Teruggebeld worden
rollladen

Energiebesparende rolluiken voor effectieve zon- inkijkbescherming

Rolluiken zijn Multi-talenten: Wie ze naar beneden laat, verduistert niet alleen complete ruimtes en houdt de hitte consequent buiten. Ze zijn bovendien ook de enige zonweringsoptie, die de veiligheid van het huis aanzienlijk vergroot.

Bij kozijnfabrikant Finstral zijn de rolpantsers altijd van aluminium, wat bijzonder duurzaam en hittebestendig is – en inbrekers tegenhoudt. 

Rolluiken ombouwen, vervangen en monteren

Wilt u ook tegelijkertijd van zonwering, een effectieve inbraakbescherming en energiebesparingen profiteren?
Rolluiken kunnen uiteraard achteraf geplaatst worden of uw oude rolluiken vervangen.

Wilt u uw huidige “handmatige” rolluiken nog verder gebruiken, maar elektrisch maken?
Ook dat is mogelijk! Rolluikmotor en schakelaar kunnen eenvoudig achteraf worden geplaatst.

Bij de montage kunt u bij Finstral uit drie verschillende opties kiezen:

 1. Klassieke montage: Buiten gewelfd rolluikpantser & inspectieklep binnen
  De opzetkast wordt geïsoleerd, zodat warmte noch kou verloren gaan. Voor reiniging of onderhoud kan de kast snel en eenvoudig via de binnenin gemonteerde inspectieklep worden geopend: zeer praktisch – vooral in bovenverdiepingen.
  Optioneel kan de klep ook binnen aan de onderkant worden gemonteerd.
 1. Moderne Montage: Binnen gewelfd rolluikpantser & nagenoeg onzichtbare inspectieklep buiten
  De rolluikkast wordt buiten voor het kozijn gemonteerd. Zo heeft hij geen eigen isolatie nodig, desgewenst verborgen onder het pleisterwerk. In de woonruimte is dus niets van de kast te zien: voor moderne esthetische eisen.
 1. Innovatieve montage: Buiten gewelfd rolluikpantser & nagenoeg onzichtbare inspectieklep buiten
  De innovatieve montage met FIN-Fix combineert de voordelen van beide bovengenoemde montagemethoden. De rolluikkast wordt hier op het stelkozijn gemonteerd. Net als het kozijn worden pantser en geleidingsrails pas na de bouwwerkzaamheden aangebracht, om beschadigingen en vervuilingen te voorkomen.

Eigenschappen van hoogwaardige aluminium rolluiken – waar moet u op letten?

Materiaal: Liever een rolluikpantser van aluminium

Kunststof lamellen worden uit te dunne profieldiktes gemaakt, waardoor ze bij hitte kromtrekken en hun functie wordt belemmerd. Daarom worden hoogwaardige rolpantsers bij ons van aluminium gemaakt. Het materiaal is duurzaam en hittebestendig en verliest niet zijn vorm. Bovendien verhogen aluminium-rolluiken, wanneer ze naar beneden zijn gelaten,, de inbraakbescherming en de warmte- en geluidsisolatie.

Inbraakbescherming

Ramen en deuren zijn de meest inbraakgevoelige plekken in een huis. De oplossing: Rolluiken van aluminium (zeer stabiel) schrikken inbrekers niet alleen af, maar houden deze ook nog eens effectief buiten. Speciale veiligheidsrolluiken hebben de weerstandsklasse RC1 tot RC6 en beschermen tegen omhoog duwen, doorsnijden en doorbranden. 

 Zonwering

Door middel van rolluiken kunt u zichzelf aanzienlijk tegen te sterke zonnestraling beschermen.
Dankzij het aluminium trekt het materiaal – ook zonder ventilatiespleten -bij hevige hitte en gesloten toestand niet krom. 

Warmte- en koude-isolatie

Regel niet alleen de zonnestralen, maar ook binnentemperaturen.
Hoe? Heel eenvoudig: Tijdens koude seizoenen vormen de rolluiken een buffer, die de warmte binnenhoudt – zo bespaart u stookkosten.
In de zomer daarentegen houdt u met neergelaten rolluiken de hitte door zonnestralen buiten en kosten voor airco & co. klein.
Voor de oudbouw renovatie kan een flexibele isolatie in de bestaande rolluikkast worden geïntegreerd.

 Geluidsisolatie

Als het rolluik is gesloten, kunt u geluid van buiten massief dempen. Let op de afstand tussen het rolluikpantser en het raamglas – hoe kleiner de afstand, des te hoger de geluidsisolatie. Houd er ook rekening mee, hoe luid het rolluik zelf bij het bedienen is.

Bediening (Elektrische) rolluiken met motor of zonder

Bij de bediening heeft u de keuze uit handmatige bediening via slinger of elektrische met een motoraandrijving. De tweede variant is zelfs Smart-Home-compatibel, zodat u het rolluik via uw App kunt bedienen. 

Uw voordelen van elektrische rolluiken met motor: Bij afwezigheid – vakantie – kunt u de rolluiken met betrekking tot temperatuur en inbraakbeveiliging bedienen en ziet uw huis er bewoond uit. De bediening op deze manier is sowieso handiger.

Kleur van het rolluik

U bepaalt de kleuren van rolluikkast en rolluikpantser zelf. Bij kozijnfabrikant Finstral kunt u uit 28 kleurtinten kiezen, variërend van lichtgroen, groen, rood en eiken. De zichtbare delen van de kasten en geleidingsrails kunnen altijd qua kleur aan het kozijn worden aangepast. Zo past optisch alles bij elkaar.

Afmeting, gewicht en kozijnvorm

Finstral ontwerpt uw rolluiken op maat. Wij hebben ook een oplossing voor speciaal vormgegeven ramen, zoals hoek-, dakkapel-, vlucht- of dakramen.

Ventilatiespleet

Natuurlijk zijn er ook rolluiken zonder ventilatiespleten. Vooral in ruimtes, waarin een volledige verduistering belangrijk is (slaapkamer), is deze variant de juiste keuze.

Rolluiken vs. Jaloezieën – een vergelijking

Weet u nog niet of u in rolluiken of jaloezieën wilt investeren en wat, afgezien van de prijs, de verschillen zijn?
Wij hebben voor u hieronder een overzicht gemaakt, waarin deze verschillen evenals voor- en nadelen duidelijk worden.
Welke variant bij uw doeleinden past, wordt snel duidelijk aan de hand van de eigenschappen, die voor u het zwaarste wegen (complete verduistering, zicht naar buiten, inbraakbescherming, etc.)

RolluikenJaloezie
InbraakbeschermingJaNee
ZonweringJaJa
OptiekOpvallend tot grofDiscreet en filigraan
Zicht naar buitenNeeJa
VerduisteringCompleetSlechts licht verduisterd
BedieningElektrisch of handmatigMeestal handmatig
Smart-Home-compatibelJaNee
Warmte- & koude-isolatieSterkGemiddeld
GeluidsisolatieSterkMinimaal

Veel gestelde vragen

Wat is een rolluikpantser?

Het rolluikpantser is het rolluikprofiel – simpel gezegd, het stuk, dat u van buiten ziet, wanneer het rolluik naar beneden is. Het bestaat uit met elkaar verbonden lamellen en wordt door middel van een as in de rolluikkast op- en afgerold.

Kunnen rolluiken met een insectenhor worden gecombineerd?

Ja dat kan. Integratie van een extra insectenhor biedt de volgende voordelen:
U kunt ramen en deuren zorgeloos open laten staan, zonder te moeten vrezen, dat insecten zich een weg door de ventilatiespleet banen.
Nog een voordeel: Rolluikkasten van Finstral zijn zo gebouwd, dat ze wespen geen kans geven.

Waarvoor is een uitschakelrelais nodig?

Uitschakelrelais maken een gecontroleerd parallel schakelen van rolluikmotoren mogelijk.
Uw voordeel: U hoeft zich geen zorgen te maken over twee rolluiken die in tegengestelde richting lopen.

Zijn rolluiken verplicht bij nieuwbouw?

Nee, rolluiken zijn bij nieuwbouw niet verplicht. Alleen zogenoemde “zomerse warmtebescherming” is wettelijk voorgeschreven – deze kan echter ook in de vorm van jaloezieën, luiken, etc. worden gerealiseerd.

Waarom piept het rolluik?

Scheve lamellen kunnen ervoor zorgen, dat rolluiken piepen. Bij oudere modellen kunnen ook de verbindingsstukken van de lamellen lawaai veroorzaken.
Bij dit laatste probleem kan een scheutje olie helpen.

Wat doen, als het rolluik klemt?

Een klemmend rolluik kan veel oorzaken hebben – verstrikte rolluikband, vastgelopen as, vastzittende lamellen etc.
Als het de slinger is, kunt u de oprolkast demonteren en kijken of u de slinger weer kunt afstellen. Mogelijk moet u de veer vervangen, wanneer deze kapot is. De as kunt u met één blik in de inspectieklep controleren. Lamellen kunt u voorzichtig via de rolluikkast goed kloppen.
Indien het probleem niet eenvoudig opgelost kan worden, is het raadzaam een vakman in te schakelen.

Moeten rolluiken bij storm en hagel compleet worden gesloten?

Bij storm, hagel en veel wind moet u de rolluiken altijd helemaal gesloten of geopend houden. 
Heftige weersomstandigheden kunnen aan een halfstok hangend rolluik of aan het kozijn erachter aanzienlijke schade berokkenen.

Hoe moet ik het rolluik schoonmaken?

Gebruik, om uw rolluiken te poetsen, alleen zeepsop en een microvezeldoek. Veeg daarmee over het rolluikpantser. Zuig bovendien bij naar beneden hangende rolluiken over de bovenste randen om het uiterlijk te optimaliseren. Gebruik in geen enkel geval agressieve reinigingsmiddelen, omdat deze het oppervlak van het rolluik kunnen aantasten.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden