Teruggebeld worden
holztueren-reinigen

Houten deuren schoonmaken: snel en gemakkelijk

Voor mooie, schone houten deuren hebt u geen speciale reinigingsmiddelen of apparatuur nodig.

Hout is een geweldig materiaal, maar tegelijkertijd vereist het veel zorg en onderhoud. Door uw houten deuren regelmatig schoon te houden, blijven ze langer mooi.

Hiervoor hebt u geen speciale reinigingsmiddelen of benodigdheden nodig. Het is belangrijk dat u niet te veel water gebruikt, want daar kan hout niet goed tegen.

Wanneer is de beste tijd om houten deuren schoon te maken? 

De beste tijd om houten deuren schoon te maken is in de lente of de herfst. Het is net als bij het reinigen van kozijnen

Maar niet alleen het seizoen maar ook de temperatuur en het weer zijn belangrijk. U kunt uw houten deur het beste schoonmaken als het licht bewolkt is. Bij regen is al uw werk voor niets geweest en zon kan lelijke vlekken veroorzaken.

Dagen met temperaturen onder 0 °C zijn ook uitgesloten. Anders zou het schoonmaakwater op de deur kunnen bevriezen.

Wat u nodig hebt – reinigingsmiddelen en benodigdheden

 • 2 emmers
 • Warm water 
 • Neutraal reinigingsmiddel
 • Zachte lap (bij voorkeur katoen)
 • Raamwisser (als u glas in de deur hebt)
 • Stofzuiger met opzetborstel
 • Stoffer
 • Oude, zachte (!) tandenborstel
 • Optioneel: spons

Houten deuren schoonmaken – zo doet u dat

 1. Emmers klaarzetten: Giet lauw water in twee emmers. Voeg wat neutraal reinigingsmiddel toe aan de ene emmer.
 2. Grof vuil: Verwijder eerst het grove vuil. Veeg daartoe de deur voorzichtig schoon met een zachte stoffer. Zuig kruimels, stof en fijn vuil weg met de opzetborstel.
 3. Hardnekkige resten verwijderen: Er blijft altijd vuil achter dat moeilijk weg te krijgen is. U kunt deze resten behandelen met een zachte tandenborstel. Zacht is dus belangrijk zodat er geen krassen komen op de houten deur. Maak de borstel vochtig en voeg een klein beetje neutraal reinigingsmiddel toe. Ga voorzichtig met de borstel over het betreffende gebied. Hier loont spierkracht (wel voorzichtig!) – gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen uw houten deur beschadigen. Ook een spons kan helpen.
 4. Scheuren schoonmaken: In scheuren blijft altijd vuil zitten. Met een zachte tandenborstel kunt u het vuil op deze plaatsen echter gemakkelijk verwijderen. Maak de borstel vochtig en spuit er een beetje neutraal reinigingsmiddel erop. Wrijf voorzichtig met de tandenborstel over het betreffende gebied.
 5. Met reinigingsmiddel: Dompel een doek in de emmer met het neutrale reinigingsmiddel. Water met een neutraal reinigingsmiddel is ook effectief tegen vet. Wring de doek zeer grondig uit! Hout kan niet tegen te veel vocht. De reinigingsdoek mag slechts een beetje vochtig aanvoelen. Wrijf met de doek over het deurpaneel. Begin aan de binnenkant en veeg dan het paneel aan de buitenkant schoon. De buitenkant is meestal vuiler en moet daarom als laatste worden schoongemaakt.
 6. Goed nawrijven: Neem nu een schone doek. Dompel die in de emmer met schoon water (zonder reinigingsmiddel). Wring de doek weer zeer grondig uit! Veeg nu over het voor gereinigde deurpaneel om eventuele resten van het reinigingsmiddel of vuil te verwijderen. Maak eerst het paneel aan de binnenkant en vervolgens dat aan de buitenkant schoon.
 7. Droog vegen: Pak nu een schone, droge doek en veeg de deur droog. Dit is vooral voor houten deuren een belangrijke stap.
 8. Randen schoonmaken: Open de deur. Ga met de in neutraal reinigingsmiddel gedrenkte doek over de randen en zijkanten van de deur. Neem niet alleen de randen van het deurpaneel, maar ook de randen van de deur zelf af. Maak ook deze goed droog. 
 9. Glas schoonmaken: Als er glazen elementen aanwezig zijn, moet u een schone doek gebruiken. Dompel de doek in de emmer met het neutrale reinigingsmiddel. Neem daarmee het glas af. Neem het glas nu af met een andere doek en schoon water. In beide gevallen moet u eerst de binnenkant schoonmaken en daarna het glas aan de buitenkant. Verwijder het vocht met een wisser. Controleer of er geen water is achtergebleven bij de overgangen. Dit kunt u met een droge doek wegvegen.
 10. Deurgrepen schoonmaken: Pak nogmaals de doek met neutraal reinigingsmiddel. Maak de handgrepen schoon – eerst binnen en dan buiten.

Let op: Bij onbehandelde houten deuren moet u er vooral op letten dat u weinig water en nooit agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt:

dit materiaal heeft namelijk “geen beschermende laag”.

Dit soort reinigingsmiddelen mag u bij hout niet gebruiken.

Er zijn drie “regels” voor het schoonmaken van houten deuren: 

 1. Geen agressieve schoonmaakmiddelen 
 2. Geen schurende of ruwe schoonmaakbenodigdheden gebruiken 
 3. Geen grote hoeveelheden water 

Voor het schoonmaken van houten deuren zijn geen chemicaliën nodig. Deze lijken op het eerste gezicht misschien effectief, maar uiteindelijk beschadigen ze het materiaal meer dan u lief is.

Hout is een zacht materiaal. Gebruik daarom bij het schoonmaken van uw deur geen:

 • schurende, droge doeken
 • harde borstels 
 • schrapers
 • schuurmiddelen
 • Zure of alkalische reinigingsmiddelen

Deze of de deeltjes die ze bevatten kunnen het oppervlak ernstig beschadigen en krassen maken.

Gebruik ook alleen vochtige doeken, nooit natte. Bovendien zijn stoomreinigers taboe. Droog iedere keer als u de deur hebt afgenomen met een vochtige doek eenmaal grondig na met een droge, zachte doek. Als er water in kieren of scheuren komt, kan het materiaal opzwellen en eronder lijden. Het kan dan zelfs nodig zijn om de deur te vervangen.

Veel gestelde vragen

Mag ik huishoudelijke schoonmaakmiddelen gebruiken?

Zuiveringszout, soda, groene zeep of schoonmaakazijn: onze Conwindo-experts raden het gebruik van deze middelen af. Het is onmogelijk te voorspellen hoe het specifieke materiaal op de middelen zal reageren. Als u deze huishoudelijke reinigingsmiddelen toch wilt gebruiken, moet u het middel eerst testen op een onopvallende plek en afwachten hoe het materiaal op de behandeling reageert. Het is echter goed mogelijk dat pas later zichtbaar wordt wat de gevolgen zijn.

Waar moet ik rekening mee houden bij geschilderde of gelakte houten deuren?

In principe moet er bij elke deur (en elk kozijn) op worden gelet dat er geen schurende materialen of schoonmaakmiddelen worden gebruikt.
Dit krijgt echter een heel andere dimensie bij geschilderde en gelakte houten deuren.
Hier liggen gladde en glanzende oppervlakken aan het oppervlak. Hier zouden zowel het materiaal zelf als de verf op de deur worden beschadigd. Dan zijn beschadigingen en krassen nog duidelijker zichtbaar.
Bovendien hoeven deze deuren niet met olie of was worden behandeld – integendeel.

Hoe maak ik witte houten deuren schoon?

In principe moeten witte houten deuren net als andere houten deuren volgens bovenstaande instructies worden gereinigd. Witte houten deuren zijn meestal gelakt of geschilderd. Daarom mogen er, zoals reeds gezegd, alleen zachte schoonmaakmiddelen worden gebruikt. Schuurmiddelen en dergelijke zijn taboe. Gebruik in geen geval schurende polish, want hierdoor kunnen witte deuren verkleuren.

Wat helpt bij vergeelde houten deuren?

Als schoonmaken met een neutraal reinigingsmiddel (zie hierboven) niet voldoende is, kan een spons soms helpen om vergeelde of door nicotine verkleurde houten deuren schoon te krijgen . Maak de spons eerst een beetje vochtig voordat die op de gelige plekken wordt aangebracht. Gebruik nooit schuurmiddelen of huishoudelijke middelen met zuiveringszout o.i.d. Deze kunnen onder bepaalde omstandigheden de vergeling verwijderen, maar hebben een negatief effect op het materiaal.

Over de auteur

Felicia is verantwoordelijk voor het advies in de Finstral Studio Apeldoorn en kent alle typische vragen en uitdagingen van potentiële klanten voordat ze kozijnen/huisdeuren kopen. Naast persoonlijk klantencontact is zij ook gefascineerd door nieuwe trends en ideeën om de vele aspecten van de wereld van kozijnen en huisdeuren digitaal over te brengen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden