Kozijnen repareren: Zelf doen of laten repareren
Een kleine kras, een kromgetrokken raamkozijn – er zijn gebreken die u zelf kunt repareren en er zijn gebreken die u moet laten repareren.
Waarom moet schade aan het kozijn op tijd worden gerepareerd?
Door kapotte kozijnen kunnen de stookkosten toenemen, het binnendringen van vocht schade aan het metselwerk veroorzaken en in het ergste geval ook nog de kans op inbraak verhogen.
Maar zelfs schade die op het eerste gezicht onbeduidend lijkt, zoals een slecht sluitend raam, kan – wanneer het probleem niet wordt verholpen – het hele kozijn beschadigen. Zo kunnen aanvankelijk lage kosten voor kleine reparaties, door passiviteit snel stijgen.
Voorzichtig: Voorzichtigheid is vooral geboden in het geval van inbraak in flatgebouwen of huurwoningen. Hier dient u eerst (schriftelijke) duidelijkheid te creëren met verzekering, VvE of verhuurder.
In de volgende hoofdstukken kunt u lezen, in welk geval u zelf aan de gang kunt gaan en wanneer u een professional moet raadplegen.
Kozijn repareren – dat kunt u zelf doen
In principe moet u nieuwe of nog relatief nieuwe kozijnen laten repareren, omdat je als leek in het ergste geval meer kwaad dan goed kan doen.
De volgende reparaties aan (oude houten-) kozijnen kunt u echter zelf uitvoeren:
1. Kozijnbeslag invetten
Probleem: Kozijnen sluiten en openen niet meer goed.
Kijk eens naar het beslag van uw kozijnen. Ziet het er stroef en “droog” uit? Pak wat machineolie voor het huishouden (eventueel naaimachineolie). Vet het beslag voorzichtig met wat olie in. Controleer of de kozijnen makkelijker openen en sluiten.
2. Kromgetrokken kozijnen aanpassen
Probleem: Kozijnen sluiten en openen niet meer goed.
Openen en sluiten uw ramen ook na het invetten nog niet soepel, dan kan het zijn, dat het kozijn kromgetrokken is.
In dat geval moeten de schroeven op het kozijn opnieuw worden afgesteld, om het kozijn weer in de juiste positie te kunnen brengen. U moet hierbij voorzichtig te werk gaan, om de situatie niet te verergeren. Gebruik hiervoor een passende inbussleutel. Op het kozijn vindt u een schroef, die u met deze sleutel kunt verstellen. Draai voorzichtig aan de schroef, totdat het kozijn de juiste positie heeft bereikt.
3. Krassen verwijderen
Probleem: Krassen op het glas zien en lelijk uit en kunnen tot een barst leiden.
Let goed op, dat u zelf alleen lichte en zeer oppervlakkige krassen kunt behandelen. Diepe krassen kunt u met een goed bedoelde behandeling alleen maar verergeren.
Bij een oppervlakkige kras, kunt u wat glas polijstpasta gebruiken. Hiervoor heeft u ook een boormachine en een bijbehorend opzetstuk nodig. Bevestig het opzetstuk op de machine en doe wat pasta op de plek. Polijst nu heel voorzichtig de kras.
4. Kapotte afdichtingen vervangen
Probleem: Door de kapotte afdichtingen komt tocht of vocht naar binnen.
Zijn de kozijnen niet dicht, dan kan er tocht en vocht naar binnen. Warmte gaat naar buiten verloren. Daardoor stijgen de stookkosten weer. Het vocht dat ontstaat werkt bovendien schimmelvorming in de hand. Lees in ons artikel hoe u zelf uw kozijnen kunt afdichten.
Kozijnen na inbraak repareren
Als gevolg van een inbraak kan het kozijn op verschillende manieren zijn beschadigd. Als het kozijn niet meer bruikbaar is of volledig is beschadigd, is meestal de eerste ingeving om dit meteen te laten repareren.
Dat is in theorie ook volkomen juist, maar u moet het geval voor de opdrachtverstrekking allereerst met de verzekering en eventueel met de vereniging van eigenaren of uw verhuurder ophelderen. Zorg ervoor dat u alle afspraken direct schriftelijk vastlegt.
Natuurlijk moet u het kozijn niet helemaal aan zichzelf overlaten. U kunt schade door vocht of forse energierekeningen (verwarming) voorkomen. In het beste geval sluit u de rolluiken of Raffstore en sluit u het raam – ook al ziet dit er provisorisch uit – met folie af.
Verwijder bovendien eventuele scherven, om de kans op letsel te verminderen.
Kozijnreparatie in de buurt
Moet uw kozijn door een vakman worden gerepareerd? Hier vindt U een Finstral-Partner bij u in de buurt.
Kozijnen laten repareren: Reparaties, die u niet zelf kunt uitvoeren
Kleine gebreken zoals oppervlakkige krassen of licht kromgetrokken kozijnen kunt u meestal zelf verhelpen. Voor de volgende gevallen, of wanneer u niet zeker weet, hoe u te werk moet gaan, moet u beslist een expert raadplegen.
Goed bedoelde pogingen kunnen kleine schade verergeren en uiteindelijk tot hogere kosten leiden dan oorspronkelijk het geval was.
- Diepe krassen: Diepe krassen kunnen snel tot barsten leiden, die u in geen geval zelf kunt verhelpen.
- Barsten in het glas: Als er in het glas al barsten te zien zijn, bestaat de kans, dat de ruit compleet breekt. Bovendien kan vocht en koude lucht door de barst(en) naar binnen dringen. Tocht verstoort het woongenot en het glas wordt “blind”. Doorgaans wordt dan de complete ruit vervangen.
- Gebroken glas: Naast mogelijke schade door vocht en koude lucht is er ook een verhoogd risico op inbraak. Bij meervoudig beglaasde ramen kunnen in het beste geval alleen afzonderlijke ruiten worden vervangen. De reparatie of vervanging van een gebroken ruit moet u beslist aan een vakman overlaten. Een verkeerde montage is snel gedaan en kan spanningen in het glas veroorzaken, die tot nieuwe barsten (of breuken) in het glas kunnen leiden.
- Vochtschade: Voelen uw kozijn en uw omgeving vochtig aan? Betreft het misschien zelfs een houten kozijn, waarvan het materiaal ineens zacht aanvoelt? Dit is alarmfase 1. Er is meestal al een grotere schade veroorzaakt door vocht, die u beslist tijdig door een expert moet laten repareren. Vaak helpt alleen nog een kozijnvervanging.
- Draai-kiep kozijn bijna uit zijn scharnieren: Kantelt uw draaikiep-kozijn bijna uit zijn scharnieren, wanneer u het op kiepstand of open wilt zetten? Hier zijn meestal de ketting en/of het schaarmechanisme aangetast. Ook dat moet beslist door een vakman worden gecontroleerd.
- Vergrendelingsmechanisme functioneert niet meer (goed): Als het vergrendelingsmechanisme niet meer of slechts nog moeizaam functioneert, kan dat komen door ouderdom of materiaalslijtage (gewicht van het kozijn) Wanneer het om een houten kozijn gaat, ligt het ook vaak aan het materiaal zelf. Hout “werkt” en trekt krom, het vergrendelingsmechanisme niet. Er ontstaat een discrepantie tussen mechaniek en materiaal. Om het vergrendelingsmechanisme te repareren, moet meestal het hele kozijn worden verwijderd.
- Beslag moet worden vervangen: Wanneer het vergrendelingsmechanisme niet meer kan worden bediend,, kan dat ook aan het beslag liggen. Dit moet geheel of gedeeltelijk door een expert worden vervangen. Fouten bij de vervanging kunnen grotere schade met zich meebrengen.
Wat zijn de kosten?
Kosten voor kozijnreparaties zijn zo verschillend, dat slechts algemene informatie als richtlijn kan dienen. Afgezien van de volgende factoren, hangen de kosten ook altijd af van de prijsstelling van het bedrijf.
- Grootte van het kozijn
- Kozijntype (rond kozijn, draaikiep-kozijn, …)
- Type schade (glasbreuk, defect vergrendelingsmechanisme, krom getrokken kozijnvleugel, …)
- Uitvoering van het kozijn (veiligheidsglas, inbraakbeveiliging, …)
- Arbeidskosten
- Reserveonderdelen
Hoe specialer het kozijn is en hoe meer dit kozijn met functies is uitgevoerd, des te duurder de reparatie zal zijn. Een ruit vervangen kost bijvoorbeeld meer tijd, dan “alleen” scharnieren vervangen. Hoe intensiever het werk, hoe hoger uiteraard de kosten.
Kozijnen repareren of vervangen – wanneer is het de hoogste tijd?
Wanneer het kozijn nog relatief nieuw en dicht is, is het in de meeste gevallen de moeite waard om het te repareren. Is er echter meer schade – bijvoorbeeld door een inbraak, binnendringen van vocht of slijtage door ouderdom – is het de moeite waard om het kozijn te vervangen.
Controleer met onze gratis test-kit of een reparatie de moeite waard is.
Met behulp van een gratis kit ontdekt u, of uw kozijnen goed geïsoleerd, inbraakveilig en vrij van gebreken zijn.
Wanneer u echter over de hele linie – warmte-isolatie, geluidsisolatie en inbraakwering – optimale waarden wilt bereiken, moet u uw oude kozijn vervangen.
Dat betekent in eerste instantie weliswaar investeringskosten, maar op de lange termijn bespaart u terugkerende kosten voor reparaties en bijkomende kosten voor verwarming en stroom.
Bedenk dat: Hoogwaardige, nieuwe kunststof kozijnen een gemiddelde levensduur van 50 jaar hebben. Als u de reparatiekosten voor het oude kozijn en de investeringskosten voor het nieuwe, hoogwaardige kozijn vergelijkt, verdwijnt het laatste argument vanzelf.
Veel gestelde vragen
Hoe kan ik defecten voorkomen?
Er is geen geheim recept tegen defecten aan het kozijn. Zoals bij zo veel helpen rrm regelmatige verzorging en onderhoud en een zorgvuldig gebruik van het kozijn, om schade te voorkomen. Houten kozijnen moeten bijvoorbeeld eigenlijk een keer per jaar met een beschermende lak worden gelakt. Beslag moet regelmatig worden ingevet. Ook de kozijnafdichtingen moet u regelmatig op dichtheid controleren, om schade door vocht te voorkomen. In principe is het zo, dat kunststof of aluminium kozijnen langer meegaan en robuuster zijn dan houten kozijnen.
Wie betaalt de kozijnreparatie in de koopflat?
Kozijnen in een appartementsgebouw zijn gemeenschappelijk eigendom. Zo kunt u weliswaar als eigenaar niet alleen over het type en de vervanging van de kozijnen in uw woning bepalen, maar hoeft u ook niet alleen de kosten te dragen. Dit is echter altijd afhankelijk van de akte van splitsing van de woning. Neem hier dus zeker een kijkje in, om te ontdekken welke regelingen voor de kosten in geval van kozijnreparatie getroffen worden.
Kan de verhuurder de reparatiekosten aan de huurder doorberekenen?
Laat als huurder nooit zelf een kozijnreparatie of een -vervanging uitvoeren. Als besteller bent u in eerste instantie verplicht om te betalen.
In principe moet de verhuurder echter de reparatiekosten van het raam betalen. Als vaststaat, dat de huurder het kozijn overmatig heeft “belast”, kan het zijn dat hij de kosten moet betalen. De verhuurder kan de kosten ook aan de huurder doorberekenen, wanneer het huurcontract een clausule “kleine reparaties” bevat. Dit kan betekenen, dat reparaties tot een bepaald “klein” bedrag door de huurder moeten worden betaald. Laat dit in ieder geval juridisch controleren.
Hoe komen er barsten in het glas?
Er kunnen verschillende oorzaken voor het barsten van het glas zijn. Een oorzaak kunnen temperatuur gerelateerde spanningen of verschillen zijn. Dit is meestal het geval bij gedeeltelijk beschaduwd glas. Echter, defecten die al tijdens de productie (vreemd voorwerp) of montage (te hoge spanning) ontstaan, kunnen na verloop van tijd tot barsten in het glas leiden.