Teruggebeld worden
hausbau-planen

Woningbouw plannen: Zelf plannen met checklist & tips

Een woning bouwen is een complexe onderneming. Vooraf plannen is uitermate handig.

Woningbouw plannen – een grof tijdschema

1. Stap: Financiering ophelderen

 De planning van een woningbouw begint meestal met de financiering. Alleen wanneer dit enigszins is opgehelderd, kunt u snel handelen bij een perceel en dus een voordeel behalen. Plan bij de financiering een ruime marge in en zet uzelf niet onder druk met een te hoge maandelijkse lening.

2. Stap: Perceel vinden & kopen

Na de financiering en nog voor de eigenlijke planning van de woningbouw gaat het om het vinden, kiezen en kopen van een perceel. Daarbij hoort de afspraak bij de notaris en de inschrijving in het kadaster.
Let bij de keuze voor een perceel goed op het licht en het achtergrondgeluid, en wel op verschillende dagen en tijdstippen. Komen de omstandigheden overeen met uw wensen? Kunt u leven met het geluid van de school om de hoek? Maakt het u iets uit, dat het perceel nogal in de schaduw ligt? Laat het bestemmingsplan van de gemeente toe, dat u uw droomhuis volgens uw ideeën kunt bouwen?
Als u dit punt heeft afgerond, kunt u nauwkeurig plannen op het gebied van omvang, type, etc.

3. Stap: Bestemmingsplan controleren

Voordat u helemaal voor een bepaalde woning valt, moet u eerst de lokale omstandigheden of het bestemmingsplan controleren. Laat de gemeente überhaupt toe, dat het onroerend goed op deze manier wordt gebouwd? Op veel plaatsen zijn bijvoorbeeld platte daken verboden. Kunt u leven met een alternatief voor het gewenste detail? Zo niet, dan moet u vroegtijdig een aanvraag voor ontheffing van de regeling indienen. Dan is het echter altijd nog de vraag, of de gemeente dit ook daadwerkelijk toestaat.

4. Stap: Het eens worden over huistype & bouwmethode

Het gaat er om, dat u het eens wordt over huistype en bouwmethode. 
Informeer naar de verschillende types en welke voor- en nadelen deze hebben. Het aanbod is divers: Prefab huizen, massieve huizen, passiefhuizen, bungalows, houten huizen, twee-onder-1-kap huizen, huizen zonder of met kelder, …

Opmerking: Informeer nu eens goed bij de architect, het bouwbedrijf en de vakman.

5. Stap: Rekening houden met de stand van de zon.

In woonkamer en tuin wilt u in de middag en de avond van de zon genieten, de slaapkamers daarentegen moeten lekker koel zijn. Geen probleem – als het perceel het toelaat en u bij het plannen van uw huis rekening houdt met de stand van de zon. Check de stand van de zon op verschillende tijdstippen.

6. Stap: Plattegrond: Afmetingen bepalen & kamerindeling maken

Spannend voor iedereen, die woningbouw plant – de plattegrond. U moet nu bepalen, hoeveel vierkante meter uw huis moet zijn, s, hoe groot de kamers moeten zijn en welke kamers voor u belangrijk zijn. Heeft u geen werkkamer nodig? Misschien wel een logeerkamer voor vaste bezoekers? 
Het is logisch om van binnen naar buiten te werken. U kunt echter ook van buitenaf een kader plaatsen en dan proberen hierin uw droom te realiseren.
Er zijn veel – deels gratis – programma’s of software, waarmee u kunt plannen.
Voor een eerste professionele poging kunt u de zaak ook op een speelse manier benaderen en uw huis alvast met Sims plannen. Onder bepaalde omstandigheden kunt u hier misverstanden alvast voorkomen of zelfs zogenoemde Must Haves aan de kant zetten.

7. Stap: Kozijnen & deuren

Bij kozijnen en deuren moet u er vooral op letten, hoe goed deze geïsoleerd zijn. Het visuele aspect is natuurlijk ook belangrijk en kan vaak met het eerste worden gecombineerd. Qua isolatie staan kunststof kozijnen bovenaan. Plan vooral bij kozijnen op de eerste verdieping en bij huis- en terrasdeuren hoogwaardige inbraakmechanismen.
Ook verduisteringsopties moeten worden gepland en er moet voor een variant worden gekozen.
Plan liever te veel dan te weinig kozijnen en deuren.  Voldoende natuurlijk daglicht is een niet te onderschatten feel good factor.
Denk eraan uw ramen in de badkamer en dichtbij aangrenzende woningen zo te plannen, dat u privacy heeft. Dit kan bijvoorbeeld door hoge kozijnen of melkglas worden gerealiseerd. 
Wanneer u kozijnen en deuren bestelt, moet u ook over een ventilatiesysteem nadenken. Zo zorgt u niet alleen voor een aangenaam woonklimaat en voorkomt u schimmel, maar bespaart u ook aan constante ventilatie en energiekosten.

8. Stap: Gevel, dak & isolatie

U moet niet alleen over het uiterlijk van gevel en dak nadenken. U moet ook informeren, welke isolatie de beste en meest geschikt is voor uw project of uw ideeën.

9. Stap: Verwarming & wateraansluitingen en elektrische installaties

Plan, op welke plaatsen in uw huis u wateraansluitingen nodig heeft. Maak bovendien een notitie, om voor aansluiting op het openbare stroomnet – water, stroom etc.- te zorgen.
Betreft verwarming moet u bedenken, welk type verwarming u wilt hebben. Houd er rekening mee, dat niet elk verwarmingssysteem overal kan worden geïmplementeerd. U moet ook rekening houden met de kosten voor installatie en onderhoud.
Betreft de planning voor elektrische installaties, moet er niet alleen worden bedacht, waar schakelaars en stopcontacten moeten worden gelegd of geplaatst.
Plan daarnaast ook voldoende lege leidingen voor latere mogelijke gevallen evenals netwerkkabels en eventuele telefoonleidingen.
Misschien wenst u wel een Smart Home System, waarmee u alle voorzieningen zoals bijvoorbeeld de Raffstore kunt bedienen. Ook hiervoor moeten meer kabels worden gelegd.
Misschien wilt u energiezuinige voorzieningen zoals een warmtepomp of een fotovoltaïsche installatie inplannen?

10. Stap: Muren, vloeren & keuken

Plan ook uw plannen met betrekking tot muren en vloeren. Moet er gestuct worden? Of betegeld? Verft u zelf? Of wilt u alles door vakmensenlaten uitvoeren? Deze moet u vroegtijdig inschakelen.
Bereken ook, hoeveel materiaal u nodig heeft en bestel met een ruime marge. Plan ook een gesprek met de bad- en keukenexpert en bestel op tijd.

11. Stap: Schakel experts in

Nadat u al uw ideeën en wensen heeft vastgelegd, is het tijd voor de architect om uw ontwerp professioneel vast te leggen en goed te laten keuren door de bouwkundig ingenieur.
Daarna kunnen bouwbedrijven en vakmensen geselecteerd en aangenomen worden.
Misschien wilt u een bouwexpert inschakelen, die u zorgen uit handen neemt, of bouwbedrijf en vaklui “schoon” werk levert.

12. Stap: Controle en afname

U moet uw bouwplaats niet alleen in het weekend, maar ook doordeweeks regelmatig bezoeken en de voortgang zien en controleren. Nog beter: U laat het werk door een bouwexpert controleren. Overleg regelmatig met hen.
Na afronding van de door u in opdracht gegeven werkzaamheden moet u de deze – bij voorkeur samen met de deskundige – afnemen.
Desgewenst voert u de laatste werkzaamheden – bijvoorbeeld het leggen van de vloer of het verven van de muur – zelf uit. Als alles klaar is, kan de verhuizing plaatsvinden.

Uw checklist voor de planning van woningbouw – waar u aan moet denken


































7 tips, voor een perfecte woningbouwplanning

1. Onderzoeken en communiceren

Wie van te voren veel en nauwkeurig onderzoekt, komt uiteindelijk niet voor verrassingen te staan. Spreek bovendien ook met bekenden en vrienden, die al een woningbouw achter de rug hebben – deze informatie en schat aan ervaring zijn goud waard.

2. Plan een ruime buffer in

Zowel qua kosten maar ook qua tijdplanning moet u altijd een marge inbouwen. Het onvoorziene gebeurt altijd. Het is goed als u dan tijd en financiële ruimte heeft, om alle gebeurtenissen stressvrij af te handelen.

3. Communiceer alles schriftelijk

Wie schrijft, die blijft. Een simpel spreekwoord, dat in veel gevallen nuttig is gebleken. Dek uzelf schriftelijk in, ook als u het met uw betrouwbare contactpersoon telefonisch of mondeling bent overeengekomen. Ten eerste heeft u de overeenkomst op schrift, ten tweede voorkomt u eventuele misverstanden.

4. Schakel bij twijfel experts in.

Ja, het is doorgaans duur om experts in te schakelen. Het wordt echter nog duurder, wanneer u in uw planning iets over het hoofd ziet en dit moet bijstellen of in het ergste geval gevolgschade krijgt.

5. Bouwexperts betrekken

Bouwexperts of bouwtoezichthouders staan u bij vragen rondom het kopen of bouwen van een huis ter zijde. Ze controleren of alles tijdens de bouw legaal is en kunnen professionele schaderapporten opstellen en schadevergoeding voor u bij de verzekeringsmaatschappij afdwingen. Ze stellen schade aan het gebouw vroeg vast, zodat er geen grote of langdurige schade kan ontstaan.

6. Eigen werk niet vast inplannen

Plan uw eigen werk – ook wanneer u zeer handig bent – niet als vaste factor in. U oefent waarschijnlijk al een beroep uit, dat u kracht en tijd kost, uw vrije tijd wilt u dan ook vast met uw familie in plaats van op de bouwplaats doorbrengen. Anders zet u uzelf onder druk en moet u bij ziekte kosten betalen, die u niet heeft ingepland.
Als u noch tijd noch zin heeft om zelf activiteiten uit te voeren en daardoor geld te besparen, dan heeft u altijd een buffer achter de hand. 

7. Zorgvuldig archiveren

Bewaar elk document, hoe irrelevant ook, en verzamel ze per onderwerp in een map. Hierin moet u ook de informatie over uw financiering en bouwplannen, aktes etc. bewaren.
Wanneer u later uw belastingaangifte moet doen, zal dit vervelende archiveringsklusje zijn vruchten afwerpen.

Veel gestelde vragen

Wat zijn de kosten?

Woningbouw gaat met veel kosten gepaard. Bereid u minstens op de volgende kosten voor: Vastgoedkosten, kosten voor het bouwrijp maken van een perceel, belastingen – o.a. voor onroerend goed en gebouw, notariskosten, makelaarsprovisie, kosten voor architect en staticus, materiaalkosten, bouwbedrijf, verzekeringen, kosten voor expert en vakmannen en de verhuizing. 

Waar vind ik ideeën voor mijn huis?

Ideeën voor uw huis vindt u bijna overal. Kijk eens goed naar de huizen in uw buurt, die van uw vrienden & bekenden maar ook onroerend goed en modelwoningen. Een kijkje op Pinterest is ook de moeite waard, om een idee te krijgen wat u bevalt en wat niet.
Verzamel uw ideeën op de PC of maak een zogenoemd moodboard. Zo krijgen de ideeën in uw hoofd vanzelf vorm. Geef deze eerste verzamelingen eerst wat rust en ga niet gelijk aan de slag. Sommige wilt u na een korte tijd weer weggooien.

Moet ik eerst de woningbouw plannen of het perceel kopen?

Er is veel vraag naar onroerend goed. Daarom bepaalt het aanbod vaak, of u eerst de woning moet plannen of het perceel moet kopen.
Natuurlijk moet het perceel voldoen aan uw wensen en ideeën, maar vaak moet u zich met een compromis (bijvoorbeeld een kleiner perceel of een speciale vorm) verzoenen.
Kijk daarom eerst naar percelen in de gewenste omgeving. Heeft u er een gevonden en gekocht, dat u bevalt, dan kunt u gaan plannen.

Is een prefab-woning een alternatief of moet ik het huis zelf gaan bouwen?

Als u het huis zelf plant, kunt u natuurlijk zelf alle details – grootte, indeling van de ruimte, vorm, etc.- bepalen. Bij een prefab-woning heeft u weliswaar ook een zekere keuzevrijheid, maar bent u tot een bepaald spectrum beperkt.
Het prefab huis heeft echter ook een doorslaggevend voordeel – u hoeft bijna niets zelf te plannen, maar “alleen” de maatregelen en werkzaamheden te controleren. Uw beslissing hangt af van welk aspect voor u belangrijker is – grote keuzevrijheid of vooraf geplande constructie.

Over de auteur

Patrick, directeur van Finstral in Nederland, streeft ernaar om elke leefruimte mooier te maken. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring om de wensen van potentiële klanten op het Conwindo-portaal te vervullen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden