Teruggebeld worden

Kozijnen-inkijkbescherming: Minder lichtverlies – zonder gordijnen

Privacy met weinig of geen lichtverlies – en ook nog stijlvol? Ja, dat kan.

Bijvoorbeeld met decoratieglas. Het ziet er mooi uit, laat veel licht toe in huis – en beschermt desondanks tegen ongewenste inkijk. Net als de binnenjaloezie, die betrouwbare inkijkbescherming biedt en daarbij het invallende licht doseert.

Permanente of flexibele inkijkbescherming – wat gaat het worden?

U wilt inkijkbescherming en dan bij voorkeur zonder lichtverlies? Dan moet u eerst bedenken, voor welke kamers u dit nodig heeft.
Want afhankelijk van de ruimte en het doel is permanente of flexibele inkijkbescherming mogelijk:

Permanente inkijkbescherming

Voor bepaalde ruimtes is permanente inkijkbescherming essentieel – zoals bijvoorbeeld in de keuken of de badkamer. Hier kan vocht flexibele inkijkbescherming beschadigen of kunnen geuren aan textiel rolgordijnen van textiel blijven kleven.
De permanente variant met decoratieglas, dat door zijn structuur de inkijk van buitenaf onmogelijk maakt, kan stijlvol worden gerealiseerd Alleen vage contouren zijn nog zichtbaar, afhankelijk van de mate van transparantie. Zo wordt er net zo veel licht doorgelaten als u wilt, zonder dat u hiervoor een rolgordijn hoeft te bedienen.
Bedenk u echter wel, dat u zich met deze oplossing vastlegt. Als het decoratieglas niet meer bevalt, moet het hele raam worden vervangen.

Flexibele inkijkbescherming

In de rest van het huis is flexibele inkijkbescherming geschikt.
Met de binnenjaloezie kunt u inkijkbescherming en licht naar wens regelen
Als u daar geen zin in heeft, kunt u de inkijkbescherming ook helemaal naar boven trekken en zonder lichtverlies heerlijk naar buiten kijken.

Inkijkbescherming in het glas: Decoratieglas

Inkijkbescherming met gering lichtverlies? Ons decoratieglas in verschillende transparantiegradaties kunnen beide. 
De ruiten zijn aan een of twee zijden van een structuur voorzien – afhankelijk van uw wensen met extravagant patroon, klassieke melkglas-look of eenvoudige strepen. 
De nieuwsgierige inkijk naar binnen wordt in ieder geval tegengehouden. 

U bepaalt zelf, of het weerbestendige decoratieglas over de hele ruit doorloopt – van vloer tot plafond – of slechts een deel van het raam bedekt.
Bij kozijnfabrikant Finstral kunt u tussen de volgende drie varianten kiezen:

  1. Standaardglas: Het standaardglas biedt u optimale inkijkbescherming in de door u gewenste transparantiegradatie in 13 verschillende designs.
  2. Veiligheidsglas: Het veiligheidsglas belooft dezelfde voorwaarden, is echter daarbij ook nog eens onbreekbaar. Dit speciale glas is vooral geschikt voor de badkamer, waar een verhoogd risico op letsel bestaat. Maar ook bij ramen op de begane grond loont dit alternatief met het oog op inbraakbeveiliging
  3. Individueel design: Bevallen de verschillende designs u niet of heeft u iets heel moois in gedachten? Finstral zal voor u graag een individueel motief zandstralen, geheel naar uw ideeën of ontwerpen. Welk design bij uw raam past, bepaalt u zelf.

Nog een pluspunt: Inkijkbescherming overdag en ’s nachts – ook ’s nachts zijn alleen zeer vage contouren achter het decoratieglas te zien

Inkijkbescherming van binnenuit: Binnenjaloezieën met aluminium lamellen

Binnenjaloezieën van aluminium worden aan de binnenkant van het kozijn gemonteerd en bieden een optimale bescherming tegen verblinding en inkijk. Tegelijkertijd – en dat hebben ze voor op decoratieglas – laten ze zicht naar buiten toe en maken ze uw huis gezellig.
Met lamellen, die passend bij het kozijn in verschillende kleuren verkrijgbaar zijn, regelt u de lichtinval afhankelijk van wens en stemming.  

De bediening is eenvoudig en verloopt via een kunststof ketting aan de binnenkant.
Vervelend onderhoud aan de jaloezieën, die door omgevingsinvloeden zouden kunnen beschadigen, is niet meer nodig. De binnenjaloezie is duurzaam dankzij het robuuste materiaal en altijd beschermd tegen weersinvloeden.
De aluminiumlamellen garanderen ook ’s nachts een optimale inkijkbescherming.

Veel gestelde vragen

Kan voor iedere ruimte dezelfde inkijkbescherming worden gebruikt?

Voor verschillende ruimtes – badkamer, keuken, woonkamer – moeten verschillende soorten inkijkbescherming worden gebruikt, of in ieder geval één die is bedoeld voor speciale omstandigheden (vocht, voedselluchtjes). 
Voor badkamers is een inkijkbescherming noodzakelijk, die ongevoelig voor vocht of nattigheid is. Hier wordt permanente inkijkbescherming zoals decoratieglas aanbevolen, waar niemand doorheen kan kijken en water niets kan beschadigen.
In de keuken moet u voor inkijkbescherming kiezen, die geen kookgeurtjes opneemt en in het ergste geval vasthoudt – textiel jaloezieën moeten hier door aluminium jaloezieën of Raffstores worden vervangen.

Hoe transparant is decoratieglas?

U bepaalt, hoeveel licht het decoratieglas in de kamer toelaat.
U kunt niet alleen tussen verschillende designs, maar ook tussen verschillende transparantiegradaties kiezen.
Deze variëren van daglicht tot verduisterend. Al naar gelang hoeveel licht (en inkijk) u van buiten wilt toestaan.

Zijn de inkijkbeschermingsopties ook geschikt voor kozijnen met “andere” vormen?

Bij decoratieglas is de vorm of het type raam – een driehoekig raam, een dakraam of ramen die gekanteld en geopend moeten worden – niet relevant en kan zonder probleem worden gerealiseerd.
De aanpassing van binnenjaloezieën is echter wat lastiger.

Welke alternatieven voor bovengenoemde inkijkbescherming zijn er nog meer?

Als decoratieglas voor u een te definitieve oplossing is en u de binnenjaloezie ook niet mooi vindt, blijven er nog verschillende andere mogelijkheden over, om voor een optimale inkijkbescherming te zorgen.
Raffstores worden aan de buitengevel voor de kozijnen gemonteerd en kunnen met beweegbare lamellen geheel naar uw wensen betreft licht en privacy worden ingesteld. Maar ook buitenrolgordijnen van textiel of kozijnen met geïntegreerde jaloezie zorgen voor de gewenste inkijkbescherming.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden