Teruggebeld worden
haustuer-kunststoff

Een huisdeur van kunststof kopen: goedkoop en toch duurzaam

Een huisdeur van kunststof biedt u verschillende voordelen.

Kunststof en duurzaam – een contradictio in terminis?

Tegenwoordig is men vaak niet zo happig meer op kunststof. We hebben al snel afvalbergen en de plastic soep in zeeën en oceanen voor ogen. Voordat u het idee van een kunststof huisdeur echter helemaal laat, moet u echter bedenken dat het bij deuren geen goedkope kunststof betreft (zoals verpakking en dergelijke).

Hoogwaardige kunststof – en dus ook de deuren en kozijnen die ervan worden gemaakt – kan juist heel duurzaam zijn. Ten eerste gaat het materiaal zeer lang mee. Dat spreekt al voor zich. Producten die lang worden gebruikt, zorgen ervoor dat er minder grondstoffen worden verspild aan nieuwe producten en dat er minder afval ontstaat.

Maar bij deze lange levensduur houdt het niet op: hoogwaardige PVC kan ook na tientallen jaren nog probleemloos vermalen en opnieuw verwerkt worden. Dit bespaart grondstoffen en productie-energie.

Precies dat heeft Finstral voor elkaar gekregen. Uw deuren kunnen tot 100% worden gerecycled. Dit vereist echter een speciaal PVC-mengsel zonder composietmaterialen en een volledig unieke constructie. Dit zorgt ervoor dat de materialen per soort kunnen worden gescheiden en hergebruikt. Het resultaat: bij kozijnen- en deurfabrikanten ontstaat bijna geen plastic afval.

Voordelen en nadelen van huisdeuren van kunststof

VoordelenNadelen
Modern of meer rustiek – afhankelijk van het soort huis kan een breed scala aan stijlen kan worden toegepastOm de grondstof 100% te recyclen, moet aan verschillende voorwaarden worden voldaan (materiaal, constructie)
Uitstekende isolerende werkingKleur niet gemakkelijk aanpasbaar na aankoop
Betaalbaar in de aanschafNiet zo robuust als aluminium
Weerbestendig
Zeer gemakkelijk schoon te houden
Duurzaam
Bespaart kosten – duurzaam, betaalbaar materiaal en lage onderhoudskosten
Het is mogelijk om de deur voor 100% te recyclen

De kunststofdeur kan met aluminium of hout worden gecombineerd

Een huisdeur van kunststof is niet zomaar een huisdeur van kunststof.

De kern, het kozijn, de vleugel en de binnen- en buitenzijden kunnen allemaal gemaakt zijn van ander materiaal.

Bij Finstral kunt u kiezen uit drie materialen voor het kozijn en wel zes materialen voor de vleugel om het exterieur en interieur naar smaak en behoefte te ontwerpen. De kern blijft altijd van kunststof, omdat daar onder andere de beste isolatiewaarden worden bereikt. 

U hoeft dus niet in zijn geheel voor een PVC-deur te kiezen als u dat niet wilt. De afzonderlijke elementen kunnen wel degelijk verschillen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een deur met een kunststofkern, maar met een aluminium buitenkant en een houten binnenkant. 

Bij Finstral zijn bijna alle combinaties (kunststof – hout – aluminium) mogelijk.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf?

Voordat u een huisdeur koopt, moet u op de volgende aspecten letten om de beste deur te vinden:

  • Kwaliteit van het PVC: Zorg ervoor dat u een huisdeur van hoogwaardig PVC koopt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de deur kan worden gerecycled, maar heeft ook het voordeel dat de deur beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden en niet zo snel verbleekt of broos wordt. 
  • Inbraakbeveiliging: Na kozijnen zijn deuren de mogelijkheid voor inbrekers om binnen te komen. Daarom is het belangrijk om ook hier aandacht te besteden aan inbraakbeveiliging. Meervoudige vergrendeling met haakschoot, hoogwaardige cilinder en een stabiele kozijnconstructie zorgen voor een goede basis.
  • Geluidsisolatie: De huisdeuren van tegenwoordig bieden meestal standaard al een goede geluidsisolatie. Voor huisdeuren met bijzonder hoge geluidswerende eisen (drukke straat, luchthaven enz. in de buurt) kunnen veel deurvleugels optioneel worden geproduceerd in een geluidswerende versie (met geluidswerende beglazing), die de geluidsisolatiewaarde bijna verdubbelt.
  • Warmte-isolatie: Uw deur moet absoluut dicht zijn en optimaal thermisch geïsoleerd. Alleen zo kunt u er zeker van zijn dat er geen vocht in uw huis komt en dat er altijd een aangenaam klimaat heerst. Controleer daarom de Ud-waarde. Dit geeft aan hoeveel warmte er via de deur naar buiten ontsnapt.
  • Montagemethode: Voor het monteren van een huisdeur kunt u kiezen uit verschillende methoden. Bij nieuwbouw is installatie met een stelkozijn of montage op het metselwerk de beste optie, voor een bestaand gebouw is dat meestal overschuifmontage. Lees meer in ons gelijknamige artikel:
  • Slot: Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden om een deur te openen en te sluiten. Geeft u de voorkeur aan een klassieke sleutel of wilt u liever een handige transponder? Of voelt u zich het meest op uw gemak met een vingerafdruk- of een centraal Smart Home-systeem? 
  • Design: Klassiek, modern of rustiek? Antraciet, wit of bruin? Met zijdeel of zonder? Welke grepen? Hoe moet de overgang van deurkozijn naar deurvleugel zijn vormgegeven – gelijkliggend of ongelijkliggend? Uw huisdeur moet passen bij uw huis en bij uw smaak.

Kunststof of aluminium of hout? Een vergelijking van de materialen

Huisdeur van kunststofHuisdeur van aluminiumHuisdeur van hout
KostenBetaalbaarVeelZeer hoog
LevensduurZeer goedZeer goedGoed
Isolerende eigenschappenZeer goedZeer goed (met kunststofkern)Goed
OnderhoudWeinigWeinigVeel
RobuustJaZeer robuustNee
WeersgevoelligNeeNeeJa
Kleur aanpasbaarNeeNeeJa

huisdeuren van kunststof bieden optimale isolatiewaarden dankzij hun kunststofkern. Dit bespaart stookkosten en zorgt voor een constant, aangenaam woonklimaat. Qua kosten is een huisdeur van kunststof niet te overtreffen. Ten eerste is het materiaal veel goedkoper dan aluminium of hout. En ten tweede zijn er geen of lage kosten voor het onderhoud. Maar er is meer: het materiaal is bijzonder duurzaam. Het is niet zo robuust als aluminium, maar veel robuuster dan hout. Zo blijft het er zelfs bij extreme weersomstandigheden en ruwe behandeling mooi uitzien. 

Ja, een huisdeur van hout is warm en uitnodigend. Het materiaal doet het ook goed wat betreft warmte-isolatie (hoewel minder goed dan kunststof).

Anderzijds is er een aantal nadelen:

het materiaal is zeer gevoelig voor weersinvloeden en gebruik. Krassen worden snel zichtbaar, zelfs als er voorzichtig mee wordt gedaan. Hout heeft ook regelmatig onderhoud nodig. Doet u dit niet, dan ziet de deur er onverzorgd uit. Bovendien is het materiaal duur en wordt het momenteel nog duurder. De levensduur is lang niet zo hoog.

Hoewel huisdeuren van aluminium ook duurder zijn – zelfs duurder dan houten huisdeuren – bieden ze ook veel. Het materiaal aluminium – en dus de huisdeur – is bijzonder robuust en duurzaam. De deur ziet er daarom goed verzorgd uit, zelfs bij blootstelling aan sterke invloeden van buitenaf. Ook de functies blijven optimaal beschermd. Het onderhoud blijft minimaal – de deur hoeft niet te worden geschilderd. Qua isolatie is een kunststofkern de beste keuze.

Huisdeur van kunststof in houtlook

Ja, kunststof biedt veel voordelen. Maar een klassieke kunststofhuisdeur past niet altijd bij de uitstraling van het huis. En ook houdt niet iedereen van het uiterlijk van kunststof.

Toch hoeft u geen afstand te nemen van het materiaal. 

Een huisdeur van kunststof met houtdecor is dan ideaal voor u.

Qua uiterlijk verschilt deze nauwelijks van een echte houten deur. Tegelijkertijd biedt hij alle voordelen van een kunststof deur, want hij is veel gemakkelijker schoon te maken en weerbestendiger dan een houten deur. Waarom ziet het “hout” op kunststof bij Finstral er zo echt uit? Het bedrijf kleurt het materiaal altijd volledig door en door en walst texturen direct in het oppervlak. Dat brengt nog een voordeel met zich mee: de deur is uiterst goed bestand tegen vuil.

De huisdeur vervangen – wanneer is dit nodig en hoe tijdrovend is de montage?

Klemt uw deur? Zit het slot vast? Ziet de hele deur eruit als een uitnodiging voor alle inbrekers? 

Als alle basisfuncties – sluiten, openen, inbraakbeveiliging, enz. – slechts gedeeltelijk of helemaal niet meer werken, is het hoog tijd om uw huisdeur te vervangen.

Maar zelfs als dit niet het geval is, kan het de moeite waard zijn om uw deur te vervangen.

Zelfs in de standaarduitvoering kunnen nieuwe deuren aanzienlijke verbeteringen bieden op het gebied van warmte-isolatie. Gezien de huidige torenhoge stookkosten maakt een optimaal geïsoleerde deur dus een niet te onderschatten verschil als het gaat om kostenbesparingen.

Neem contact met ons op. Onze experts bepalen of het voor u de moeite waard is om te investeren in een nieuwe huisdeur of dat er een andere keuze is.

Veel gestelde vragen

Waar moet ik op letten bij de U-waarde van een huisdeur van kunststof?

De UD-waarde vertelt u hoe dicht een deur is of hoeveel warmte er verloren gaat. Daarom moet u vooral op zeer lage waarden letten – dat betekent dus dat er zeer weinig energie verloren gaat. 
Op zich biedt kunststof de beste isolatiewaarden. Een richtlijn: de Energiebesparingsverordening bepaalt dat de waarde 1,8 W/m²K niet mag worden overschreden.

Hoe lang gaan huisdeuren van kunststof mee?

In principe is kunststof een zeer duurzaam materiaal. Hoe duurzaam het daadwerkelijk is, hangt natuurlijk af van de receptuur van het materiaal en de constructie van de deur. Natuurlijk spelen onderhoud en gebruik ook een rol.
Finstral-producten gaan meestal 30 tot 40 jaar of langer mee.

Wat kost een huisdeur van kunststof?

Huisdeuren van kunststof zijn in de aanschaf doorgaans goedkoper dan houten of aluminium deuren. Hoe hoog de investering precies is, hangt echter af van verschillende factoren.

Over het algemeen liggen de kosten van een huisdeur van kunststof in het hogere driecijferige of lagere viercijferige bereik. Als er individuele aanpassingen worden gekozen – bijvoorbeeld qua ontwerp, door een zijdeel toe te voegen – komen er kosten bij. Natuurlijk moeten ook de montagekosten worden meegenomen. 
Nog een voordeel: een huisdeur van kunststof betekent geen tot weinig onderhoudskosten.

Kan ik ook een gebruikte deur kopen?

Onze Conwindo-experts raden af om een gebruikte deur te kopen. Het risico is te groot dat de deur aan de oppervlakte intact lijkt, maar toch ergens schade heeft of niet goed werkt. Het is heel frustrerend als deze gebreken na de montage aan het licht komen.
Maar zelfs zonder gebreken is de levensduur gewoon korter. Houd er ook rekening mee dat er kosten voor renovatie van de deur nodig kunnen zijn.

Hoe maak ik mijn kunststof huisdeur schoon?

Bij een kunststofdeur – maar ook bij elke andere deur – mag u geen agressieve schoonmaakmiddelen of ruwe benodigdheden gebruiken. Deze kunnen vervelende krassen veroorzaken.
Gebruik in plaats daarvan alleen een neutraal reinigingsmiddel, in combinatie met lauw (niet heet) water en een zachte doek. Maak de deur na het schoonmaken goed droog.

Wat te doen met verbleekte kunststof deuren?

Helaas kan er niet veel gedaan worden aan verbleekt materiaal. Indien nodig kunnen vergeelde oppervlakken worden behandeld met een gum. Meestal is het zo dat vooral goedkope kunststof snel verbleekt.

Over de auteur

Felicia is verantwoordelijk voor het advies in de Finstral Studio Apeldoorn en kent alle typische vragen en uitdagingen van potentiële klanten voordat ze kozijnen/huisdeuren kopen. Naast persoonlijk klantencontact is zij ook gefascineerd door nieuwe trends en ideeën om de vele aspecten van de wereld van kozijnen en huisdeuren digitaal over te brengen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden