Automatische raamventilatie in het kozijn: Helemaal zonder elektriciteit
Genieten van een aangenaam woonklimaat zonder uitgebreide ventilatie – kan dat?
Ja, dat kan. Raamventilatoren zorgen voor een permanente ventilatie ook bij gesloten ramen – en dat geheel automatisch en zonder elektriciteit.
Nuttige en noodzakelijke ventilatie van uw huis
Tegenwoordig ligt bij huizenbouw de focus op een hoge energie-efficiëntie. Huizen worden daarom luchtdicht gebouwd.
De verwarmde lucht binnen gaat niet via voegen of kieren verloren, koude lucht van buiten komt niet naar binnen. De warmte blijft in huis en de stookkosten zijn gering.
Deze luchtdichtheid betekent niet alleen lage stookkosten, maar ook de afwezigheid van luchtverversing. En deze is nou juist belangrijk, om vocht en schadelijke stoffen naar buiten af te voeren en schimmelvorming te vermijden.
Met een kozijnventilator zorgt u er voor, dat uw huis van frisse lucht wordt voorzien en schadelijk vocht wordt afgevoerd.
Deze voordelen bieden passieve kozijnventilatoren
- Werken preventief tegen schimmel
Kozijnventilatoren zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. Als de ventilator een hoge vochtigheidsgraad in de kamer registreert, laat hij frisse lucht naar binnen en voert hij muffe lucht af. De lucht circuleert en schimmel kan zich niet ophopen.
- 6x zo krachtig als een kozijnsponningventilator
De kozijnventilator van Finstral voert onder normale omstandigheden tot 30 kubieke meter lucht per uur af. Daarmee is hij ongeveer zes keer zo sterk als de kozijnsponningventilator.
- Continue luchtverversing
De kozijnventilator controleert continu door het “meten” van drukverschillen van buiten naar binnen, of er geventileerd moet worden. Hij ververst de lucht automatisch – ook als u afwezig bent.
- Zeer geschikt voor de ventilatie van oude- en bestaande gebouwen
Vooral bij het renoveren van oude of bestaande panden is de installatie van een kozijnventilator zeer de moeite waard. Decentrale ventilatiesystemen blijken vaak niet haalbaar of rendabel.
- Ondersteunende inbraakbeveiliging
Inbrekers verschaffen zich bij voorkeur toegang via ramen. Als deze ook nog eens open of gekanteld zijn, wordt het voor hen nog eenvoudiger. Met een kozijnventilator kunt u ook bij afwezigheid ventileren – zonder, dat u de ramen hiervoor open of gekanteld moet hebben.
- Automatisch en bedieningsonafhankelijk
Kozijnventilatoren werken zelfstandig. U hoeft ze niet te activeren of te deactiveren Ook bij afwezigheid blijft de kozijnventilator actief en zorgt voor goede lucht. Natuurlijk kunt u de kleppen wanneer u dat wilt ook handmatig sluiten.
- Onopvallend geïntegreerd
De raamventilator wordt in het kozijn van uw raam gemonteerd. Zo blijft het systeem onzichtbaar en verstoort het niet de uitstraling van uw huis.
- Optioneel afsluitbaar
Kozijnventilatoren kunnen ook handmatig worden gesloten. En u blijft beschermd in geval van onaangename geuren van buiten, rook of schadelijke stoffen.
Passieve of actieve kozijnventilatoren?
Ventilatiesystemen kunnen grofweg in twee categorieën worden onderverdeeld – actieve en passieve ventilatoren. Maar wat zijn de verschillen?
Passieve ventilatoren werken automatisch en zonder elektriciteit. Voor een geregelde luchtverversing is geen manuele aandrijving nodig.
De ventilatoren worden ofwel in de sponning of wel in het kozijn gemonteerd.
Ze “vergelijken” buiten- en binnen luchtdruk en bepalen zo, of er geventileerd moet worden.
Passieve ventilatiesystemen bevrijden u helaas niet helemaal van handmatig ventileren – zorgen echter voor een basistoevoer aan frisse lucht, die schimmel voorkomt.
Actieve ventilatiesystemen zijn doorgaans elektrisch en kunnen grote hoeveelheden lucht verversen. Dat kost stroom, maar voorkomt stootventilatie, behalve bij hoge luchtvochtigheid.
Nadeel: Eventueel kunnen actieve ventilatoren eigen geluiden produceren.
Welke ventilatiemethode is geschikt voor mij?
Doe de test en ontdek welke ventilatiemethode bij uw omstandigheden en behoeften past:
Veel gestelde vragen
Kan de raamventilator achteraf worden gemonteerd?
De raamventilator kan natuurlijk ook achteraf worden gemonteerd. De ventilator wordt dan in het kozijn van uw kunststof- of houten raam gemonteerd.
Hoe functioneren raamventilatoren?
Raamventilatoren zorgen via kleppen in het kozijn voor een continue luchtverversing. Ze maken gebruik van verschillen in luchtdruk, om het tijdstip van de volgende luchtverversing te “bepalen”
De in de winter koude buitenlucht komt niet direct de woning binnen. Deze passeert eerst het kozijnprofiel. De lucht wordt – net als bij een warmtewisselaar – opgewarmd en bespaart stookkosten.
En: Als de luchtdruk van buiten te hoog is – bijvoorbeeld bij een sterke wind – sluiten de kleppen, zodat de temperatuur in de binnenruimte ook niet negatief wordt beïnvloed.
En indien gewenst kan de kozijnventilator ook handmatig gesloten worden.
Waar wordt de kozijnventilator ingebouwd?
De kozijnventilator kan in kunststof kozijnen maar ook in hout-aluminium kozijnen worden gemonteerd. Hij wordt dan in het bovenste profielgebied van het raamkozijn geïnstalleerd.
Hoe onderhoudsintensief zijn kozijnventilatoren?
U moet uw raamventilatoren regelmatig schoonmaken en controleren, zodat ze goed blijven functioneren. Als er bij de kozijnventilator een filter is geïnstalleerd, moet deze regelmatig worden vervangen.
Zitten ventilatoren en rolluiken elkaar in de weg?
Kozijnventilatoren en rolluiken verstoren elkaars functie niet. Alleen is de luchtverversing minder als de rolluiken naar beneden zijn.