Teruggebeld worden
haustuer-holz

Huisdeur van hout: is de aanschaf de moeite waard?

Onderhoudsintensief en duur – moet een deur van echt hout zijn voor een houten look?

Voordelen en nadelen van houten huisdeuren

VoordelenNadelen
Geeft een warm en uitnodigend effectVeel verzorging en onderhoud
Goede isolerende werkingIsoleert niet zo goed als kunststof
Hernieuwbare grondstofMoet worden geverfd
Kleur kan worden “aangepast”Weersgevoellig
Alleen recyclebaar bij verf op waterbasisLopende kosten door verf, enz.
Duurder dan kunststof deuren 
Ziet er snel lelijk uit wanneer hij niet goed wordt onderhouden
Grondstof heeft lang tijd nodig om terug te groeien
Verminderde levensduur

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een houten huisdeur?

De aankoop van een huisdeur is een investering voor tientallen jaren – daarom is het raadzaam zorgvuldig te werk te gaan. Hieronder vindt u de belangrijkste punten waarmee u rekening moet houden bij de aankoop:

  • Houtsoort: Welke houtsoort wilt u? Welke houtsoort is gemakkelijk te onderhouden, het sterkst, milieuvriendelijk en past bij de rest van het huis?
  • Inbraakbeveiliging: Zoals bij elke deur moet u goed letten op de inbraakbeveiliging. Meervoudige vergrendeling met haakschoten, hoogwaardige cilinder en een stabiele kozijnconstructie bieden allereerst een goede bescherming.
  • Slot: Hoe wilt u uw deur openen? Met een sleutel of een transponder? Vingerafdruk of centraal systeem? 
  • Warmte-isolatie: Uw deur moet dicht zijn en optimaal warmte-isolerend. U wilt immers geen vocht in huis en u wilt genieten van een aangenaam woonklimaat. De Ud-waarde geeft aan hoeveel warmte er via de deur naar buiten toe ontsnapt.
  • Montage: Wilt u de deur van uw bestaande huis vervangen of heeft u een deur nodig voor nieuwbouw? Afhankelijk van de omstandigheden kunt u kiezen voor verschillende vormen van montage.
  • Look: Klassiek, modern of rustiek? Met glas of zonder? Het is belangrijk dat u uw huisdeur niet alleen mooi vindt, maar hij moet ook bij uw huis passen. 

Wat kost een houten deur?

In feite gaan de houtprijzen zich nog altijd in een richting die voor de consument niet echt aantrekkelijk is: snel omhoog.

Daarnaast zijn houten deuren ook de duurste variant onder de huisdeuren.

Het is echter niet mogelijk een algemene uitspraak te doen over de kosten van een houten huisdeur.

In het algemeen liggen de prijzen voor houten huisdeuren in de orde van vier cijfers. Deze variëren uiteraard naargelang de extra’s – bijvoorbeeld wel of geen glas, decor, houtsoort , enz.

De montagekosten komen nog bovenop de aanschafkosten.

Houd er ook rekening mee dat een houten deur ook altijd lopende kosten met zich meebrengt wat betreft onderhoud en verzorging. Het materiaal is gevoeliger voor weersinvloeden en krassen. Bovendien moet hij regelmatig worden geschilderd om de deur mooi te houden.

Hout, aluminium of kunststof? Is hout echt het beste materiaal voor een huisdeur?

Huisdeur van houtHuisdeur van aluminiumHuisdeur van kunststof
KostenZeer hoogHoogStandaard
LevensduurGoedZeer goedZeer goed
Isolerende eigenschappenGoedZeer goed (met kunststofkern)Zeer goed
OnderhoudVeelWeinigWeinig
RobuustNeeZeer robuustJa
WeersgevoeligJaNeeNee
Kleur aanpasbaarJaNeeNee

Een huisdeur van hout is warm en uitnodigend. Hout heeft een unieke look, en dat vinden niet alleen de liefhebbers. 

Zoals uit de vergelijkingstabel blijkt, heeft het materiaal echter in de veel opzichten nadelen ten opzichte van kunststof en aluminium. Zelfs onze Conwindo-experts raden huisdeuren van alleen hout af. 

Hout isoleert goed, maar helaas niet zo goed als kunststof. Het grootste nadeel is dat houten deuren nogal kwetsbaar zijn. Hout is zeer gevoelig voor weersinvloeden – regen en vuil laten snel hun sporen na. Krassen zijn snel zichtbaar in het materiaal, zelfs bij voorzichtig gebruik. Regelmatig onderhoud is onontbeerlijk. Daarbij is het materiaal erg duur, maar in vergelijking niet zo duurzaam als aluminium of kunststof.

Huisdeuren van aluminium presteren veel beter. Ze zijn bijvoorbeeld zeer robuust – ze kunnen wel een stootje hebben. Huisdeuren van aluminium hoeven niet te worden geschilderd. In tegenstelling tot houten deuren moet de kleur echter verstandig worden gekozen. Deze kan achteraf niet worden aangepast.

Huisdeuren van kunststof bieden de beste isolatiewaarden dankzij hun kunststofkern. Dit betekent een comfortabel klimaat en lage stookkosten. Het materiaal is in vergelijking met hout en aluminium ook het meest goedkoop. Daar komt de duurzaamheid van het materiaal nog bij. Hoewel kunststof niet zo sterk is als aluminium, is het veel robuuster dan hout. Het heeft ook minder onderhoud nodig.

Robuuste alternatieven: Hout-aluminium huisdeur en kunststof deur met houtdecor

U kent de nadelen van een houten huisdeur, maar wilt toch niet afzien van uw favoriet? Misschien bent u de trotse eigenaar van een vakwerkhuis, waarvan u het effect niet wilt “vernielen” met een kunststofdeur.

Dan hebben wij twee alternatieven voor u, die het beste van beide werelden bieden:

de hout-aluminium deur laat aluminium aan de buitenkant zien en hout aan de binnenkant. Binnen kunt u genieten van de warme uitstraling – buiten krijgen krassen, slecht weer en vuil geen kans. Een kunststofkern zorgt voor de beste isolatiewaarden. 

Bij een kunststofdeur met houtdecor is nauwelijks het verschil te zien met een echte houten deur, maar hij is wel veel onderhoudsvriendelijker en sterker. Finstral kleurt het materiaal altijd volledig door en door en walst texturen direct in het oppervlak. Dit maakt de deur nog vuilbestendiger en geeft hem de uitstraling van een echte houten huisdeur.

Overtuig uzelf van het effect van het houtdecor tijdens een bezoek aan een van onze showrooms!

Veel gestelde vragen

Welk hout is geschikt voor de huisdeur?

U moet een zeer robuuste houtsoort kiezen voor uw huisdeur. De deur moet ook goed bestand zijn tegen mensen die onvoorzichtig met de deur omgaan en slecht weer. Laat u adviseren door professionals.
Wees ervan bewust dat hout nog enigszins kan “verkleuren” – ondanks het onderhoud en de lazuur. Ook hier reageren de houtsoorten verschillend.
Betrouwbare dealers zullen geen houtsoorten aanbevelen die twijfelachtig zijn in termen van milieubescherming. Het kan echter geen kwaad om aanvullende informatie over de verschillende houtsoorten in te winnen.

Kan ik ook een gebruikte houten huisdeur kopen?

Een gebruikte deur of een gebruikt kozijn vormt in principe een risicofactor.
Zelfs als het kozijn of de deur er van buiten goed uitziet, kan er toch sprake zijn van verborgen schade. Treden er na de montage gebreken op, dan is de ergernis groot.
Maar zelfs als het gaat om een deur zonder gebreken is, is de levensduur automatisch korter, zelfs bij goed onderhoud. Het is immers geen nieuw product.
Houd er ook rekening mee dat de deur misschien moet worden opgeknapt – omdat hij gebreken vertoont of omdat hij niet perfect in de opening past. Dit betekent weer extra kosten.

Hoe maak ik houten deuren schoon?

Houten deuren kunnen net als andere deuren worden schoongemaakt. Het is echter belangrijk dat u niet te veel water gebruikt. Maak de deur bovendien meteen droog. Net als bij een kunststof deur of een aluminium deur mag u geen agressieve schoonmaakmiddelen of ruwe materialen gebruiken, want die kunnen krassen veroorzaken. Gedetailleerde instructies vindt u in ons gelijknamige artikel Houten deuren schoonmaken.

Over de auteur

Felicia is verantwoordelijk voor het advies in de Finstral Studio Apeldoorn en kent alle typische vragen en uitdagingen van potentiële klanten voordat ze kozijnen/huisdeuren kopen. Naast persoonlijk klantencontact is zij ook gefascineerd door nieuwe trends en ideeën om de vele aspecten van de wereld van kozijnen en huisdeuren digitaal over te brengen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden