Teruggebeld worden
fenster-abdichten

Kozijnen afdichten: Zo maakt u oude kozijnen tochtdicht

Het tocht, de stookkosten stijgen, maar de financiële middelen voor een nieuw kozijn zijn er op dit moment niet. Dan helpt er maar één ding: Kozijnen afdichten.

Wanneer de kozijnen niet dicht zijn

Zijn de kozijnen niet dicht en kan er tocht en vocht naar binnen. De warmte gaat verloren naar buiten, wat de stookkosten weer doet stijgen. Vocht werkt schimmelvorming in de hand. 

Goede rubberen afdichtingen, siliconen of acryl kunnen een snelle oplossing bieden. Bedenk echter goed, dat dit maar een tijdelijke oplossing voor slecht geïsoleerde kozijnen is en niet tegen geluid helpt. Bij dit laatste probleem helpt alleen Geluidswerend glas.

Controleer, of uw kozijnen dicht zijn.

Met behulp van een gratis kit ontdekt u, of uw kozijnen goed geïsoleerd, inbraakveilig en vrij van gebreken zijn.

Kozijn-Check-Kit gratis bestellen

Siliconen, rubberen afdichting & co. – wat is de beste optie?

Afhankelijk van welk kozijn u wilt afdichten, moet u het juiste afdichtingsmateriaal gebruiken.

Voor houten kozijnen en ook oude kunststof kozijnen zonder voorgefabriceerde rubberen afdichting kunt u schuimstof afdichtingstape en rubberen afdichtingen gebruiken. Deze kunnen passend gemeten, gesneden en gelijmd worden.

Opmerking: Rubberen afdichtingen gaan langer mee dan eenvoudig schuimstoftape.

Kozijnen kunnen ook met siliconen of acryl worden afgedicht. Bij het aanbrengen werkt de massa als een pasta, verhard als rubber.

Beide materialen zijn elastisch, zodat ze bij hitte en kou met het kozijnmateriaal kunnen uitzetten en krimpen, zonder te scheuren.

Acryl is vooral geschikt voor binnenruimtes, omdat er overheen geschilderd kan worden. Siliconen zijn zeer goed bestand tegen vocht.

Kozijnen goed afdichten – een handleiding

Ook als u op termijn van plan bent uw kozijnen te vervangen, moet u zelf afdichten.

In principe moeten drie plaatsen afgedicht worden.

 1. Overgang van raamkozijn naar metselwerk (binnen en buiten)
 2. Overgang van glas naar raamkozijn (raamsponning)
 3. Rubberen afdichting langs de kozijnvleugel.

Nooit rubber op rubber: Breng bij kunststof kozijnen of aluminium kozijnen met voorgefabriceerde rubberen afdichting nooit een andere afdichting aan. Raadpleeg in plaats daarvan onmiddellijk een expert.

 1. Oude afdichtingen, siliconen- of acrylresten verwijderen

Verwijder eerst alle kozijnafdichtingen, rubberen afdichtingen en eventuele lijmresten. 

Verwijder met een mes oude siliconen- of acrylresten.

Ga daarbij voorzichtig te werk, zodat het kozijnmateriaal niet beschadigt..

 1. Kozijnen schoonmaken

Pak stofzuiger of bezem en verwijder grof vuil van het kozijn. Verwijder ook stof in de overgangen van glas naar kozijn en van kozijn naar metselwerk.

Maak het hele kozijn droog, omdat anders de afdichtingen of de siliconen niet hechten.

 1. Kozijn en kozijnvleugels meten en opening bepalen

Voor de nieuwe afdichting op de raamsponning meet u eerst de randen van het raamkozijn. Bepaal ook de lengte van de nieuwe kozijnafdichting rondom de kozijnvleugel. 

Om de opening te bepalen lijmt u wat kneedsel in het raamkozijn en sluit u het kozijn. De afstand tussen kozijn en vleugel komt overeen met de juiste maat.

Het type afdichting is ook belangrijk. Past de afdichting niet, dan kan dat tot schade aan het kozijnbeslag leiden.

 1. Afdichtingen snijden

Snijd in de volgende stap beide afdichtingen volgens de afmetingen. 

 1. Kozijnafdichting op kozijnvleugel vervangen

Lijm nu de nieuwe kozijnafdichting langs de kozijnvleugel. Snij de afdichting in de hoeken in verstek en let er op, dat deze goed op de hoeken zit.

 1. Binnen afdichten: Overgang glas naar kozijn

Nu gaat het om de raamsponning of de overgang tussen glas en kozijn. Lijm nu de nieuwe rubberen afdichting langs de kozijnvleugel. Als alternatief kunt u ook kozijnkit gebruiken. Vorm hier een lange dunne rol, die u langs de overgang drukt. Snijd overtollig kit af.

 1. Voegen afdichten: Overgang kozijn naar metselwerk

Sluit nu de afstand tussen kozijn en metselwerk met siliconen of acryl af. Spuit de pasta met behulp van het tuitje precies langs het kozijn. Wees niet te zuinig met het materiaal, maar overdrijf ook niet. Verdeel de aangebrachte pasta met uw vinger en een beetje vocht of een rubberen spatel. Laat de massa volgens de bijsluiter drogen.

 1. Voegen buiten afdichten: Overgang kozijn naar metselwerk

Ga overeenkomstig stap 5 te werk. Breng siliconen of acryl gelijkmatig en glad aan.

 1. Rubberen afdichtingen onderhouden

Rubberen afdichtingen worden na verloop van tijd hard en poreus. Daardoor dichten ze niet meer sluitend af. Houd de afdichting zacht, doordat u deze af en toe voorzichtig met grafiet behandelt. Ook siliconenspray helpt, om het materiaal elastisch te houden.

Afdichten of vernieuwen? Wanneer loont kozijnvervanging

Een gronding afdichten kan in eerste instantie tegen onaangename tocht en regen helpen. Het is ook voordeliger dan een nieuw kozijn.

Op lange termijn kunnen slecht afgedichte kozijnen echter schimmelvorming en schade aan het metselwerk toebrengen. Ook de stookkosten zijn slechts iets lager.

Wanneer u investeert in een kozijnvervanging, heeft u niet alleen aanzienlijk lagere stookkosten, maar kunt u ook op het afdichten of andere onderhoudskosten besparen..

Uw nieuwe kozijn is bovendien veel beter tegen geluid geïsoleerd – zelfs wanneer het een standaard kozijn en niet een geluiddicht kozijn is.

Met een nieuw kozijn bereikt u het grootste effect op het gebied van

 • Warmte-isolatie
 • Geluidsisolatie
 • Inbraakbescherming

Last but not least hoeft u zich niet langer zorgen te maken over een kozijnvervanging. Kunststof kozijnen kunnen volgens de huidige normen wel 50 jaar meegaan.

Veel gestelde vragen

Moet je oude kozijnen binnen of buiten afdichten?

Kozijnen moet men doorgaans altijd binnen en buiten afdichten. Echter, niet “te dicht”. Anders neemt de kans op schimmelvorming toe. Binnen altijd beter dan buiten afdichten.

Moet de verhuurder of de huurder de kozijnen afdichten?

Deze vraag werd lang door het huurcontract beslist. Als hierin een beding was opgenomen, dat de huurder verplicht was kleine reparaties (tot een bepaald bedrag) uit te voeren, was de huurder verantwoordelijk voor het afdichten van de kozijnen. Een gerechtelijk bevel in Keulen maakte echter bezwaar tegen het feit dat kozijnafdichtingen en deurafdichtingen niet direct toegankelijk zijn voor de huurder en dus niet tot de kleine reparaties behoren. Sindsdien moet de verhuurder het kozijn afdichten.

Waarom worden afdichtingen ondicht?

Afdichtingen zijn slijtdelen. Ze moeten niet alleen bestand zijn tegen het dagelijks openen en sluiten. Ook temperatuurschommelingen of het weer hebben een sterke invloed op het materiaal. Uiteindelijk is het slechts een kwestie van tijd tot de afdichtingen hard en broos worden – en niet meer volkomen afdichten.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden