Gemotoriseerde, decentrale en actieve ventilatie met warmteterugwinning tegen schimmel
Geuren en verontreinigende stoffen zoals een verhoogde luchtvochtigheid in uw ruimte, hebben een negatief effect op uw gezondheid en de constructie van uw huis. Een continue luchtverversing gaat dit tegen.
Regelmatig, tijdrovend ventileren wordt echter snel vergeten en een natuurlijke luchtverversing via kieren in de ramen vindt bij nieuwbouw ook niet meer plaats.
Decentrale gemotoriseerde ventilatoren worden boven of aan de zijkant van het kozijn gemonteerd en beschikken over twee gescheiden motoren voor luchttoevoer en -afvoer. U ventileert actief en op afstand en voorkomt op deze manier automatisch vocht en schimmel & Co.
Hoe decentrale ventilatie werkt
In principe voert decentrale ventilatie gebruikte ruimtelucht af en laat frisse lucht in de ruimtes toe.
Daarbij ventileert en ontlucht het altijd individuele kamers. Er is geen centraal ventilatiesysteem voor meerdere kamers, dat tegelijkertijd op de achtergrond werkt.
Het decentrale ventilatiesysteem werkt in een “team”. Dit betekent niet, dat er twee ventilatoren moeten worden geïnstalleerd, maar dat één motor altijd verantwoordelijk is voor de toevoerlucht en één motor voor de afvoerlucht. Er ontstaat dwarsventilatie.
Decentrale ventilatie met warmteterugwinning
Als u voor decentrale ventilatie met een ingebouwde warmtewisselaar kiest, profiteert u van energiebesparing.
De warmtewisselaar onttrekt de warmte uit de afvoerlucht en verwarmt de zo aangezogen frisse lucht.
U krijgt niet alleen frisse lucht, zoals bij gebruikelijke ventilatie, maar verzekert uzelf ook van warmte in de kamer. Tot 80% blijft daarbij behouden.
Hierdoor is minder verwarming nodig. Dat ontlast uw portemonnee en het milieu
Voordelen van decentrale ventilatie
- Voorkomt schimmelvorming door continue luchtverversing.
- Kan op afstand worden bediend.
- Optioneel met ingebouwde warmtewisselaar
De warmtewisselaar zorgt bij luchtverversing voor minimaal warmteverlies en ontziet daarbij uw portemonnee en het milieu.
- Gemotoriseerde ventilator kan in rolluik- of Raffstorekast worden geïntegreerd.
- Ventilatiebuizen zijn eenvoudig te reinigen
- Kan 45 kubieke meter lucht per uur afvoeren
- Bijzonder interessant ventilatieconcept voor nieuwbouw.
Nieuwe gebouwen zijn zeer luchtdicht, luchtverversing vindt niet meer via kieren op en rondom het kozijn plaats. Er is een verhoogde kans op schimmel – de decentrale ventilatie weet dit door constante luchtverversing te voorkomen.
- Ventileert automatisch
De gemotoriseerde ventilator ventileert zelfstandig – precies zoals u dat wilt. U kunt deze via de afstandsbediening aansturen.
- Voordeliger in aankoop dan een centraal ventilatiesysteem
- Neemt geen ruimte in beslag in de woonkamer
- Nagenoeg onzichtbaar
De ventilator wordt buiten, aan de zijkant of boven het kozijn gemonteerd Buiten blijft slechts een bescheiden afdekking zichtbaar.
- Gericht ventileren
U kunt specifiek alleen de kamers met een ventilator uitrusten, die u nodig acht en zo kosten op het gebied van installatie en stroomverbruik besparen.
- Eenvoudig te reinigen
Voor reiniging moet alleen – eenmaal per jaar – de filter worden vervangen. Dit proces is zo eenvoudig, dat een specialist niet eens nodig is.
- Geringere planning dan bij centrale ventilatie
- Ventileren bij afwezigheid mogelijk
Ook als u niet thuis bent, zorgt de ventilator voor frisse lucht, zonder uw huis aan inbraakgevaar bloot te stellen.
Welke ventilatiemethode is geschikt voor mij?
Doe de test en ontdek welke ventilatiemethode bij uw omstandigheden en behoeften past:
Veel gestelde vragen
Decentrale ventilatie vs. centrale ventilatie – wat zijn de verschillen?
Bij centrale ventilatiesystemen ververst een apparaat de lucht van het gehele huis via toevoer- en afvoerleidingen uit toevoer- en afvoerruimtes.
Decentrale ventilatie werkt met een motor voor toevoerlucht en een motor voor afvoerlucht en bedient altijd maar één ruimte. Ventilatiebuizen worden niet gebruikt, de ventilator wordt alleen aan de buitenmuur, zijkant of boven het kozijn gemonteerd.
Kan decentrale ventilatie achteraf worden gemonteerd?
Natuurlijk kan de actieve ventilator ook achteraf worden gemonteerd. Het is goedkoper en flexibeler om achteraf te installeren dan een centraal ventilatiesysteem.
Hoe hoog is het volume van de gemotoriseerde ventilator?
De gemotoriseerde ventilator hangt altijd aan de buitenkant van het kozijn Alleen al hierdoor wordt het volume gedempt.
De gemotoriseerde ventilator is weliswaar niet geluidloos, maar werkt zeer stil. Zo kan de ventilatie zelfs aan de buitengevel van de slaapkamer of andere ontspanningsruimtes worden geïnstalleerd, zonder te storen.
Is decentrale ventilatie in iedere ruimte nodig?
De decentrale ventilatie hoeft niet in iedere ruimte van het huis te worden geïnstalleerd. U beslist zelf in welke ruimtes de decentrale gemotoriseerde ventilator gaat worden gebruikt. In de regel wordt installatie van de ventilator in ruimtes met een hoge vochtigheid aangeraden, zoals bijvoorbeeld de badkamer of de keuken.
Zijn ventilatie en rolluikkast storend?
Gemotoriseerde ventilatoren en rolluiken of Raffstores zitten elkaar bij hun respectievelijke functies niet in de weg. Bij Finstral kan de gemotoriseerde ventilator zelfs in de rolluik- en raffstorekast FIN-Fix Bloc worden geïntegreerd! Dat zorgt voor een nog stijlvollere uitstraling en functionaliteit.
Zijn decentrale ventilatie en schoorsteen compatibel?
Decentrale ventilatie en schoorsteen zijn doorgaans niet compatibel. Terwijl de ventilator lucht van binnen naar buiten en frisse lucht naar binnen transporteert, “zuigt” de schoorsteen ook lucht uit de ruimte, om het haardvuur in leven te houden. In het ergste geval trekt het ventilatiesysteem de rookgassen van buiten naar binnen.
Het risico bestaat, dat er onderdruk ontstaat en koolmonoxide de noodzakelijke zuurstof verdringt, wat dan weer tot rookvergiftiging, ademnood of dood kan leiden.
Dit risico is vooral hoog bij nieuwbouw, die tegenwoordig zeer luchtdicht is.
Het probleem kan worden opgelost door een kameronafhankelijke schoorsteen, die lucht via een andere leiding aanzuigt of een luchtdrukmonitor, die bij onderdruk een overeenkomstige aansluiting op de ventilator automatisch uitschakelt.