Teruggebeld worden

Inbraakbeveiliging voor de deur: inbraakwerende huisdeuren

Inbraakwerende deuren voor uw huis – wat is nodig en wat adviseert de politie?

Snel en onopgemerkt – zo wil de gewone inbreker het huis het liefste binnenkomen.

Hoe moeilijker u het hem maakt, hoe groter het risico om betrapt te worden en des te eerder hij af zal zien van de inbraakpoging.

Ontdek hoe u de inbraakbeveiliging van uw deur – buitendeur, huisdeur, terrasdeur of kelderdeur – kunt optimaliseren.

Inbraakbeveiliging buiten en binnen – hoe kan ik mijn huisdeur of buitendeur het beste beveiligen?

Elk element van uw huisdeur is belangrijk. Als een daarvan slecht is uitgevoerd, kan dit letterlijk de deur openen voor de inbreker.

Dus de hele deur is slechts zo sterk als de zwakste schakel. Gedegen, professionele montage speelt daarbij ook een belangrijke rol.

U moet op de volgende aspecten letten:

Beslag

Probleem: Wees voorzichtig met beslag waarvan de schroefverbindingen van buitenaf toegankelijk zijn. De inbreker kan het beslag gemakkelijk losschroeven en zich zo toegang verschaffen tot de slotcilinder.

Oplossing: Investeer in beslag waarbij de schroefverbindingen niet van buitenaf toegankelijk zijn.

Deurscharnieren

Probleem: De meeste inbrekers wrikken deuren open. Deuren met zwakke scharnieren kunnen gemakkelijk worden ingetrapt, naar binnen geduwd of opengewrikt worden.

Oplossing: Beveiligde scharnieren kunnen dit voorkomen. Daartoe worden de scharnierbeveiligingen aan de scharnierzijde in de kozijnen en vleugelkaders gemonteerd en verhinderen zo het forceren van gesloten deuren.

Cilinder

Probleem: Als de cilinder zich boven het deurbeslag bevindt, kan hij gemakkelijk worden opengebroken.

Oplossing: Hoogwaardige cilinders kunnen maximaal 2 mm van het beslag worden losgewrikt en kunnen daardoor niet met een hamer of tang worden geforceerd.

Slot

Probleem: Een simpel slot kan ook gemakkelijk worden geopend met gewoon gereedschap. Dit betekent dat de deur kan worden opengewrikt.

Oplossing: Haakschoten (massieve stalen haken) – het liefst meerdere – verankeren zich in het deurkozijn en voorkomen zo dat de deur kan worden opengewrikt.

Sluitplaat

Probleem: Een sluitplaat en dus de deur kan met eenvoudig gereedschap zeer snel worden opengewrikt.

Oplossing: Als de plaat in de muur wordt verankerd, versterkt dit de inbraakbeveiliging van uw deur enorm. 

Glazen elementen

Probleem: Inbrekers kunnen zich toegang verschaffen via glazen elementen of inferieure deurpanelen, waardoor zij de deur kunnen openen.

Oplossing: Onbreekbaar veiligheidsglas of veiligheidspanelen maken het moeilijk om de deur open te breken.

Weerstandsklassen RC2 en RC3

De RC-weerstandsklassen kunnen een verdere indicatie geven van hoe veilig huisdeuren zijn. RC staat voor “Resistance Class”.

Deze weerstandsklassen geven aan hoe goed een deur beveiligd is tegen inbraak of hoeveel tijd een inbreker nodig heeft om de deur te openen. Hoe hoger de klasse, hoe beter de veiligheidsuitvoering. 

In principe zijn er 7 klassen. Welk niveau van inbraakbeveiliging voor u geschikt is, hangt af van het type woning – eengezinswoning, appartementencomplex, enz., de locatie – beschermd of onbeschermd -, de materiële objecten en uw veiligheidsbehoefte.

Let op: In principe volstaan deuren van de weerstandsklassen RC2 en RC3 voor woningen (particuliere huishoudens) op zowel beschermde als onbeschermde locaties met maximaal een verhoogd risico.

Een RC2- of RC3-certificaat is niet direct nodig.

Veel fabrikanten bieden een breed scala van verschillende deuren aan, die vaak slechts verschillen in kleine details. Maar om een officieel RC2/RC3-certificaat te verkrijgen waarin wordt bevestigd dat de deuren voldoen aan bijvoorbeeld de RC2-veiligheidsuitvoering, moet elke deur afzonderlijk worden gebouwd en getest in het testlaboratorium. Dat is voor fabrikanten bijna onmogelijk.

Het is echter alleen belangrijk voor u en de bescherming van uw huis dat uw deur de technische uitrusting heeft volgens RC2 of RC3. Bovendien dient de certificering alleen als officiële bevestiging dat het inderdaad om genoemde veiligheidsuitvoering gaat.

Huisdeur van weerstandsklasse RC2

De veiligheidskenmerken van deuren die voldoen aan de RC2-eisen zijn bedoeld voor gewone particuliere woningen. Een drievoudige vergrendeling met ten minste 2 massieve haakschoten, veiligheidscilinder met beveiliging tegen uitboren, veiligheidsglas, deurpanelen en profielcilinder zorgen voor een goede inbraakbeveiliging.

Huisdeur van weerstandsklasse RC3

Huisdeuren waarvan de inbraakbeveiliging voldoet aan weerstandsklasse RC3 zijn geschikt voor particuliere huishoudens met behoefte aan een hogere inbraakbeveiliging en woningen met waardevolle spullen.

De deuren hebben een 5-voudige vergrendeling met 4 haakschoten, inbraakwerende beglazing en deurpaneel.

Deur achteraf inbraakwerend maken

In plaats van een nieuwe huisdeur te kopen die al een optimale inbraakveiliigheid heeft, kunt u natuurlijk ook achteraf uw bestaande deur veiliger maken.
Vergeet echter niet dat (zoals we al zeiden) uw deur slechts zo goed beschermt als de zwakste schakel in uw deur.
Als u bijvoorbeeld investeert in hoogwaardige cilinders en beslag, maar geen aandacht besteedt aan de deurscharnieren, zal dit inbraak niet kunnen voorkomen.

Neem contact met ons op. Wij vinden een oplossing die de best mogelijke inbraakbeveiliging garandeert.

Dit is wat de politie adviseert

In principe adviseert de politie minimaal weerstandsklasse RC2 voor huisdeuren van particuliere huishoudens, omdat bij deze weerstandsklasse een poging tot inbraak met gereedschap meer dan 3 minuten duurt.

Dit betekent dat de deur de volgende elementen moet hebben:

  • Meervoudige vergrendeling met haakschoten, zoals drievoudige vergrendeling met ten minste 2 massieve haakschoten
  • Veiligheidscilinder met beveiliging tegen uitboren
  • Veiligheidsglas
  • Deurpanelen
  • Veiligheidsbeslag met trekbeveiliging

Er moet een goede aansluiting zijn tussen de deur en het metselwerk; alleen een vakkundige montage kan de vereiste inbraakbeveiliging bieden. Verder moet u letten op DIN-gecertificeerde inbraakbeveiliging. Alleen zo weet u zeker dat u investeert in hoogwaardige, geteste deuren.

Veel gestelde vragen

Biedt een deurstang of deurketting afdoende inbraakbeveiliging?

Elementair voor een optimale inbraakbeveiliging zijn allereerst de onderdelen van de deur zelf. De deur kan alleen maximale bescherming tegen inbraak bieden als elk element vakkundig wordt geïnstalleerd en van hoge kwaliteit is.
Andere onderdelen die er niet direct bij horen, zoals een deurstang of nachtslot of deurkettingen, zijn misschien minder effectief, maar kunnen wel extra beveiliging bieden.

Wordt inbraakbeveiliging voor deuren gesubsidieerd?

De KfW biedt in principe een investeringssubsidie 455-E van ruim € 1.600 voor “maatregelen ter bescherming tegen inbraak”. Als er op het betreffende moment geen subsidie beschikbaar is, kunt u zich aanmelden voor de nieuwsbrief en krijgt u bericht zodra er weer subsidie wordt aangeboden.

Hoe kan ik mijn kozijnen beschermen tegen inbraak?

Meer dan 80% van alle inbrekers vindt zijn weg naar binnen via onvoldoende beveiligde kozijnen. Naast opschroefbare beveiligingen en paddenstoelnokbeslag kunt u de inbraakbeveiliging van uw kozijnen optimaliseren met afsluitbare kozijngrepen of onbreekbaar glas. Meer informatie hierover vindt u in ons artikel Inbraakbeveiliging voor kozijnen.

Hoe kan ik mijn balkondeur of terrasdeur beschermen tegen inbraak?

Voor terrasdeuren en balkondeuren geldt hetzelfde als voor inbraakbeveiliging van kozijnen. Onze Conwindo-experts adviseren om minstens vier veiligheidsvergrendelingen aan te laten brengen. Dit zorgt voor zeer goede inbraakbeveiliging. U kunt dit optimaliseren met een afsluitbare handgreep en onbreekbaar glas.

Hoe zit het met inbraakbeveiliging in huurwoningen?

Als u inbraakbeveiliging wilt voor de deur van uw huurwoning, moet u dit met uw verhuurder regelen. Het beste kunt u de maatregelen schriftelijk vastleggen. 
N.B. De kans is groot dat u de kosten zelf moet dragen. U kunt de verhuurder vragen de kosten te betalen, maar hij is daartoe niet verplicht.

Over de auteur

Felicia is verantwoordelijk voor het advies in de Finstral Studio Apeldoorn en kent alle typische vragen en uitdagingen van potentiële klanten voordat ze kozijnen/huisdeuren kopen. Naast persoonlijk klantencontact is zij ook gefascineerd door nieuwe trends en ideeën om de vele aspecten van de wereld van kozijnen en huisdeuren digitaal over te brengen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden