Teruggebeld worden
fenstergriffe

Kozijngrepen: Afsluitbaar en compatibel met ieder kozijn

Kozijnen en kozijngrepenmoeten als een eenheid fungeren en werken. In principe kunnen de grepen worden onderverdeeld in de categorieën vastzetbaar, afsluitbaar en standaard. Ontdek, met welke aspecten u bij de keuze voor uw kozijngreep nog meer rekening moet houden.

Kozijn en kozijngreep vormen één geheel. Zo moeten ze er ook uitzien en werken. 
Ze moeten niet alleen praktische doeleinden hebben – openen, sluiten en kantelen.  Ze moeten ook passen bij uw smaak en de stijl van uw kozijnen en het huis.

Kozijngrepen vervangen – voor ieder kozijn de passende greep

Zoveel verschillende kozijngrepen – alleen welke past bij uw kozijn?
De keuze kan u tot wanhoop drijven:

U moet in ieder geval aan de volgende aspecten denken:

 • Afmeting: In principe moet u eerst over de maat nadenken – deze hangt van de vierkante pin af. In Duitsland is de standaard voor vierkante pinnen 7 x 7 mm. 
 • Kozijntype Dan hangt het er van af of u de grepen op een aluminium- houten- of bijvoorbeeld een dakraam wilt vervangen.  
 • Optiek: De greep moet natuurlijk ook bij uw smaak en de uitstraling van het kozijn en uw overige inrichting passen.
 • Veiligheidsaspect: Bedenk, of u niet gelijk wilt inruilen voor afsluitbare kozijngrepen. Deze bieden niet alleen het voordeel van inbraakwering, maar ook van kindveiligheid.
 • Draai-kiep kozijngrepen: Kozijngrepen zijn standaard geschikt voor draai-kiep kozijnen. Natuurlijk zijn er ook optionele kozijngrepen zonder kiepfunctie.
 • Positie van de kozijngreep: De kozijngreep kan links of rechts maar ook onderaan het kozijn worden geplaatst.

Altijd compatibel: Bij Finstral zijn alle kozijngrepen compatibel met de standaard bevestigingen van andere fabrikanten. Dat betekent: Iedere kozijngreep past

U heeft voor Finstral-kozijnen gekozen, maar bent verliefd geworden op de kozijngrepen van een andere fabrikant?

Geen probleem- Finstral-kozijnen zijn compatibel met alle standaard kozijngrepen met dubbele schroefdraadbevestiging evenals met alle kozijngrepen van fabrikant FSB.

Kozijngreep voor binnen: Standaard, drukknop of afsluitbaar

Kozijngrepenkunnen in principe onderverdeel worden in de categorieën standaard, vastzetbaar (met drukknop) of afsluitbaar. Deze verschillen als volgt:

Standaard kozijngreep

Standaard kozijngrepen doen qua uitstraling niets onder voor de volgende twee opties. Doorgaans is de standaard-kozijngreep zelfs nog iets voordeliger dan zijn tegenhangers. Alleen wat betreft de veiligheid – kindvriendelijkheden inbraakwering – moeten compromissen worden gesloten. De kozijngrepenzijn ideaal voor bovenverdiepingen en huishoudens met oudere kinderen.

Kozijngreep met drukknop

Met behulp van een drukknop kunt u het vergrendelingsmechanisme vergrendelen en ontgrendelen. Kozijnen kunnen alleen in beweging worden gebracht door een druk op de knop. Kinderhanden kunnen dit niet en worden beschermd.
Geen zorgen om het vinden van een passende verstopplaats (die u moet onthouden) voor de sleutel zijn onnodig – deze kozijngreep werkt zonder slot.

Afsluitbare kozijngreep

Deze kozijngreep is voorzien van een eenvoudige cilinder. U kunt niet alleen het kozijn vergrendelen, om kinderhanden te beschermen, maar ook uzelf effectief tegen inbrekers beschermen. Als de kozijngrepen zijn vergrendeld, kunnen ramen niet opengewrikt of handmatig worden geopend. 

StandaardDrukknopAfsluitbaar
KostenStandaardGemiddeldHoger
OptiekZonder opzetstukKnop op de greepCilinder op de greep
InbraakwerendheidNeeNeeJa
KinderbeveiligingNeeJaJa
GebruikBovenverdiepingenHuishouden met kleine kinderenRaam op begane grond / huishouden met kleine kinderen
Sleutel nodigNeeNeeJa

De kozijngrepen kunnen ook buiten worden gemonteerd. 
Dubbele cilinders zijn hier ideaal, waarmee u het kozijn aan beiden zijden kunt sluiten en openen. In geval van ramen is dit weliswaar doorgaans atypisch, maar het kan worden gerealiseerd.

Kapot – wie repareert indien nodig mijn kozijngreep?

Is uw handgreep te los, klemt of piept deze? Zoek uw contactpersoon bij u in de buurt.
→ Naar dealer zoeken

Het juiste materiaal en de passende uitstraling

Qua materiaal en uitstraling – modern tot antiek – laten kozijngrepen niets te wensen over. Met kleur, materiaal en rozet kan de kozijngreep tot in het kleinste detail worden geperfectioneerd en individueel worden vormgegeven.
De kozijngrepen moeten immers ook goed bij het totaalbeeld van uw woning passen:

Materiaal

Voor kozijngrepen worden materialen zoals RVS, aluminium of messing gebruikt. RVS oogt tijdloos en is zeer robuust Kozijngrepen van dit materiaal zijn zeer geschikt voor ruimtes, waarin het raam vaak geopend en gesloten moet worden.

Kozijngrepen van aluminium zijn kras- en corrosiebestendig. Na veelvuldig gebruik ontstaat er een soort patina. 
Wilt u antiek ogende ramen? Dan is messing een goede keuze. 

Kleur van de kozijngreep

Qua kleur is bijna alles mogelijk Voor een consistent resultaat moet u toch overwegen, ramen en greep in een kleur te houden.
Finstral biedt kozijngrepen in alle kleuren aan:

 • Wit
 • Parelwit
 • EV1
 • Aluminium
 • Brons
 • Messing glanzend (40)
 • Matzwart

Rozet

De kozijngreep-rozet is het “frame” ofwel de bevestiging van de greep. Zowel klassieke-, ovale- en minimalistische ronde rozetten kunnen worden gebruikt.
Het effect is verbluffend. De minimalistische rozet oogt bijzonder modern.

Kindvriendelijkheid voor uw kozijngreep

Kleine vingers raken heel snel in het raam beklemd. Dat kan worden voorkomen.
U kunt uw kroost met behulp van drukknop- en afsluitbare kozijngrepen beschermen.

Bij de drukknop moet de knop ingedrukt worden, om het raam in een andere positie te brengen, bij de afsluitbare kozijngreep moet deze met een sleutel worden “ontgrendeld.

Beide opties zijn effectief om te voorkomen dat kleine kinderen de ramen kunnen bewegen en zich als gevolg daarvan verwonden.

Inbraakwerende werking

Doorgaans geven inbrekers de voorkeur aan een snelle en stille aanpak.
Dit kan door het raam open te wrikken of door een stuk glas door te snijden.
Afsluitbare grepen en boorbeveiliging gaan deze pogingen effectief tegen en voorkomen de inbraak.

Inbraakwerende, vergrendelde grepen kunnen immers niet worden verschoven. Als het slot eenmaal is vergrendeld, kan het raambeslag niet worden verschoven. Daardoor wordt het hele vergrendelingsmechanisme van het raam geblokkeerd en de paddenstoelnok kan niet uit zijn sluitdeel worden geduwd.
U kunt uw ramen ook met een boorbeveiliging en alarm uitrusten.
Als inbrekers proberen ramen te bewegen, gaat het alarm dankzij onopvallende raamsensoren aan.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de voordelen van afsluitbare kozijngrepen?

Bent u bang dat afsluitbare kozijngrepen inbrekers niet tegenhouden? Die slaan toch gewoon het raam in om zich toegang te verschaffen? 
Gelukkig wil het merendeel van de criminelen niet worden gepakt en maken ze daarom weinig geluid. Meestal worden ramen opengewrikt of wordt een klein uitgesneden stukje kozijnglas gebruikt, om toegang tot de greep te krijgen. Als de kozijngrepen zijn afgesloten, blokkeren deze in beide gevallen het hele raam en voorkomen de inbraak.

Waar moet ik bij de afmeting rekening mee houden?

De lengte van de vierkante pin moet correct zijn, zodat de greep op het kozijn past. 
De lengte van de pin hangt van de kozijndikte af. U kunt de lengte opmeten na het verwijderen van de kozijngreep. Steek een pen in de lege ruimte, totdat deze weerstand ondervindt. Meet nu je pin zo ver als deze in het kozijn verdween. Deze waarde komt overeen met de lengte van de vierkante pin.

Waarom klemt mijn kozijngreep?

Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom uw kozijngreep blokkeert.
U kunt dit ontdekken, doordat u controleert, in welke positie – gekanteld, gesloten, geopend – het raam klemt.
Blokkeert de greep, wanneer u deze vanuit gekantelde stand volledig wilt openen om omgekeerd, moet u controleren of kozijnbeslag en nokken nog in elkaar grijpen.
U wilt het gesloten raam helemaal openen of het geopende raam sluiten, maar deze klemt? Dan komt het waarschijnlijk door de verschoven blokkering.

Zijn kozijngrepen bijzonder- of gemeenschappelijk eigendom?

In principe behoren ramen tot het gemeenschappelijke bezit en vallen dus onder de verantwoordelijkheid van de verhuurder of de Vereniging van Eigenaren.
Indien u echter als huiseigenaar kozijngrepen aan de binnenzijde van de woning wilt vervangen, worden deze als bijzonder eigendom beschouwd en kunnen dus meestal zonder overleg met de Vereniging van Eigenaren worden vervangen.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden