Teruggebeld worden

Kozijnsponningventilatoren: Tegen schimmel voor constante frisse lucht

Moderne kozijnen zijn zeer dicht. Er komt nauwelijks buitenlucht in de woonruimte. Fantastisch – want zo blijven de stookkosten laag. Ware het niet dat er grote hoeveelheden vocht zijn.

Zelfs in een 2-persoons huishouden stapelen zich dagelijks grote hoeveelheden vocht op, die de woonruimte niet meer via de ramen kunnen verlaten.
Deze luchtverversing is echter belangrijk, omdat er anders kans op schade door vocht of schimmel bestaat.

Automatische permanente ventilatie tegen schimmelvorming

Moderne kozijnen zijn zo dicht, dat er bij een gebrekkige ventilatie schimmel in het huis kan ontstaan. Sporadisch ventileren helpt ook niet of heeft in het ergste geval een negatief energetisch effect. Vooral omdat dit verplicht ventileren vaak vervelend is, omdat tijd ontbreekt of voorwerpen het openen bemoeilijken.

Beter een oplossing, die voor automatische en gecontroleerde luchtverversing zorgt:
De in de kozijnsponning gemonteerde ventilator zorgt ook bij gesloten kozijnen voortdurend voor een lichte ventilatie. Zo wordt schimmelvorming voorkomen en gaat daarbij weinig warmte verloren. 
En indien gewenst kan de ventilator ook gesloten worden.

Hoe nuttig zijn kozijnsponningventilatoren: De voordelen op een rijtje

Als u een luchtverversing vergelijkbaar met de kozijnsponningventilator door middel van stootventilatie wilt bereiken, moet u meerdere malen per dag meer dan 10 minuten ventileren. 
En zelfs dan is niet gegarandeerd, dat hetzelfde effect wordt bereikt.

De voordelige kozijnsponningventilatoren zorgen ook bij gesloten ramen automatisch voor een lichte permanente ventilatie en een gezond woonklimaat. Bovendien werken ze zelfstandig en leveren continu frisse lucht. En dat geheel mechanisch – zonder dat er een elektrische energiebron nodig is.

Het vocht dat in de ruimtes ontstaat stroomt naar buiten en vermindert de kans op schade of schimmel.
Daarbij is de klep niet zichtbaar, maar onopvallend in de kozijnsponning gemonteerd. Bovendien kunnen inbrekers de ventilatiemechanismen niet manipuleren, om hun weg naar binnen te vinden.

  • Ventileert zelfstandig / bedieningsonafhankelijk
  • Luchtcapaciteit: Kan 5 kubieke meter lucht per uur afvoeren
  • Niet zichtbaar door verdekte montage
  • Voordelig
  • Werkt mechanisch
  • Voorkomt / indien nodig ruimt schimmel uit de weg
  • Inbraakveilig
  • Heeft geen elektrische energie nodig
  • Compatibel met houten kozijnen, hout-aluminium kozijnen & kunststof kozijnen
  • Ventileert bij afwezigheid

Welke ventilatiemethode is geschikt voor mij?

Doe de test en ontdek welke ventilatiemethode bij uw omstandigheden en behoeften past:

Veel gestelde vragen

Definitie: Wat is een kozijnsponningventilator precies?

Kozijnsponningventilatoren zijn ventilatiekleppen. Ze worden in de sponningsafdichting van een kozijn tussen kozijn en vleugel gemonteerd.
De ventilatoren zorgen voor lucht in de woning en dus voor een constante luchtverversing. Vocht en eventuele schadelijke stoffen kunnen ontsnappen. Er ontstaat een aangenaam woonklimaat.

Hoe functioneren kozijnsponningventilatoren?

In principe werken kozijnsponningventilatoren tegen de momenteel zo luchtdichte ramen op basis van de drukverschillen tussen binnen en buiten. Als de luchtdruk binnen stijgt, laat de ventilator lucht naar binnen via de openingen van de klep in de sponning.
De opstijgende lucht wordt onderweg warm en zorgt voor frisse lucht. Wanneer de luchtdruk van buitenaf toeneemt, zorgt de volumestroombegrenzer ervoor dat er geen tocht ontstaat, koude lucht naar binnen stroomt en de kleppen sluiten.

Kunnen de ventilatoren achteraf worden ingebouwd?

Uiteraard kunnen de kozijnsponningventilatoren achteraf worden ingebouwd. De montage is snel uitgevoerd. Daarbij wordt alleen een stuk van de bestaande sponningsafdichting van uw kozijn verwijderd en op deze plaats de sponningventilator gemonteerd.

Tocht het niet door de spleten of regent het niet naar binnen?

Zonder volumestroomregeling zou bij sterke wind snel tocht ontstaan. De kleppen van de kozijnsponningventilator reageren echter op sterke luchtwisselingen, sluiten en voorkomen hevige tocht en energieverlies. Bewustwording van drukverschillen betekent ook, dat de kleppen het huis tegen slagregen beschermen.

Welke nadelen hebben kozijnsponningventilatoren?

Een nadeel van de kozijnsponningventilator is de relatief lage luchtvolumestroom. Hoewel deze voor een continue luchtverversing zorgt, moet er toch extra worden geventileerd. 
De dwarsstroom van de ventilator is vaak niet sterk genoeg, vooral in woningen waar de gevel maar naar een richting wijst.

Kunnen insecten of pollen via de ventilatie in het huis komen?

Over het algemeen kunnen insecten en pollen via de sponningventilator het huis binnendringen. Door middel van filters kunnen ze echter ook buiten worden gehouden.

Is er ook een alternatief?

Een motorventilator met warmtewisselaar is ook een bedieningsonafhankelijk alternatief. Deze is weliswaar duurder dan de kozijnsponningventilator, maar verwarmt de aangezogen frisse lucht, zodat er geen warmte verloren gaat.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden