Teruggebeld worden
haustuer-kaufen

Huisdeur kopen: dit is waar u rekening mee moet houden

Een hoogwaardige aluminium- of kunststof huisdeur is inbraakwerend, dicht en is beeldbepalend voor uw huis.

Hoe wordt een huisdeur gemaakt?

Om optimaal voorbereid te zijn op de aankoop van een huisdeur, moet u in ieder geval weten hoe een huisdeur opgebouwd moet zijn.

Huisdeuren worden opgemeten en op maat gemaakt. Er zijn geen “standaard afmetingen”. Een veelvoorkomende hoogte is echter 2,10 m.

Huisdeuren worden op dezelfde manier gebouwd als kozijnen. Het kozijn is het frame van de deur dat aan het metselwerk is bevestigd.

De deurvleugel hangt aan dit frame. De deurvleugel bestaat uit het vleugelprofiel en een deurpaneel. Dit paneel dient twee doelen – inbraakbeveiliging en isolatie.

De kern van het kozijn en het vleugelprofiel van hoogwaardige deuren zijn van kunststof. Het deurpaneel moet ook van kunststof zijn. Waarom? Kunststof biedt de beste isolatiewaarden en dus optimale bescherming tegen kou en warmte.

Checklist voor de aanschaf van een huisdeur – waar moet u op letten, wat is belangrijk?

 1. Materiaal: Let bij de keuze van het materiaal niet alleen op persoonlijke voorkeuren, maar ook op isolatie-eigenschappen, onderhoud, gevoeligheid voor weersinvloeden en stabiliteit.
 2. Inbraakbeveiliging: Meervoudige vergrendeling met haakschoot, hoogwaardige cilinder en een stabiele kozijnconstructie zorgen voor een goede inbraakbeveiliging, die nog verder kan worden geoptimaliseerd.
 3. Slot: Met een sleutel of een transponder? Vingerafdruk of centraal systeem? Er zijn verschillende manieren om uw huisdeur te openen.
 4. Dichtheid en warmte-isolatie: Uw deur moet dicht zijn en optimaal warmte-isolerend, zodat u geen stookkosten verspilt en vocht geen probleem wordt. De Ud-waarde geeft informatie over de warmte-isolatie.
 5. Montage: Heeft u een bestaand huis of gaat het om nieuwbouw? Afhankelijk daarvan zijn verschillende vormen van montage mogelijk.
 6. Design: Klassiek, modern of opvallend? Met glas of zonder? Het is belangrijk dat u uw huisdeur niet alleen mooi vindt, maar hij moet ook bij uw huis passen. Afhankelijk van het materiaal zijn verschillende kleuren denkbaar.

Huisdeur in de buurt vinden

Een huisdeur is (meestal) een investering voor het leven. Het bepaalt de eerste indruk van uw huis. Daarom moet u de tijd nemen bij de keuze van uw huisdeur.

Bij een van de Finstral-showrooms bij u in de buurt kunt u een goede indruk krijgen van uw potentiële huisdeur. Ook adviseren wij u graag over welke huisdeur geschikt is voor uw woning. Hier vindt u een Finstral-dealer bij u in de buurt.

Overzicht van verschillende types – huisdeuren van kunststof, hout of aluminium

Huisdeuren van hout

Wij zullen huisdeuren van uitsluitend hout niet aanbevelen. Enerzijds is het materiaal zeer gevoelig voor krassen en vuil. Anderzijds vraagt dit materiaal tamelijk veel onderhoud en verzorging. Hout heeft regelmatig onderhoud nodig om er lang mooi uit te zien. Qua isolatie doen houten deuren het minder goed dan kunststof deuren.

Wilt u desondanks toch een vergelijkbare look? Ga dan voor huisdeuren in houtlook. De deuren van aluminium zien eruit als houten deuren, maar isoleren optimaal dankzij de kunststof kern en zijn bovendien uiterst robuust en gemakkelijk schoon te maken. 

Huisdeuren van aluminium

Huisdeuren van aluminium zijn uiterst robuust en gemakkelijk schoon te maken. U hoeft ze niet te schilderen en u kunt het vuil gewoon met een doek en water en zeep afnemen.

Het materiaal ziet er ook zeer modern uit en zorgt voor strakke randen en lijnen mogelijk.

Aluminium wordt niet aangetast door grote hitte, bijvoorbeeld door sterk zonlicht. Aluminium is dan ook het materiaal dat in een breed scala aan kleuren kan worden uitgevoerd. Zelfs donkere kleuren zoals antraciet zijn geen probleem.

Daarom zijn huisdeuren van aluminium helaas ook aanzienlijk duurder.

Huisdeuren van kunststof

Kunststof isoleert uitstekend. Daarom wordt kunststof ook gebruikt in de kern van hoogwaardige kozijnen en deuren om de isolatiewaarden te optimaliseren.

Net als aluminium huisdeuren hoeven die van kunststof niet te worden geschilderd. 

Het materiaal is zeer gemakkelijk schoon te houden en weerbestendig. Bovendien zijn huisdeuren van kunststof goedkoper dan deuren van aluminium of hout.

De keuze aan kleuren is echter beperkt. Zeer donkere kleuren worden bijvoorbeeld niet aanbevolen voor kunststof deuren. Anders bestaat het risico dat ze vervormen in sterk zonlicht.

Huisdeur van kunststofHuisdeur van aluminiumHuisdeur van hout
WeerbestendigJaJaNee
DuurzaamJaJaNee
KleurkeuzeGoedZeer goedGering
Onderhoudsvriendelijk.JaJaNee
KostenBetaalbaarDuurderDuurder
IsolatieZeer goedZeer goed (met kunststofkern)Goed

Inbraakwerende toegangsdeuren

Naast het juiste materiaal speelt veiligheid een belangrijke rol.

In principe is het doel van elke inbreker om zo snel mogelijk en ongezien het huis binnen te komen. 

Want hoe langer het duurt, hoe groter het risico om ontdekt te worden. Een inbraakwerende huisdeur biedt daarom de beste bescherming als hij het de inbreker zo moeilijk mogelijk maakt en hem er zo lang van weerhoudt om in te breken dat deze het opgeeft. 

Het volgende draagt daartoe bij:

 • Stabiele kozijnconstructie
 • Haakschoten – in het beste geval meerdere – maken het moeilijk om de deur open te wrikken
 • Hoogwaardige cilinders zorgen ervoor dat de deur niet met hamer of tang kan worden geforceerd.
 • Beveiligde scharnieren voorkomen via een speciale bevestiging dat de deur kan worden opengewrikt

Natuurlijk kunt u de veiligheid van uw huisdeur nog verder verhogen, bijvoorbeeld met breukvrij veiligheidsglas of veiligheidspanelen die het moeilijker maken om door de deur heen te breken.

Een andere indicatie voor de veiligheid van huisdeuren wordt gegeven door de RC-weerstandsklassen. 

Welke weerstandsklasse – RC2 of RC3 – kies ik voor de huisdeur?

De keuze van de veiligheidsuitvoering van uw huisdeur hangt af van het gebouw in kwestie en de locatie ervan, de materiële objecten die zich daarin bevinden en de individuele veiligheidsbehoeften van de eigenaar van het gebouw.

Met deze mechanische oplossingen, die voldoen aan de RC2-eisen, kunt u het risico op inbraak sterk verminderen: Drievoudige vergrendeling met minstens 2 massieve haakschoten, veiligheidscilinder met beveiliging tegen uitboren, veiligheidsglas, deurpanelen en profielcilinder. U hebt alleen een uitvoering nodig die aan de RC3-klasse voldoet, als er sprake is van waardevolle spullen: Vijfvoudige vergrendeling met minstens 4 massieve haakschoten, slagvaste beglazing, deurpanelen.

Voor een RC2/RC3-certificaat moeten huisdeuren niet alleen beschikken over de benodigde technische uitvoering, die voldoet aan de eisen van deze weerstandsklassen, maar moeten ze ook in een testlaboratorium zijn getest

Veel fabrikanten bieden echter een breed scala aan mogelijkheden voor het design en de technische uitvoering van uw kozijnen, zoals verschillende kozijnvormen, kozijnmaterialen, openingsopties, etc. Door alle mogelijke combinaties zijn daarom honderden of zelfs duizenden huisdeuruitvoeringen mogelijk. Ook al is elk van deze varianten met alle technische eigenschappen overeenkomstig RC2/RC3 uitgevoerd, ontvangt u pas een RC2/RC3-certificaat, als ze stuk voor stuk in het testlaboratorium zijn gebouwd en getest.

Dat is voor fabrikanten bijna onmogelijk. Daarom testen ze alleen enkele populaire uitvoeringsvarianten. Voor alle anderen bieden ze ‘slechts’ de technische uitvoering volgens RC2 aan. Voor particuliere eigenaren is dat doorgaans voldoende, want de RC2/RC3-certificering bevestigt alleen officieel de inbraakbeveiliging voor juist die geselecteerde uitvoeringsvariant van de huisdeur.

Deursloten en andere mogelijke vergrendelingen

Bij de aanschaf van uw huisdeur hebt u een ruime keuze uit allerlei mogelijkheden om de deur af te sluiten. Naast de klassieke sleutel zijn ook de volgende opties beschikbaar:

Afstandsbediening

Via de afstandsbediening kunt u uw huisdeur draadloos openen. De deur kan ook van binnenuit worden gesloten met de afstandsbediening. Het draadloze systeem erachter moet versleuteld zijn zodat het niet gehackt kan worden.

Transponder

De transponder is een draadloze zender die reageert op nabijheid. Dus als de transponder zich in de onmiddellijke nabijheid van uw deur bevindt, kunt u op activeringstoetsen drukken en de deur openen.

Vingerafdruk of vingerscan

De vingerafdruk of vingerscan is waarschijnlijk de handigste oplossing. Hier hebt u geen sleutel of zender nodig die u zou kunnen kwijtraken of vergeten. U hebt altijd de benodigde “sleutel” bij zich. Alle personen van wie de vingerafdruk is opgeslagen of door u is geautoriseerd kan toegang krijgen.

Centraal regelsysteem

U kunt uw deuren ook openen en sluiten via een centraal regelsysteem. In principe werken hier alle gangbare regelsystemen.

Net als bij een afstandsbediening, vingerafdruk en transponder, hoeven de deuren alleen te worden voorzien van een motorische vergrendeling.

Dichte en warmte-isolerende huisdeuren

Net als bij kozijnen moet u ervoor zorgen dat uw huisdeur dicht en optimaal warmte-isolerend is. U wilt tenslotte niet dat de warmte via de huisdeur ontsnapt.

Hier spelen niet alleen het materiaal en de structuur maar ook de afdichting een doorslaggevende rol.

Let in elk geval op de warmteoverdrachtscoëfficiënt – de zogenaamde Ud-waarde. De Ud-waarde vertelt u hoe goed of slecht een deur is geïsoleerd.

Hoe lager de waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. Daarom moet u zoeken naar een zeer lage warmteoverdrachtscoëfficiënt.

De energiebesparingsverordening bepaalt dat de waarde niet hoger mag zijn dan 1,8 W/m²K.

Optimaal geïsoleerde en dichte deuren hebben 

 • warmte-isolerende kunststofkernen in kozijn en vleugel
 • een deurpaneel van sterk isolerend materiaal
 • waterdicht gelaste profielen
 • middendichting ter bescherming tegen stof en vocht
 • afdichtingsband dat alleen in de voeg uitzet (compriband)

Dit is de enige manier waarop uw deur de warmte binnenhoudt en regen, vuil en kou buiten.

Huisdeur laten plaatsen – het is de montage die het verschil maakt

Er zijn veel verschillende soorten montage. Welke geschikt is voor uw woning hangt in de eerste plaats af van de vraag of het om nieuwbouw gaat of een bestaand pand. 

Bij Finstral werken we al jaren succesvol met de volgende methoden:

 • Nieuwbouw Stelkozijn: Bij dit soort montage wordt tijdens de bouwfase eerst een stelkozijn geplaatst. Als al de werkzaamheden aan het huis klaar zijn, wordt de eigenlijke deur geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe huisdeur helemaal gaaf blijft. Bovendien kan deze, mocht hij in de toekomst ooit vervangen moeten worden, zonder metselwerk worden gedemonteerd.
 • Nieuwbouw Montage op metselwerk: Montage op metselwerk is de klassieke montagemethode. Hier wordt zonder stelkozijn gewerkt. Deze montagewijze betekent dat de nieuwe huisdeur tijdens de bouwwerkzaamheden alleen door middel van folie tegen beschadiging en vuil wordt beschermd.
 • Bestaande bouw Overschuifmontage: Als u uw oude huisdeur wilt vervangen, is overschuifmontage een goede optie. Het oude deurkozijn blijft behouden – het wordt terug gesneden en afgedekt. Het nieuwe deurkozijn wordt op het oude geplaatst. Dit gaat bijzonder snel en bespaart u kosten. Bovendien geeft dit geen lawaai of vuil, want er hoeft niet gemetseld te worden.

Veel gestelde vragen

Waarom zou ik mijn huisdeur bij Finstral kopen?

Finstral biedt de hoogste kwaliteit. Voor huisdeuren is de verbinding met de muur van het grootste belang. Daarom laat het bedrijf de bouwaansluitingen zorgvuldig en streng controleren. De controle en certificering worden uitgevoerd door onafhankelijke deskundigen van het Institut für Fenstertechnik Rosenheim. Vanzelfsprekend vervaardigt Finstral uw huisdeur op maat en afgestemd op uw individuele wensen.

Kan ik ook een gebruikte of oude huisdeur kopen?

Wij raden u af een gebruikte of oude huisdeur te kopen. Deze voldoen niet aan de huidige dichtheids- en veiligheidseisen. Ten eerste kost het u geld omdat u meer moet verwarmen, ten tweede gaat het ten koste van het gevoel van veiligheid en met een beetje pech nog meer geld.
Ga in plaats daarvan voor huisdeuren met een antieke look. Deze bieden de gewenste uitstraling maar zijn wel gemaakt volgens de modernste eisen.

Hoe duur is een huisdeur?

De prijs van een huisdeur hangt af van het materiaal, de montagekosten, de afmetingen, de mate van inbraakbeveiliging en eventuele extra’s. Over het algemeen ligt de prijs van hoogwaardige huisdeuren inclusief montage in de orde van vier cijfers.

Wat zijn “vleugeloverdekkende” huisdeuren?

In principe kunt u vleugeloverdekkende huisdeuren herkennen aan het feit dat zij een doorlopend glad oppervlak hebben. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor bijzonder goede warmte-isolatie.

Over de auteur

Felicia is verantwoordelijk voor het advies in de Finstral Studio Apeldoorn en kent alle typische vragen en uitdagingen van potentiële klanten voordat ze kozijnen/huisdeuren kopen. Naast persoonlijk klantencontact is zij ook gefascineerd door nieuwe trends en ideeën om de vele aspecten van de wereld van kozijnen en huisdeuren digitaal over te brengen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden