Teruggebeld worden
fensterladen-haus-fassade

Luiken: Stijlvolle zonwering om te schuiven, vouwen of te klappen

Luiken, houten luiken, binnenluiken of schuif- en vouwluiken? Alle vier de verschillende uitvoeringen verduisteren perfect en beschermen tegen zon, hitte en inkijk.

Luiken van kunststof of ForRes zorgen bovendien voor een optimale, geluids-, warmte-, en koude-isolatie. 

Luiken later plaatsen

Warmte- en geluidsisolatie, privacy, een stijlvolle buitengevel… – en dat allemaal zonder verlies van daglicht? Luiken maken het mogelijk.

Afhankelijk van uw wensen en gevelvormgeving zijn er verschillende montagevarianten:

 • Direct op het kozijn
 • Direct op het metselwerk
 • Op eigen opdekkozijn in kozijnkleur, bevestigd voor het kozijn.
 • Op eigen binnenwelving, geschoven en bevestigd voor het kozijn.

Uw voordelen – Wat zijn de voordelen van luiken?

 • Zonwering: In de zomer houden ze hitte buiten – of het raam nu geopend of gesloten blijft.
 • Bescherming tegen verblinding: Werken bij daglicht zonder verblindende zonnestralen, dat maken luiken met beweegbare lamellen mogelijk.
 • Inkijkbescherming: Zijn uw buren nieuwsgierig? Stel dan de luiken zo in, dat u van privacy kunt genieten zonder verlies van daglicht.
 • Warmte-isolatie: Net als de warmte in de zomer, blijft ook de kou in de winter buiten – hier kunt u een flink hoeveelheid aan stookkosten besparen.
 • Geluidsisolatie: Niet alleen uw buitentemperaturen, maar ook het lawaai van buiten wordt door luiken tot een aangenaam niveau teruggebracht.
 • Inbraakwerend: Luiken worden doorgaans voor de ramen geplaatst en van binnen vergrendeld en stevig verankerd. Dit maakt het voor inbrekers moeilijker om in te breken, voordat ze zelfs het raam zelf bereiken.
 • Decoratief middel voor de buitengevel: Luiken geven ramen een aantrekkelijke uitstraling en verfraaien zo de gevel van uw huis.
 • Gebruiksvriendelijk: Sommige -zoals bijvoorbeeld binnenluiken – kunnen ook elektrisch worden bediend door middel van een motor.

Verschillende luiken met of zonder lamellen in een overzicht

U wilt de lichtinval tot aan de laatste zonnestraal kunnen regelen? Of toch liever gesloten luiken?
Met of zonder lamellen, om te klappen, vouwen of schuiven – hier vindt u passende luiken voor uw doeleinden.

Klapluiken

Klassieke klapluiken zijn zo bevestigd, dat de vleugels voor het vergrendelen om hun eigen as voor het raam worden gedraaid. Ze zijn verkrijgbaar met vaste of beweegbare lamellen. 
Bediening: Handmatig
De klapluiken kunnen met een tot vier vleugels worden gemaakt – bij kozijnfabrikant Finstral in vier verschillende paneeldesigns Met beweegbare lamellen kunnen licht en inkijk van buiten optimaal worden gereguleerd
Stelbare vleugels bieden U nog meer flexibiliteit en maken het mogelijk, lichtinval en luchttoevoer individueel te regelen. Ze zijn bovendien een perfecte zonwering en laten desondanks daglicht in de ruimte toe.
De wanddikte van de kunststof profielen is dikker dan gebruikelijk, zodat de lamellen ook bij warmte vormvast zijn. Bij lange lamellen in donkere kleuren worden de profielen met een extra stalen kern versterkt, om kromtrekken te verhinderen.
U kunt kiezen tussen schuine vormen, segment-, ronde- en puntige bogen.
Het hoogwaardige beslag is altijd tegen corrosie beschermd.

Houten luiken

Houten luiken vormen één oppervlak en worden dus zonder lamellen geleverd.
Bediening: Handmatig
Naast de houten luiken in klassieke uitvoeringen zijn er de Padovana-houten luiken De vouwopening rond de muuropening is typerend voor de mediterrane bouwstijl. Bij de Vicentina-houten luiken verdwijnen de luiken bij geopende toestand in het kozijn.
Zowel gewalste als ook gesatineerde texturen walsen wij direct in het materiaal, in plaats van ze met folie er op te lijmen. Dat ziet er niet alleen hoogwaardiger uit, maar maakt ook de texturen duurzamer.

Binnenluiken

Binnenluiken hebben het grote voordeel, dat ze van binnenuit bediend kunnen worden. Ze worden aan de binnenvleugel bevestigd en handmatig naar binnen geklapt.
Bediening: Handmatig van binnenuit.
Binnenluiken van Finstral zijn zonder lamellen uitgevoerd. Ingeklapt zitten de luiken niet in de weg, zodat kozijnen ongehinderd geopend en gereinigd kunnen worden.
Voor het oppervlak kunt u kiezen tussen gewalst of gesatineerd.  

U herkent de voordelen van kunststof luiken, maar bent niet enthousiast over het uiterlijk van de houten luiken? De oplossing: Gestructureerde texturen creëren een traditionele houtlook, terwijl ze de voordelen die plastic op hout heeft, ten volle benutten.

Schuifluiken en vouwluiken

Schuifluiken en vouwluiken zijn met niet beweegbare lamellen uitgevoerd en kunnen uit duurzaam ForRes (recyclebaar PVC & rijstvliesjes) bestaan.
Afhankelijk van de licht- en luchtbehoefte kunnen de lamelprofielen zonder kierafstand (0 mm) of met een afstand van 10 mm of 16 mm in het aluminium kozijn worden geplaatst.
Bediening: Handmatig bij vouwluiken, elektrisch bij schuifluiken of via een motoraandrijving.

Schuifluiken worden in rails geleid. De bediening is dan ook zeer eenvoudig. Al naar gelang uw wens kan het schuifluik voor het raam worden getrokken. 
Dit type luik is vooral geschikt voor grotere ramen.

Vouwschuifluiken zijn geschikt voor hele kozijngevels. De luiken kunnen als een accordeon worden geopend zonder al te veel ruimte in beslag te nemen. In geopende toestand blijft het licht.

Kunststof, aluminium of hout – welk materiaal is het meest geschikt voor luiken?

Op zich is hout een mooi materiaal en isoleert uitstekend. Er is echter veel onderhoud nodig (schuren, lakken en schilderen) en bij nalatig onderhoud moet het hout snel worden vervangen.
Aluminium is al wat onderhoudsvriendelijker, maar geeft de buitentemperatuur graag door naar binnen.
Bij Finstral worden luiken altijd van kunststof of ForRes gemaakt. Waarom? Hieronder hebben wij de voordelen van de materialen ten opzichte van hout en aluminium op een rijtje gezet.

Kunststof

Kunststof geleidt geen warmte of kou en houdt de buitentemperatuur zo buiten. Het materiaal isoleert, net als hout, maar is weerbestendiger en extreem duurzaam.  Het gevolg: De luiken zijn eenvoudig te reinigen, nagenoeg onderhoudsarm, kleurvast en hoeven niet te worden geverfd.
Bovendien: Kunststof luiken van Finstral hebben een lange levensduur – en daarna kunnen ze maximaal 5 keer worden hergebruikt.

ForRes

ForRes wordt duurzaam van gerecycled PVC en rijstvliesjes gemaakt. De fijne, openporige structuren creëren een unieke look. ForRes leidt bovendien warmte en kou van buiten niet door naar binnen. Het materiaal isoleert net zo goed als hout en is weerbestendiger en onderhoudsarmer. Vervelend schuren en schilderen is er niet bij. Tegelijkertijd wordt ook de geluidsisolatie verbeterd.

Veel gestelde vragen

Hoe veilig zijn luiken?

Luiken bieden op zich zelf geen directe inbraakbeveiliging. Toch werken ze inbraakwerend, doordat ze van binnenuit vergrendeld en stevig verankerd zijn. Ze bemoeilijken het werk van inbrekers, voordat ze überhaupt bij het raam zijn. 
Kozijnen uitgevoerd met veiligheidsglas en paddenstoelnokken ondersteunen deze inbraakwerende werking aanzienlijk en maken een inbraakpoging tot een onmogelijke zaak.

Welke kleur is geschikt voor luiken?

Traditionele houtlook met gewalste oppervlakken? Klassiek gesatineerd, gewalst of gelakt? Finstral biedt luiken met verschillende oppervlakken en in 34 verschillende kleuren aan – van wit, grijs, en rood tot natuurlijk ook traditioneel groen of overtuigende hout-ook.

Luiken schilderen – welke lazuurverf is geschikt?

Met Finstral luiken hoeft u zich geen zorgen te maken over een geschikte lazuurverf, schilderen of lakken. Ze hoeven niet te worden geverfd. Dure lazuurverf en tijd voor tijdrovende onderhoudsmaatregelen blijven u bespaard.

Zijn luiken of rolluiken duur?

Rolluiken zijn meestal duurder in aanschaf en montage. Beide varianten hebben echter hun voordelen – zo kunnen rolluiken comfortabeler worden bediend en bieden afhankelijk van de uitvoering een betere inbraakbeveiliging. 
Luiken daarentegen verfraaien de gevel en kunnen de hoeveelheid licht met behulp van beweegbare lamellen sturen.

Hoe reinigt men luiken?

Voor het onderhoud van kunststofluiken heeft u geen lazuurverf, lak etc. nodig. Regelmatig, eenvoudig reinigen met zeepsop en een microvezeldoek is al voldoende. 
1. Verwijder eerst voorzichtig het grove vuil en stof met stofzuigerborstel of plumeau.
2. Trek nu de vochtige doek over kozijn en lamellen. 
3. Als de lamellen kunnen bewegen, zet ze dan vooraf horizontaal.
Gebruik nooit een agressieve reiniger of alcohol, om het luik te reinigen. Dit kan het materiaal beschadigen.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden