Teruggebeld worden
sonnenschutzglas

Zonwerend glas: Effectieve bescherming tegen warmte met vrij zicht

De zon verblindt en warmt de ruimte op. Niet echt een feel-good sfeer. U wilt echter de rolluiken niet naar beneden doen – omdat u graag naar buiten wilt kijken. Er is een “onzichtbare” bescherming tegen warmte en blindering nodig.

Zonwerend glas schermt hitte effectief af. Daarbij kunt u kiezen voor glas met een lichte of sterke bescherming tegen warmte en met veel of extra veel warmte-/koude-isolatie.
Groot voordeel: U behoudt het vrije zicht naar buiten en heeft niet het onderhoud, dat de andere beschermende maatregelen met zich meebrengen.

Zonwerend glas achteraf plaatsen

Wilt u zonwering, maar ervaart u jaloezieën, rolluiken of Raffstores als grove ingreep in de esthetiek van uw gevel?
Zonwerend glas biedt u bescherming tegen warmte en een vrij zicht naar buiten, zonder het totaalbeeld van uw huis (negatief) te beïnvloeden.

Uiteraard kan zonwerend glas ook achteraf worden geplaatst – en wel zonder veel moeite en zonder bouwplaats. Er moet echter met de nodige voorzichtigheid worden nagegaan, of de modernisering van de kozijnen kan worden teruggebracht tot louter een vervanging van uw glas. Meestal leveren nieuwe kozijnen nog meer voordelen zoals een verhoogde geluidsisolatie, een betere inbraakbescherming, nieuwe designelementen etc.

Kozijnfabrikant Finstral biedt een overschuif- of inschuifmontage voor de kozijnvervanging aan. Deze bieden de mogelijkheid om het kozijn in slechts 30 minuten tot maximaal 2 uur te vervangen. Als er bij u tijdens de bouwfase een stelkozijn werd gemonteerd, is de kozijnvervanging sowieso binnen enkele minuten voltooid – natuurlijk zonder vuil of metselwerkzaamheden.

Wat zijn de voordelen van zonwerend glas? Voor- en nadelen op een rijtje

Voordelen

  • Effectieve bescherming tegen zon en hitte
  • Jaloezieën en rolgordijnen nagenoeg overbodig
  • Uitstekende warmte- en koude-isolatie    
  • Optimale zonwering voor vaste beglazingen
  • Aangename kamertemperatuur
  • Bescherming van de ogen
  • Dalende kosten voor bediening van de airco
  • Onderhoudsvriendelijk.

Nadelen

  • Geen regeling mogelijk
  • Kosten versus eenvoudige beschermende maatregelen verhoudingsgewijs hoger

Eigenschappen van zonwerend glas

Hoogwaardig zonwerend glas levert een effectieve bescherming tegen warmte en een uitstekende warmte-isolatie.
Daarvoor moet echter aan de volgende eigenschappen worden voldaan: 

  • Totale energietransmissie (g)
    De totale energietransmissie bestaat uit de zonne-energie, die op uw raam valt en naar binnen gaat en uit de warmte, die door het verwarmde glas ontstaat. Hoe lager deze waarde, hoe beter de ruimtes tegen de zon worden beschermd. 
    D g-waarde van hoogwaardig zonwerend glas ligt op 0.20 tot 0.50. Omgekeerd betekent dat, dat tot 80% van de warmte buiten blijft! 
  • Lichtdoorlatendheid (LT)
    Zonwerend glas laat afhankelijk van de sterkte van de zonwering 50 tot 70% daglicht door. Dit klinkt wellicht als niet zo veel, maar deze waarden maken uw ruimtes daadwerkelijk helder. Gewone ramen laten 10% meer daglicht (80%) de ruimte binnen.
  • Selectiviteit (S)
    Selectiviteit staat voor de verhouding tussen lichtdoorlatendheid en totale energietransmissie.
    Deze waarde wordt als volgt berekend: S = TL/g. Hoe hoger de waarde, hoe beter de ruimte tegelijk met warmte-isolatie wordt verlicht.
  • Warmtedoorgangscoëfficient:ent (U)
    De warmtedoorgangscoëfficient laat zien, hoe veel warmte door de ramen naar buiten verdwijnt en moet laag zijn, om niet onnodig de stookkosten te verhogen. Hoe lager de waarde, hoe beter de warmte-isolatie van het zonwerend glas. 

Lichte zonwering vs. sterke zonwering

Afhankelijk van de eigenschappen van uw huis (regio, klimaat, afmeting van de glasoppervlakten, etc.) is lichte of sterke zonwering geschikt.
Hieronder vindt u ter vergelijking de verschillen en voordelen van de twee varianten van kozijnfabrikant Finstral:

Mediterran Lichte zonweringSun-Block Sterke zonwering
GebruikHuizen met grote glasoppervlakken bij hoge zonnestraling of in warmere klimaatregio’s (bijvoorbeeld rond de Middellandse zee).Huizen met grote glasoppervlakken bij zeer hoge zonnestraling (zuidzijde) of in vaak bovengemiddeld warme klimaatregio’s. 
Vrij zichtNagenoeg neutraal van kleur: Mediterran-zonwerend glas beschermt, zonder uw ruimte sterk te verduisteren.Licht gespiegeld aan de buitenkant:Weerkaatsing van de zonnestralen zonder de daglicht-sfeer te verliezen.
Warmte-isolerend dubbel-isolatieglas25 % minder warmte-inbreng
10 % minder lichtdoorlatendheid 
G-Waarde 0,48
LT-Waarde 0,74
55 % minder warmte-inbreng
25 % minder lichtdoorlatendheid
G-Waarde 0,28
LT-Waarde 0,60
Warmte-isolerend driedubbel-isolatieglasVoor nog langere temperatuurstabiliteit
30 % minder warmte-inbreng
20 % minder lichtdoorlatendheid
G-Waarde 0,44
LT-Waarde 0,67
Het meest efficiënte zonwerend glas:
60 % minder warmte-inbreng
35 % minder lichtdoorlatendheid
G-Waarde 0,26
LT-Waarde 0,54
Extra’sBij hoge temperatuurverschillen (ruit in schaduw en zon) kan eenvoudig raamglas breken – met de extra-verharding van Finstral is het glas bestendig tegen temperatuurschommelingen tot 150 Kelvin (meer dan zonnestraling kan bereiken).

Veel gestelde vragen

Wat is zonwerend glas?

Zonwerend glas is vlakglas, dat door een bepaalde coating te sterke zonnestraling voorkomt en voor een aangenaam woonklimaat zorgt.

Hoe is het glas opgebouwd?

Zonwerend glas is als volgt opgebouwd:
Beginnend met de binnenruit, volgt een ruimte tussen de ruiten. Deze ruimte is gevuld met argon gas.
De tussenruimte grenst aan de buitenruit Deze is bedekt met een stevig laagje van edele metalen, die als bescherming tegen de zon fungeert.

Hoe functioneert zonwerend glas?

De gecoate buitenruit van het zonwerend glas reflecteert en filtert een bepaald “deel” van de zonnestralen. Deze kunnen de ruimte niet meer oververhitten. 
Lage warmtestraling houdt langgolvige straling buiten, die de ruimte anders zouden opwarmen. Zonlicht – kortgolvige straling – komt nog steeds door, zodat uw huis licht blijft.

Zonwerend glas of zonnescherm – wat is beter?

Als zonneschermen lastig aan de gevel kunnen worden bevestigd, biedt het anders duurdere zonwerend glas financiële voordelen.
Terwijl warmte de neiging heeft zich onder het zonnescherm op te bouwen, is dat bij zonwerend glas geen probleem.
Zonneschermen moet vaker onderhouden of zelfs vervangen worden, omdat ze slecht bestand zijn tegen invloeden van buitenaf. Bij kozijnen met zonwerend glas is een eenvoudige reiniging net zoals bij gewone kozijnen vereist. 
Last but not least kan het zonnescherm de uitstraling van de gevel negatief beïnvloeden.

Is het glas altijd gekleurd?

Was het vroeger nog gebruikelijk, dat zonwerend glas voor het coaten (bruin) gekleurd was, is dat tegenwoordig niet meer nodig.
De kleur moest de zonnestralen weerkaatsen en zo de warmte uit het huis houden.
Het Mediterran zonwerend glas van kozijnfabrikant Finstral vervult hetzelfde doel en is daarbij nagenoeg neutraal van kleur; het sterkere Sun-Block-glas is alleen licht gespiegeld.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden