Teruggebeld worden
satinierte-fensteroberflaechen

Gesatineerde kozijnoppervlakken: Modern verfijnd – gewalst in plaats van folie

Door de structuur van gesatineerde oppervlakken zien uw kozijnen er levendig uit en blijven ze tegelijkertijd modern.

Gesatineerde oppervlakken – modern & eenvoudig

Verfijnde oppervlakken zijn in twee varianten verkrijgbaar: gesatineerd of gewalst. Gesatineerde, zijdematte oppervlakken zien er eenvoudig en modern uit. 
Door de subtiele structuur van het gesatineerde oppervlak zien uw kozijnen er in tegenstelling tot gladde oppervlakken niet saai, maar levendig uit. Anders dan bij houtdecor ontstaat er geen landelijke uitstraling. 

Als u echter van houtdecor of de uitstraling van houten kozijnen houdt, moet u als alternatief gewalste kozijnoppervlakken met structuur gebruiken – deze bieden de optiek van houten kozijnen in combinatie met de voordelen van kunststof kozijnen.

Finstral biedt de gesatineerde oppervlakken in drie esthetisch aansprekende kleurtinten aan – wit, zijdegrijs en grijs.

Hoe komt de structuur op het kozijn?

In plaats van de gesatineerde oppervlakken met folie te beplakken, walst Finstral texturen als enige fabrikant tot dusver direct in het materiaal. 

Dat ziet er authentiek uit en maakt het oppervlak kras- en vuilbestendig. Gewalste oppervlakken hebben nog meer voordelen ten opzichte van hun tegenhangers.

Opmerking: Voor de perfecte totaalindruk, moeten de luiken optisch bij het kozijn passen. Finstral walst ook de luiken passend bij het kozijn.

Voordelen van gesatineerde kozijnoppervlakken

  • Bieden de voordelen van een houten structuur en tegelijkertijd ook de look van moderne kozijnen.
  • Maken het kozijn levendig en fleurenklassieke kleuren op.
  • Kunnen dankzij de directe walsing eenvoudiger worden schoongemaakt.
  • Zijn dankzij directe walsing krasbestendig.
  • Afwijkingen die later ontstaan gaan in de structuur verloren.
  • Aangename haptiek.
  • Geen treksporen, daardoor wordt er minder vuil opgehoopt.

Vergelijking: Direct gewalst versus folie

Kozijnoppervlakken kunnen op verschillende manieren worden verfijnd. Het merendeel van de kozijnfabrikanten voorziet het kozijn van folie, om het structuur te geven of te beschermen. Als alternatief kunnen kozijnen echter ook direct worden gewalst.

Gewalste oppervlakken

Finstral walst texturen direct in het materiaal, in plaats van een folie te lijmen, zoals de meeste kozijnfabrikanten doen.
Dat ziet er hoogwaardiger uit – de structuur wordt niet meer simpelweg verlijmd, maar direct in het materiaal gewalst. Bovendien maakt het het oppervlak krasbestendig evenals ongevoelig voor weersinvloeden.

Door het walsen krijgt het oppervlak geen treksporen. Een voordeel ten opzichte van gladde oppervlakken, want die bieden huisvesting aan microstof.
Dankzij dit feit kunnen de oppervlakken zelfs eenvoudiger dan hun gladde tegenhangers worden schoongemaakt. 
Anders dan bij folie hoeft u zich geen zorgen te maken, dat de folie bij het schoonmaken afbladdert. De folie is vast met het materiaal verbonden.

Opmerking: Finstral verdicht in principe alle kunststof oppervlakken door middel van een speciaal proces. Daardoor worden ook bij gladde oppervlakken stofvangende microporiën afgesloten en lelijke treksporen aanzienlijk gereduceerd.

Folie-oppervlakken

Normaal gesproken wordt er alleen een folie op het kozijn gelijmd.
Dat maakt ze misschien voordeliger en ziet er op het eerste gezicht respectabel uit, maar heeft zijn valkuilen:
Het oppervlak moet heel voorzichtig worden schoongemaakt. Anders bestaat het risico, dat de folie wordt beschadigd of er niet meer mooi uitziet.

Wanneer een houten kozijn met folie wordt verlijmd, kan dit zelfs een negatief effect op het kozijn zelf hebben. 
Vocht kan onder de folie ingesloten raken en het materiaal aantasten. De folie verbergt de schade, zodat dit niet zichtbaar is en op tijd verholpen kan worden. 
Omgekeerd kan ook het kozijn, afhankelijk van het materiaal, na verloop van tijd de folie aantasten,. Deze moet dan verwijderd en vernieuwd worden.

Direct gewalstRaamfolie
KostenHoger, maar duurzamerStandaard
OptiekHoogwaardig.Goed
KrasbestendigJaNee
VuilbestendigJaNee
Onderhoudsvriendelijk.JaNee

Veel gestelde vragen

Verschillen gladde en gestructureerde kozijnoppervlakken alleen qua optiek?

Gladde en gestructureerde oppervlakken onderscheiden zich niet alleen qua optiek. Doorgaans zijn gladde oppervlakken voordeliger, omdat het walsen van het oppervlak meer werk kost. Gewalste oppervlakken kunnen echter door deze walsing eenvoudiger schoongemaakt worden, omdat ze geen productie gerelateerde treksporen hebben, waarin het stof zich kan ophopen. Het gestructureerde oppervlak is bovendien krasbestendiger. Finstral verdicht ook gladde kunststof oppervlakken door middel van een speciaal proces. Zo worden stofvangende microporiën afgesloten en lelijke treksporen aanzienlijk gereduceerd.

Zijn gestructureerde kozijnoppervlakken lastiger schoon te maken?

Integendeel. Gestructureerde oppervlakken zijn eenvoudig te reinigen – mits de structuur direct is gewalst, in plaats van verlijmd.
Waarom? Bij de fabricage van kunststof kozijnen ontstaan treksporen. Deze zijn niet altijd met het blote oog te zien. Ze bieden echter microstof de kans het gezellig te maken. 
Bij gewalste oppervlakken, verdwijnen de treksporen in het proces. De kozijnen kunnen eenvoudiger en minder vaak worden schoongemaakt.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden