Teruggebeld worden
holzfenster-streichen

Houten kozijnen verven: Eenvoudige handleiding & tips

Een nieuwe verflaag kan de levensduur van uw houten kozijnen verlengen.

Dit heeft u nodig, om houten kozijnen te verven

  • 120 korrel schuurpapier
  • 2 poetsdoeken
  • Emmer met warm water
  • Neutraal reinigingsmiddel
  • 1 rol afplaktape
  • Dekzeil of schildersvlies
  • 1 lazuurkwast, maat 5
  • 1 ronde kwast
  • Waterafstotende lazuurverf voor buitenkant van houten kozijnen.
  • Kleine lekbak

Binnen- en buitenkant houten kozijn verven – onze handleiding

1. Voorbereiding: Houten kozijn schuren

Schuur allereerst de binnen- en buitenzijde van de kozijnen met 120 korrel schuurpapier, om de vorige verflaag ruw te maken. Schuur altijd in een richting, om geen lelijke plekken te veroorzaken Zonder schuren kan het zijn, dat de (lazuur)verf niet goed dekt. Ook wanneer donkere ondergrond licht geverfd moet worden, loont het de moeite vooraf grondig te schuren.

2. Voorbereiding: Kozijn schoon zuigen

Zuig nu het overtollige materiaal grondig schoon evenals eventuele spinnenwebben of ander vuil. Zuig ook rond het kozijn.

3. Voorbereiding: Kozijn schoonmaken

Voeg nu aan de emmer met water een beetje neutraal reinigingsmiddel toe. Veeg met de doek en het mengsel over de binnen- en buitenzijde van het kozijn. Veeg met de tweede doek droog. Laat het kozijn daarna helemaal drogen.
Als het glas erg vuil is, of de laatste keer is lang geleden, dan moet u het hele kozijn schoonmaken

4. Kozijn beplakken en vloer afdekken

Plak de binnenzijde van het kozijn af. Plak dan op dezelfde manier de buitenzijde van het kozijn af. Let er op, dat u ook de siliconen voeg afplakt, deze moet niet worden geverfd. Ook afdichtingen en verbindingen moeten worden afgeplakt.
Dek de vloer onder het kozijn met schildersvlies of een zeildoek af.

5. Buitenzijde houten kozijn verven

Open nu het raam en indien nodig, beide kozijnvleugels. Doe nu wat lazuurverf in de lekbak. Pak de ronde kwast met een beetje lazuurverf. Verf hiermee de hoeken en plekken, waar de grote kwast niet bij kan komen. Pak nu de grotere kwast. Doe hier niet te veel materiaal op. Verf eerst het buitenkozijn, dan de kozijnvleugels. Breng de lazuurverf grondig met gelijkmatige, lichte bewegingen op de grote oppervlakken aan totdat het hele kozijn is geverfd. 
Veeg altijd in een richting en niet te wild heen en weer. 

6. Binnenzijde houten kozijn verven

Laat het raam nog open. Ga binnen net zo te werk als bij stap 5. Verf eerst de hoeken van het binnenkozijn met de ronde kwast. Ga dan met de grote kwast over de grote oppervlakken.

7. Afplaktape verwijderen

Trek de tape er nu voorzichtig af. Let er op, dat de tape het glas niet raakt. De verflaag mag niet loslaten.

8. Houten kozijn laten drogen

Laat de lazuurverf op het houten kozijn zo lang bij geopend raam drogen, als de fabrikant aangeeft (zie verpakking).

Hier moet u bij het verven op letten – 5 Tips

1. Lazuurverf of lak

Bij lak wordt de structuur bedekt, bij lazuur blijft deze daarentegen behouden. Bij laatstgenoemde kan de houtkleur worden veranderd (of niet), bij lak verandert de kleur fundamenteel. Lazuur heeft doorgaans beschermende eigenschappen, omdat het materiaal dieper dan lak in het hout doordringt. Lazuur moet echter vaker worden vernieuwd.
Lazuur of lak moeten bij het schilderen van de buitenkant waterafstotend zijn en geschikt zijn voor buiten. 
Zorg ervoor, dat de lazuur reeds primer bevat – dit bespaart twee stappen (primen, primer laten drogen)

2. Raam bij het verven open laten

Laat het raam bij het verven en tot de lazuur helemaal gedroogd is, open staan. Anders bestaat het risico, dat het raam gaat kleven en er verf loslaat of afbladdert wanneer het raam wordt opengerukt.

3. De juiste kleur

Kiest u voor lak, dan rijst de vraag, welke kleur? Wit moet op donkere oppervlakken misschien meerdere keren worden geverfd, maar in tegenstelling tot donkere kleuren als antraciet, wordt het niet warm. Donkere kleuren dekken goed, kunnen echter barsten bij blootstelling aan hitte. Kleur is daarentegen ook een kwestie van smaak.

4. Kwast of roller

Kwast of roller is ook een kwestie van smaak. Bedenk goed, dat verf aangebracht met een kwast een ander patroon creëert, dan verf die met een roller wordt aangebracht. Met de kwast kan doorgaans meer verf worden opgenomen, met de roller kan de verf echter sneller worden verdeeld.

5. Houten kozijn eerst verven, dan siliconen aanbrengen

Als u tegelijkertijd ook de siliconen op uw kozijn wilt vernieuwen, is het een goed idee om het kozijn eerst te verven en dan de siliconen aan te brengen. Zo krijgt de siliconen rand geen kleur en dekt goed.

Houten kozijn verven of vervangen?

Of het nog de moeite waard is om het houten kozijn te verven of te vervangen, hangt van de conditie van het hout af. Als het materiaal door ouderdom of het weer splintert of als er sprake is van vochtschade, dan is het de hoogste tijd om het kozijn te vervangen.

Maar ook als u warmte-isolatie, geluidsisolatie en inbraakwering wilt verbeteren, is het de moeite waard, het oude houten kozijn door een kunststof kozijn te vervangen, om optimale waarden te bereiken. Bovendien heeft u dan langer rust: Hoogwaardige, nieuwe kunststof kozijnen hebben een gemiddelde levensduur van 50 jaar.

In eerste instantie krijgt u weliswaar te maken met investeringskosten, op de lange termijn bespaart u echter kosten voor onderhoud, reparatie en verwarming.

Veel gestelde vragen

Hoe vaak moeten houten kozijnen worden geverfd?

Hoe vaak houten kozijn moeten worden geverfd, hangt er van af, aan welke belasting ze blootgesteld worden. Als de houten kozijnen aan heftige weersomstandigheden worden blootgesteld, moeten ze om het jaar worden geverfd. Maar ook licht geverfde kozijnen moeten bij normale weersomstandigheden om het jaar worden geverfd. In andere gevallen is het voldoende om de 5 jaar te verven.

Wanneer of in welk jaargetijde moet ik verven?

Het is het beste om uw houten kozijnen te verven, als het niet regent en de zon niet te sterk schijnt. Regen verpest zowel het schilderwerk als de binnenkant van de ruimte, door de zon kan de verf te snel drogen, zodat eventuele fouten niet meer gecorrigeerd kunnen worden. 
De herfst en de lente zijn het meest geschikt voor het schilderwerk. De temperaturen zijn dan niet te hoog of te laag. Te lage temperaturen kunnen de verf doen afbladderen.

Wie moet verven – huurder of verhuurder?

Volgens § 28 hoofdstuk 4 van de servicekosten hoeft de huurder slechts cosmetische reparaties door te voeren. Hieronder valt alleen het schilderwerk aan de binnenkant. De verhuurder moet voor het schilderwerk aan de buitenzijde zorgen.
Als de huurovereenkomst een beding bevat, dat het schilderen van het buitenwerk verplicht, is dit nietig en ontslaat de huurder zelfs van elke verplichting om te verven (ook binnen).
Dat geldt ook voor het verlaten van de huurwoning.

Hoe zit dat met een koopflat?

Buitenkozijnen van een koopflat maken zonder uitzondering deel uit van het gemeenschapsgoed. 
Als een kozijn moet worden geverfd, moeten alle betrokkenen de kosten naar evenredigheid dragen. Er kan ook in de vergadering van eigenaren worden gestemd, of de eigenaar van de woning het verven van de kozijnen moet betalen. De meerderheid beslist.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden