Teruggebeld worden

Hout-aluminium-kozijnen: de beste isolatiewaarden in klassieke verpakking

Aangename sfeer binnen, de beste isolatie naar buiten – het hout-aluminium-kozijn biedt met een hoogwaardige uitvoering het beste uit twee werelden.

Voordelen van hout-aluminium-kozijnen op een rijtje

 • Beste uit twee werelden: Van een aangename sfeer genieten en van de voordelen van kunststof en aluminium profiteren
 • Optimale warmte-isolatie door houten afdekking en kunststof kern
 • Verhogen van de inbraakbeveiliging: De kenmerkende stabiliteit van het materiaal draagt bij aan de inbraakbeveiliging.
 • Weerbestendig Ongevoelig voor natheid, hitte of Uv-straling en andere extreme weersomstandigheden.
 • Robuust & stabiel Ondanks zijn zeer geringe gewicht is aluminium uiterst stabiel en is zeer sterk.
 • Lange levensduur Aluminium kozijnen gaan nog langer mee dan kunststof kozijnen. 
 • Zeer duurzaam Hout-aluminium-kozijnen zijn (bij gebruik van wateroplosbare verf) 100% recyclebaar
 • Preciezere kozijnvormen: Aluminium kan zeer precies worden gevormd. 
 • Resistenter dan kunststof- of houten bedekkingen aan de buitenzijde
 • Hittebestendig tot 500°C: Aluminium blijft ook bij frequente en hoge temperatuurschommelingen stabiel en trekt niet krom

Hoe aluminium er uitziet en aanvoelt, kunt u het beste aan de hand van echte monsters en kozijnen ervaren – door middel van zien en vastpakken in een Finstral (Partner) Studio bij u in de buurt.

De verschillen tussen hout-aluminium-kozijnen op de markt

Hout-aluminium-kozijnen zijn niet zomaar hout-aluminium-kozijnen. Op de markt worden verschillende varianten aangeboden – niet allemaal in uw voordeel.

U moet onderscheid tussen het volgende maken:

 • Aluminium afdekking buiten, houten kern en houten afdekking binnen
 • Aluminium afdekking buiten, kunststof kern en houten afdekking binnen

Houten kozijnen met aluminium afdekking bieden de stabiliteit en stevigheid van aluminium en het aangename van houten kozijnen.

De houten kern kan echter qua isolatiewaarden niet met kunststof concurreren.

Wanneer u voor de eerste variant kiest, moet u onnodige compromissen accepteren, terwijl de “look” bij beide kozijnen hetzelfde is.

Maar voor de duurzame functie van kozijnen is hout niet het ideale materiaal. Kozijnfabrikant Finstral gebruikt hout om deze reden alleen voor de binnenzijde van kozijnen. De kern van het kozijn wordt daarentegen altijd door een optimaal isolerend kunststof-profiel gevormd. Zo hoeft het hout geen functie over te nemen en kan het door de jaren heen noch kromtrekken noch verrotten. 

Het hout-aluminium-kozijn dichterbij beschouwd

holz-alu-fenster-querschnitt
 • Opbouw: Houten kozijnen met aluminium afdekking worden op de markt vaak als hout-aluminium-kozijn aangeboden. Deze bieden alleen niet de beste isolatie-eigenschappen. Zoek naar ramen met aluminium afdekking aan de buitenkant, kunststof kern en houten afdekking aan de binnenkant. 
 • Kunststof kern voor de beste isolatiewaarden: Voor een perfect isolerend hout-aluminium-kozijn, mag de kern niet van hout zijn. Een kunststof kern zorgt voor de beste Isolatiewaarden. 
 • Aluminium afdekking aan de buitenzijde: Het robuuste materiaal verbergt de kunststof kern en beschermt de houten afdekking aan de binnenzijde. Aluminium zorgt voor stabiliteit en verhindert, dat het kozijn kromtrekt. Bovendien draagt het bij aan de inbraakbescherming.
 • Meerkamerprofiel: De kamers van de kunststof kern zijn zichtbaar in de dwarsdoorsnede (zie afbeelding) Deze kamers zijn belangrijk omdat ze voor een goede isolatie zorgen. Hoogwaardige kozijnen hebben maximaal 7 kamers.
 • Hoge bouwdieptes: Hoe hoger de bouwdiepte, hoe beter de warmte-isolatie. De geluidsisolatie wordt verbeterd.
 • Lagere U-waarde: Let bij uw hout-aluminium-kozijnen op een lage U-waarde. Hoe lager deze is, des te beter het kozijn de warmte isoleert. Een vergelijkende waarde van de energie-efficiëntie verordening – deze keurt alleen waarden tot maximaal 1,3 W/m²K goed.
 • Afdichtingsniveau ‘s Meerdere afdichtingsniveau ‘s isoleren effectief en beschermen tegen vocht.
 • Meervoudige beglazing: In principe klopt het, dat driedubbel glas de beste warme-isolatie biedt. Bij oudere gebouwen is de gevel echter slecht geïsoleerd. Dienovereenkomstig “te goed” geïsoleerde kozijnen kunnen hier een probleem zijn. Dubbel glas is hier meer geschikt.
 • Warme rand: Thermisch geoptimaliseerde afstandhouders vermijden onnodig warmteverlies bij een meervoudige beglazing.
 • Verschillende houttinten: Kozijnfabrikant Finstral biedt met zijn houtassortiment de grootste variatiemogelijkheden van alle kozijnfabrikanten -12 verschillende tinten van eiken tot spar kunnen worden gerealiseerd. 

hout- aluminium-kozijnen later plaatsen

Als u hout-aluminium-kozijnen later wilt plaatsen, kunt u uit verschillende montagemethoden kiezen:

 • Kozijnvervanging
 • Overschuifmontage of 
 • Inschuifmontage 

De overschuifmontage duurt ca. 2 uur, de inschuifmontage slechts 30 minuten.

Bij deze varianten wordt niet het “hele” kozijn maar slechts delen ervan vervangen.
Bij overschuifmontage wordt slechts een deel van het kozijn verwijderd en dan het nieuwe kozijn “overgezet”. Bij inschuifmontage wordt alleen het vleugelkader verwijderd, het kozijn blijft in het raam en wordt door een profiel verdubbeld. 
Het grootste voordeel: Er vinden geen werkzaamheden aan het metselwerk plaats, die vuil of schade zouden kunnen veroorzaken.

Opmerking: Wenst u de beste warmte-isolatie en geluidsisolatie, dan kunt u overwegen, uw oude kozijn compleet te vervangen.. 

Wat is beter? De verschillende kozijnmaterialen op een rijtje

Hout-aluminium-kozijnen en aluminium-kozijnen lijken in principe erg op elkaar. Als ze beide een kunststof kern hebben, kunnen ze het kunststof kozijn qua warmte-isolatie probleemloos bijhouden. Het puur houten kozijn is hier de verliezer.

Verschillende kleuren en structuren zijn realiseerbaar – binnen hout, buiten een van de velen kleuren, die voor aluminium panelen beschikbaar zijn.
Ook hier blijft de kleur permanent bestaan.
Gelukkig hoeft het hout-aluminium kozijn in tegenstelling tot het puur houten kozijn niet behandeld of geverfd te worden. Het materiaal vergeelt of verbleekt niet.
Gelukkig zit de houten kant aan de binnenkant.

Het aluminium aan de buitenzijde zorgt voor de nodige robuustheid en stevigheid – ook bij slecht weer en is nog resistenter en duurzamer dan kunststof.
Deze robuustheid heeft ook voordelen op ander gebied – de stabiliteit van het materiaal draagt bij aan de inbraakbescherming.

Het hout-aluminium-kozijn kan 100 procent gerecycled worden. Dit geldt echter alleen onder voorbehoud: Het kozijn mag niet met schuim zijn gevuld en alleen met wateroplosbare verf zi behandeld. 

Voor een volledige vergelijking van de verschillende kozijnmaterialen, zie onze tabel: 

Hout- Aluminium kozijnenAluminium kozijnenKunststof kozijnenHouten kozijnen
VoordeligDuurderDuurderJaNee
KernHet liefst met kunststof kernHet liefst met kunststof kernKunststof kernHout
LookKlassiekSierlijkModernKlassiek
LevensduurHoogZeer hoogHoogLaag
Warmte-isolatiePerfect (met kunststof kern)Perfect (met kunststof kern)PerfectLager
ResistentieZeer hoog (bij aluminium afdekking aan de buitenzijde)Zeer hoogHoogLaag
Nabehandeling nodigNee (houten afdekking aan binnenzijde)NeeNeeJa
ReinigingEenvoudigEenvoudigEenvoudigOmslachtig
LuchtkamersJaJaJaNee
Kleur aanpasbaarNeeNeeNeeJa
Kunnen verbleken of vergelenNee (houten afdekking aan binnenzijde)NeeJaJa
Recyclebaar100% bij wateroplosbare verf 100%JaNee (door lakken gevaarlijk afval)
VormPreciesZeer preciesMinder preciesPrecies
Zeer smalle kozijnen mogelijkNeeJaNeeNee

Veel gestelde vragen

Hoe ziet de levensduur van hout-aluminium kozijnen er uit?

Hoogwaardige hout-aluminium-kozijnen kunnen heel lang meegaan. Bij aluminium kozijnen gaat men er van uit, dat ze wel 60 jaar meegaan. 
Aan de buitenzijde beschermt de aluminium afdekking de houten afdekking aan de binnenzijde en de kunststof kern tegen weersinvloeden en trekt ook niet krom bij hoge temperaturen. 
Naast de kwaliteit van het kozijn hangt de levensduur ook van de kwaliteit van de montage af.

Hoe moeten hout-aluminium kozijnen worden gereinigd?

Denk er bij het reinigen van hout-aluminium-kozijnen altijd aan om het materiaal tussen de stappen door droog te vegen. Dat is vooral bij de houten afdekking binnenin belangrijk, omdat het materiaal vocht niet op prijs stelt. Hoogwaardige afdekkingen worden door wateroplosbare verf beschermt.
Volg voor een grondige reiniging onze handleiding kozijnen reinigen.

Hoe duur zijn hout–aluminium kozijnen?

Het staat vast dat hout-aluminium kozijnen net als aluminium kozijnen tot de duurste kozijnmaterialen horen. Voor de extra prijs bieden ze daarentegen ook “iets”- optimale isolatiewaarden, de hoogste duurzaamheid en robuustheid. De werkelijke prijs hang van verschillende factoren af, zoals U-waarde, grootte, materiaal of eventuele speciale uitvoering.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden