Teruggebeld worden

Kozijnstructuur: Met gewalste oppervlakken en houtdecor het kozijn vormgeven

Klassiek, maar saai. Zo kunnen kozijnen zonder structuur overkomen.. Vooral dan, wanneer ze in subtiele kleuren worden uitgevoerd. Gewalste oppervlakken en houtdecor geven uw kozijnen hun levendigheid terug.

U wilt de traditionele uitstraling van uw huis met houten elementen behouden, maar tegelijkertijd gebruik maken van de overtuigende voordelen van goed geïsoleerde kunststof kozijnen? Of wilt u uw saai ogende kozijn opfleuren?
Gewalste oppervlakken en een houtlook laten uw kozijnen er als “echte” houten kozijnen uitzien en geven de kozijnen structuur.

Voordelen van gewalste kozijnen

  • Structuur verbloemt op slimme wijze eigenaardigheden.
  • Maakt het kozijn levendig en fleurt klassieke kleuren op.
  • De look van houten kozijnen en de duurzaamheid van kunststof- of aluminium kozijnen worden gecombineerd.
  • Dankzij directe walsing vuilbestendig
  • Dankzij directe walsing krasbestendig
  • Onderhoudsvriendelijk: Door minder microporiën verzamelt zich minder vuil – en hoeft er dus minder worden schoongemaakt.
  • Onderhoudsvriendelijk: Hoeven niet te worden geverfd
  • Weerbestendig
  • Biedt dezelfde geluids- en warmte-isolatie als andere hoogwaardige kozijnen
  • Aangename haptiek.

Gewalste oppervlakken en houtdecor

Houtdecor en gewalste oppervlakken geven kozijnen structuur door de speciale nerf.
Dit gebeurt met speciale folies, die hetzij alleen op het kozijn worden gelijmd hetzij op het profiel worden gewalst.
De houtlook is onlosmakelijk en duurzaam met het materiaal verbonden en is onderhoudsarm.
Ook de optiek overtuigt – het lelijk loslaten van folies wordt voorkomen. Het raamkozijn ziet eruit en voelt aan als een houten kozijn.

Beoogd gebruik

Gewalste oppervlakken worden vaak gebruikt in oude gebouwen of bestaande eigendommen. De oude kozijnen moeten worden vervangen – de waarden voor warmte- en geluidsisolatie zijn onvoldoende. De optiek van het huis mag daarbij niet worden verstoord en het oorspronkelijke karakter moet behouden blijven.
De gewalste kozijnen bieden uitstekende isolatiewaarden en passen dankzij een overtuigende houten look perfect in het plaatje.

Natuurlijke houten uitstraling.

Uw kozijnen moeten er natuurlijk en tijdloos uitzien? Aluminium- of kunststof kozijnen met houtdecor of gewalst oppervlak zijn visueel nauwelijks van echte houten kozijnen te onderscheiden! 
Zodat de houten uitstraling er naast de nerf nog echter uitziet, verft kozijnfabrikant Finstral het basismateriaal en de afdichtingen in een passende bruintint. Zelfs geopend kunnen de kunststof- of aluminium kozijnen niet van “echte” houten kozijnen worden onderscheiden.
U vindt de nerf wel mooi, maar de houttinten bij kozijnen te ouderwets? U kunt de houtstructuur natuurlijk ook in wit of grijs laten omzetten.

Geen treksporen

In tegenstelling tot gladde oppervlakken, hebben gewalste kozijnoppervlakken geen treksporen. Deze ontstaan bij de productie van kozijnen.
Uw voordeel! Want treksporen trekken vuil en microstof op magische wijze aan.
Een groot pluspunt – u hoeft het kozijn dus minder vaak te reinigen.

Uw voordelen in vergelijking met “echte” houten kozijnen.

Houdt u van de warme uitstraling van hout en van zijn tijdloze look? Ga niet voorbij aan belangrijke waarden, die de kunststof- en aluminium kozijnen boven houten kozijnen hebben.
Ze scoren niet alleen met een betere warmte-isolatie en geluidsisolatie, maar hebben ook een hogere “levensverwachting”. 
Hout verdraagt weersomstandigheden en andere omgevingsinvloeden die het materiaal aantasten slecht. Het materiaal moet regelmatig zorgvuldig verzorgd – gelakt, geverfd, behandeld worden en moet ook eerder dan zijn tegenhangers worden vervangen.

Gewalste luiken

Het kozijn in houtlook en voor de luiken een glad oppervlak? Voor de perfecte totaalindruk, moeten ook de luiken er optisch bijpassen. Finstral walst ook de luiken.

Direct gewalst of raamfolie – een vergelijking

fenster-gepraegte-oberflaechen-holzmaserung

Om kozijnen te beschermen en structuur te geven, kunnen ze of van folie worden voorzien of direct worden gewalst.
Finstral walst texturen direct in het materiaal, in plaats van een folie te lijmen, zoals de meeste kozijnfabrikanten doen.
Dat ziet er niet alleen hoogwaardiger uit, maar maakt het oppervlak ook kras- en vuilbestendig evenals ongevoelig voor weersomstandigheden.
De oppervlakken kunnen eenvoudig worden gereinigd. U hoeft zich geen zorgen te maken dat de folie afbladdert. De folie is vast met het materiaal verbonden.

Normaal gesproken wordt een folie op het kozijn gelijmd.
De folie ziet er weliswaar goed uit, maar kan slechts heel voorzichtig worden gereinigd, omdat anders het gevaar bestaat, dat het wordt beschadigd of bekrast.
Bij houten kozijnen kan raamfolie zelfs schadelijk zijn. Onder de folie kan schade ontstaan, die dus niet gezien en op tijd verholpen kan worden.
Vocht kan onder het folie ingesloten raken en het materiaal aantasten. 
Omgekeerd kan ook het kozijn, afhankelijk van het materiaal, na verloop van tijd de folie aantasten, die dan verwijderd en vervangen moeten worden.

Direct gewalstRaamfolie
KostenHoger, maar voordeliger dan echt houten kozijnenStandaard
OptiekHoogwaardig.Goed
KrasbestendigJaNee
VuilbestendigJaNee
Onderhoudsvriendelijk.JaNee

Welke structuur past bij mijn huis en kozijnen?

Hoe de gewalste kozijnen er uit zien en aanvoelen, kunt u het beste live ervaren. Kom naar ons en laat u adviseren. Hier vindt u de juiste contactpersoon.
→ Naar dealer zoeken

Veel gestelde vragen

Zijn gewalste oppervlakken duur?

Ja, kozijnen met structuur zijn duurder dan kozijnen met een glad oppervlak. Afhankelijk van de gekozen kleur en structuur ontstaat een meerprijs.
Tenslotte kost het walsen extra arbeid en materiaal, dat bij kozijnen met een glad oppervlak niet nodig zou zijn geweest.
Deze meerprijs loont zich echter: U krijgt niet alleen een sprekend echte houtlook met niet vergelijkbare isolatiewaarden, maar bespaart ook aan reinigingskosten.

Kan het kozijn door de structuur niet slechter worden gereinigd?

Kozijnen met een gewalst oppervlak zijn zelfs eenvoudig te reinigen – tenminste als de structuur direct in het materiaal wordt gewalst en niet met een folie wordt gelijmd.
Bij de fabricage van kunststof kozijnen ontstaan treksporen. Worden ze echter gewalst, dan verdwijnen ze. De kozijnen kunnen eenvoudiger en minder vaak worden schoongemaakt, omdat eventuele treksporen geen microstof meer ophopen.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden