijden.

Waarom worden kunststof kozijnen geel?

Witte kunststof kozijnen kunnen door verschillende externe invloeden – UV licht, uitlaatgassen, etc. – geel worden. Deze gele vlekken krijgt u doorgaans moeilijk of helemaal niet meer weg. Finstral produceert kunststof kozijnen met een gering aandeel krijt. Dit zorgt ervoor, dat de kozijnen niet vergelen.

Wat kosten kunststof kozijnen?

De kosten voor kunststof kozijnen zijn zeer verschillend. Meerdere factoren spelen hierbij een rol. Naast omvang en materiaal evenals bijzondere uitvoering bepaalt de warmteoverdrachtscoëfficient de hoogte van de prijs. Als de U-waarde zeer laag is, is het kozijn zeer goed geïsoleerd en dienovereenkomstig duur.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden