Geluidswerend glas voor het raam: Dubbel zo veel geluid isoleren
Als alle ramen dicht zijn, blijft het geluid buiten. Dat zou tenminste voor alle ramen moeten gelden.
Geluidswerend glas zorgt ervoor, dat u ook in de buurt van snelwegen, treinspoor of vliegvelden van een fluisterstil huis kunt genieten.
Geluidswerend glas achteraf plaatsen en vervangen
Geluid betekent stress. U houdt de ramen gesloten, maar door vliegtuiglawaai, wegverkeer en treinen kunt u zich niet ontspannen.
U wilt een oplossing – maar de gedachte aan het feit dat uw huis in een maandenlange bouwplaats zou kunnen veranderen, doet u twijfelen.
Laat uw kozijnen van geluidswerend glas voorzien – zonder dat u hele kozijnen moet vervangen.
Sinds 1972 biedt kozijnfabrikant Finstral de renovatie van oude kozijnen met overschuifmontage aan. Zonder metselwerk wordt uw kozijn daarbij in minder dan twee uurtjes vervangen. De professionele montage gaat tientallen jaren mee.
Uw voordelen:
- Voordeliger dan een volledige vernieuwing
- Verhoogd wooncomfort
- Binnen twee uur voltooid
Bedenkt u zich eens, dat u bij een complete kozijnvervanging niet alleen optimale resultaten op het gebied van geluidswerende kozijnen bereikt, maar ook op het gebied van warmte-isolatie.
Eigenschappen van geluidswerend glas
Geluidswerend glas beschermt u tegen dubbel zo veel geluid. Daarvoor moet het bijzondere glas aan de volgende eigenschappen voldoen:
- Opbouw: De kozijnen moeten asymmetrisch zijn opgebouwd. Hoe sterker de onregelmatigheid, des te meer geluid kan worden gebroken.
- Breedte van de tussenruimte: Zeer grote tussenruimtes hebben ook een positief effect op de geluidsisolatiewaarde.
- Dikte van de ruit: Hoe dikker de ruit, hoe meer geluid kan worden geïsoleerd.
- Variatie van de glasdikte: Het geluiddempende glas is nog effectiever als de ruiten verschillende diktes hebben.
- Glasstijfheid: Als het glas zeer flexibel is, is de geluidsisolatiewaarde navenant hoog.
Daarom loont het gebruik van geluidswerend glas
Standaard glas houdt natuurlijk ook geluid buiten. Daar, waar het echter zeer luid wordt – hetzij door vliegtuigen, wegverkeer of treinen – lukt het standaard glas niet meer om de decibellen tegen te gaan.
Geluidswerend glas kan het geluid van buiten bij de hoogste geluidsisolatieklasse 6 geluid met meer dan 50 dB verminderen. Bij vliegtuiglawaai is meestal een geluidsisolatie van 37 tot 42 dB voldoende.
Dit is hoeveel decibel houdt geluidswerend glas tegenhoudt – Een overzicht van geluidsisolatieklassen
Hoe hoger de geluidsisolatieklasse van het geluidswerend glas, des te hoger de geluidsisolatie. Er zijn 6 verschillende geluidsisolatieklassen, die aangeven, hoeveel decibel geluidswerend glas kan verminderen:
Geluidsisolatieklasse Geluidsreductie-index
Geluidsisolatieklasse 1 25-29 dB
Geluidsisolatieklasse 2 30-34 dB
Geluidsisolatieklasse 3 35-39 dB
Geluidsisolatieklasse 4 40-44 dB
Geluidsisolatieklasse 5 45-49 dB
Geluidsisolatieklasse 6 > 50 dB
Veel gestelde vragen
Wat zit achter geluiddicht glas?
Bij geluidswerend glas gaat het om speciaal, isolerend glas. Het glas is onder andere door meerdere, verschillende bijzonder dikke glaslagen is het glas zeer geluiddempend. De asymmetrische structuur zelf versterkt de geluidsisolerende werking
Hoe is geluidswerend glas opgebouwd?
In principe is de opbouw van geluidswerend glas en meervoudige beglazing hetzelfde.
Bij geluidswerend glas wordt de buitenzijde van het glas voorzien van gelaagd glas van minimaal twee ruiten, die met geluidswerend folie zijn verbonden. De ruiten kunnen aan de buitenkant tot 14 mm en aan de binnenkant tot 4 mm dik zijn.
Aan de binnenzijde is isolatieglas bevestigd. De ruimte tussen de ruiten kan tot 24 mm bedragen en varieert in breedte.
Hoe functioneert geluidswerend glas?
Geluiddicht glas schermt geluid af. Dit wordt enerzijds door zeer dikke glazen ruiten met een verschillende dikte bereikt. Zo bereikt geluid de binnenruimte alleen onder moeilijke omstandigheden.
De ruiten met grote tussenruimtes zijn asymmetrisch opgebouwd. Dit vermindert trillingen. Het geluid wordt gebroken en niet naar aan de binnenruimte doorgegeven.
Hoe dik moeten de glazen ruiten zijn?
Enerzijds geldt: Hoe dikker de glazen ruit, hoe hoger de geluidsisolatie. De ruiten kunnen tussen de 14 mm sterk aan de buitenkant en 4 mm aan de binnenkant zijn.
Anderzijds: Een nog sterkere isolatie wordt bereikt, als de ruiten niet dezelfde maar een verschillende diktes hebben.