Teruggebeld worden
fenster-putzen

Kozijnen reinigen: handleiding, tips & tricks voor streeploos glas

Met behulp van tips & tricks en onze handleiding laten wij u zien, hoe u uw kozijnen, net als professionals, reinigt – en dat simpel en snel. Compleet zonder speciaal gereedschap.

Uw kozijnen worden al maanden aan regen, sneeuw, pollen, uitlaatgassen, stof & co blootgesteld. Eigenlijk moet u ze gauw weer een poetsen.
U heeft hier echter een hekel aan.

Met behulp van tips & tricks en onze handleiding laten wij u zien, hoe u uw kozijnen, net als professionals, reinigt – en dat simpel en snel. Compleet zonder speciaal gereedschap.

Wanneer en hoe vaak moeten uw kozijnen worden schoongemaakt?

In principe moeten kozijnen twee keer per jaar worden schoongemaakt,  om schade door afzetting van uitlaatgassen, rook en stof te voorkomen. Vaker schoonmaken is niet nodig en brengt alleen maar schade toe aan uw kozijnen.

Winter en zomer kunt u beter uitsluiten, omdat er bij het schoonmaken: van kozijnen geen vorst of een temperatuur onder 0° C mag zijn en ook de zon mag niet te sterk schijnen.

In het eerste geval bevriest het water bij het schoonmaken, in het tweede geval droogt het water op de ruiten te snel. Beide zorgen voor lelijke vlekken en strepen.

Lente en herfst zijn qua temperatuur en zonsterkte doorgaans het meest geschikt.

Het juiste reinigingsmiddel en de juiste doek – waarmee maak ik de ramen schoon?

  • 2 emmers
  • Warm water
  • Rubberen handschoenen
  • Tandenborstel
  • Stofzuiger
  • handbezem
  • Microvezeldoek
  • Trekker met rubberen rand
  • Spons
  • Droge doek
  • Keukenpapier
  • Vaatwasmiddel of allesreiniger

Onze handleiding: Zo reinigt u kozijnen streeploos

  1. Benodigdheden klaarzetten
    Trek allereerst de handschoenen aan. Vul dan twee emmers met warm water. Voeg in een emmer nog wat afwasmiddel of allesreiniger toe. Emmer 1 met de allesreiniger is hoofdzakelijk voor het poetsen en emmer 2 voor het achteraf afvegen. Het sop moet bij het schoonmaken van meerdere kozijnen afhankelijk van de vervuiling regelmatig worden vervangen.  
    Let bij het schoonmaken ook op uw eigen veiligheid.
  • Probeer vanaf de grond te werken en telescoopstelen te gebruiken.
  •  Indien u een ladder moet gebruiken, zorg dan voor stabiliteit en spreidbescherming en voor een juiste hoek voor scheve ladders. Trek bovendien ook stevig gesloten schoeisel aan, om te voorkomen dat u van de sporten glijdt.
  •  Als de toegang moeilijk is, laat het schoonmaken dan over aan professionele schoonmaakbedrijven.
  1. Grof vuil verwijderen
    Verwijder in de volgende stap eerst met de stofzuiger, een kleine bezem of met de hand grof vuil – bladeren, spinnenwebben en stof – van raamkozijnen en vensterbank. 
  1. Hardnekkig vuil weken
    Week nu hardnekkig vuil met veel water en laat deze plekken goed intrekken. Indien nodig kan een in water gedrenkt keukenpapier helpen, dat op de plek wordt “geplakt”. Blijft er na een bepaalde inwerktijd nog vuil aan het kozijn kleven, kunt u dit voorzichtig met de schuurvlieszijde van de spons wegwerken. 
  1. Raamkozijnoppervlak schoonmaken
    Laat het raam gesloten en ga verder met het schoonmaken van het kozijn, dat u al van hardnekkig vuil heeft ontdaan. Pak de tandenborstel en borstel zacht vuil uit de overgang tussen glas en kozijn.
    Dompel de microvezeldoek in de allesreiniger-emmer en wring deze zo uit, dat deze niet meer druppelt. Veeg hiermee over het kozijn. Neem nu een frisse doek en dompel deze onder in een emmer zonder reinigingsmiddel. Ga weer over het kozijn.
    Wrijf het kozijn dan droog met een doek, zodat eventuele druppels geen sporen op het glas kunnen achterlaten.
  1. Glas met een vochtige doek afvegen
    Dompel de microvezeldoek nogmaals onder in de emmer met allesreiniger. Maak de rest van het kozijn nat. Zand en stof moeten nu weg zijn.
  1. Binnenkozijn en beslag reinigen
    Open nu het raam. Veeg nu ook met de doek en het water uit de allesreiniger-emmer over de binnenkant van het kozijn en beslag.
  1. Met schoon water navegen.
    Dompel een nieuwe poetsdoek in de emmer met schoon water. Veeg ermee over het glas en over het reeds met allesreiniger behandelde binnenkozijn en beslag.
    Verwijder eventuele resten van de reiniger, om te voorkomen, dat deze vlekken of strepen achterlaten.
  1. Glas met trekker droog trekken
    Trek eerst met de trekker over de randen. Ga dan in cirkelvormige of slalombewegingen over de rest van het glas.
    Haal de trekker alleen dan naar beneden, wanneer zich te veel water op de rand heeft verzameld.
  1. Met keukenpapier nadrogen.
    Last but not least, neem een stuk keukenpapier en droog voorzichtig de randen, zonder het glas vuil te maken.

Kalkvlekken, insectenpoep, stickers & co – zo lost u probleemgevallen op.

In principe doen een verhoogde fysieke inspanning en hulpmiddelen zoals zeemleer het beter als het gaat om hardnekkig vuil.

Tegen sommige probleemgevallen helpen ook andere maatregelen, die echter alleen onder voorbehoud gebruikt moeten worden.

In principe kunnen kalkvlekken op het kozijn heel goed met citroenzuur of azijn worden verwijderd – wees wel voorzichtig – het zuur is niet goed voor het raamkozijn.

Insecten-, vogelpoep en stickers moeten altijd eerst met water en afwasmiddel worden doordrenkt, voordat u aan de volgende stap begint.

Pak na een zekere inwerktijd de glasschraper, als het vuil zich op de ruit bevindt. Plaats de schraper plat. Controleer vooraf, of u met een scherp mes werkt.

Deze “ruitenreinigers” moet u omzeilen

Volg het principe: Minder is meer. Te veel oppervlakte actieve stoffen in speciale schoonmaakmiddelen maken kozijnen vettig en melkachtig. Bovendien worden ze snel weer vies.
Er zijn ook middelen, die weliswaar nuttig lijken en het vuil ook zouden verwijderen, maar het raamkozijn en glas beschadigen:

Citroenzuur en azijn
Deze middelen doen wonderen tegen kalkvlekken, moeten echter met de nodige voorzichtigheid worden gebruikt. Het zuur tast het materiaal aan en kan het zo op de lange termijn beschadigen.

Scheerschuim
Scheerschuim verheldert vergeelde kozijnen – dit proces tast het materiaal echter zwaar aan.

Spiritus, oplosmiddelen en roestoplosmiddelen
Gebruik nooit een van deze middelen. Ze kunnen het kozijn en het glas zwaar beschadigen.

Zuiveringszout en soda
Zuiveringszout en soda zijn alkalische schoonmaakmiddelen. Ze kunnen vet, roet en mos weliswaar fantastisch oplossen, maar tasten glazen oppervlakken onherstelbaar aan.

Wasverzachter
U moet geen wasverzachter gebruiken om de poetsdoeken te wassen. Na het wassen blijven zeepresten achter, die het poetsresultaat ongunstig beïnvloeden.

Kozijn-, glasreiniger en shampoo
Hoewel er voor dit doel tientallen speciale schoonmaakmiddelen bestaan, raden wij ze niet aan Kozijn- of glasreinigers zorgen door hun hoge gehalte aan oppervlakte actieve stoffen voor strepen.
Ook shampoo – een vaak aanbevolen “huishoudmiddel” – bevat te veel oppervlakte actieve stoffen, die voor een gestreept resultaat zorgen.

Grof gereedschap
Wij raden ook het gebruik van grove borstels, staalwol, dweilen, stalen schrapers, vloermessen, scheermesjes etc. af Ze veroorzaken krassen op het oppervlak, die niet meer ongedaan kunnen worden gemaakt 

Krantenpapier
Krantenpapier wordt vaak aanbevolen voor het droogwrijven van kozijnen. De inkt van de printer kan echter lelijke, blijvende zwarte vlekken op raamkozijn en -vensterbank achterlaten.

Veel gestelde vragen

Moet ik voor het schoonmaken koud of heet water gebruiken?

In principe is het zo, dat heet water het effect van veel schoonmaakmiddelen, die alcohol bevatten, “verzwakt”. Voor het schoonmaken van de kozijnen moet u in principe geen scherpe schoonmaakmiddelen, maar alleen een milde allesreiniger of afwasmiddel gebruiken. Die twee vinden heet water niet erg. Integendeel: afwasmiddel heeft zelfs heet water nodig.

Moet ik bij nieuwbouw of renovatie qua reiniging van de kozijnen nog ergens op letten?

Bij nieuwbouw of bij renovatie komt er onvermijdelijk hout- en cementstof vrij. Dit nestelt zich graag op kozijnen. Hier moet u waakzaam voor zijn. Verwijder het vuil, zodra de grove werkzaamheden voltooid zijn. Anders “brandt” het in het glas, zodat dit slechts met veel moeite weer kan worden verwijderd.

Over de auteur

Patrick, directeur van Finstral in Nederland, streeft ernaar om elke leefruimte mooier te maken. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring om de wensen van potentiële klanten op het Conwindo-portaal te vervullen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden