Teruggebeld worden

Kozijnglas: Veel meer dan alleen een bron van daglicht

Driedubbel glas en geluiddicht? Waarden en glassoorten, die u moet kennen.

Het glas – op deze plek gaat veel warmte verloren.

In principe klopt het, dat er bij het kozijn en het glas veel warmte verloren gaat. Dat geldt met name voor oudere woningen met enkel- of dubbel glas. 
Bij nieuwere woningen is de gevel duidelijk beter geïsoleerd, waardoor ook het kozijn beter geïsoleerd kan worden, zonder nevenschade.
Deze doorgaans met driedubbel glas uitgevoerde kozijnen bereiken uitstekende warmte-isolatiewaarden tussen 0,5 tot 0,8 W/m²K..

Het glas en de U-waarde.

Kozijnen moeten goed geïsoleerd zijn. Hoe goed geïsoleerd ze daadwerkelijk zijn, laat de warmtedoorgangscoëfficient, ook wel de U-waarde genoemd, zien.
De U-waarde geeft de hoeveelheid energie aan, die van binnen naar buiten toe verloren gaat. Het glas, het kozijn en de ruimte daartussen spelen hierbij een rol.

Hoe lager de U-waarde, hoe beter de warmte-isolatie van het raamglas en hoe meer verwarmingsenergie en kosten u bespaart.

Hoe belangrijk en rendabel het is, deze waarde te verbeteren, toont de volgende berekening:

Wanneer de U-waarde met 1,0 verbetert, bespaart dat ongeveer 100 kWh stookwaarde (komt overeen met ca.10 m aardgas) per vierkante meter kozijnoppervlak in het jaar.

Sinds ca. 2014 geldt de volgende wettelijke richtwaarde met betrekking tot de warmte-isolatiewaarden:
Moderne kozijnen mogen volgens de energiebesparende verordening een warmtedoorgangscoëfficient van 1,3 W/m²K niet overschrijden. 
Bij kozijnglas is zelfs slechts een maximale waarde van  1,1 W/m²K toegestaan.

Enkel-, dubbel- or driedubbel glas?

Enkel glas

Enkel glas bestaat – zoals de naam al verraadt – uit één glazen ruit.
In Duitsland bleef enkel glas tot de jaren ‘70 bestaan. Het kon echter niet meer voldoen aan de hierna voorgeschreven warmte-isolatiewaarden. 
Enkel glas heeft als primair doel, licht in het huis toe te laten. 

Isolatiekozijn met meervoudig glas

Isolatiekozijnen kunnen duidelijk meer. Ze gaan voor warmte-isolatie en vertegenwoordigen de huidige standaard.
De kozijnen bestaan uit twee of meer ruiten. De tussenruimte tussen de ruiten is in het gunstigste geval met gas -argon of krypton – gevuld.
Dat verhoogt naast de extra ruiten de warmte-isolatie of vermindert de warmtegeleiding.

Dubbel glas

Dubbel glas volgde aanvankelijk het enkel glas op. Dubbel glas biedt weliswaar warmte-isolatie, wordt echter volgens de huidige normen al als verouderd beschouwd. 
Dubbel glas bestaat uit twee ruiten. De lege tussenruimte is idealiter met gas gevuld.
Dubbel glas bereikt U-waarden tot wel 1,0 W/m²K.
Voordat u echter het dubbel glas helemaal afschrijft, moet u zich bedenken, dat driedubbel glas niet altijd het meest ultieme is.
Vooral bij oudere woningen kan het meer kwaad dan goed doen. Waar dat aan ligt? De gevel van oude gebouwen is doorgaans slecht geïsoleerd. Wanneer nu driedubbel glas wordt ingebouwd, biedt dat ineens meer betere isolatiewaarden dan het metselwerk. In het ergste geval leidt dit contrast tot schimmel of schade aan het metselwerk.

Driedubbel glas

Driedubbel glas biedt op dit moment de beste warmte-isolatie. Driedubbel glas bestaat uit drie ruiten – ook hier is de tussenruimte met gas gevuld.
De ruiten zijn op verschillende afstanden van elkaar geplaatst.
Dit verbetert enerzijds de warmte-isolatie, anderzijds draagt het ook bij aan een betere geluidsisolatie.
Driedubbel glas bereikt U-waarden tussen de 0,5 tot wel 0,8 W/m²K..
Houd er echter, zoals eerder vermeld, rekening mee, dat de inbouw van driedubbel glas in oudere woningen niet altijd aan te raden is.

Kozijnglas vervangen of vernieuwen

Uw glas is dof geworden of u wilt een kozijn met meer functionaliteit – bijvoorbeeld zonwering? Uw kozijn is echter nog in goede staat en u bent bang voor de hoge kosten?

Het is niet altijd nodig om het hele kozijn te vervangen.
De volgende inbouwmogelijkheden kunnen snel worden uitgevoerd en brengen geen metselwerkzaamheden met zich mee:

  • Overschuifmontage 
  • Inschuifmontage 

De overschuifmontage duurt ca. 2 uur. Hierbij wordt een deel van het kozijn verwijderd en dan het nieuwe kozijn “overgezet”. De inschuifmontage duurt zelfs maar 30 minuten. Hierbij wordt het vleugelkader verwijderd, het kozijn blijft in het kozijn en wordt door een profiel verdubbeld. 

Wenst u echter de beste warmte-isolatie en geluidsisolatie, dan kunt u overwegen in een complete kozijnvervanging te investeren.

Overzicht van de speciale soorten glas:

Inkijkwerend glas: Decoratief glas met patroon

Inkijkwerend glas betreft glas, dat licht in de ruimte toelaat, waar echter niet doorheen gekeken kan worden. Doorgaans wordt hiervoor decoratieglas in verschillende patronen, zoals bijvoorbeeld chinchilla, melkglas of mastercarré gebruikt.
Het glas is vooral geschikt voor ruimtes, waarin privacy zeer belangrijk is. Niemand kan naar binnen kijken, maar u geniet wel van helder daglicht.

Geluidwerend glas zorgt voor rust.

Bij geluidwerend glas gaat het om speciaal, isolerend glas.  De verschillende en bijzonder dikke glaslagen dempen het geluid zeer goed. 
De ruiten kunnen tussen de 14 mm sterk aan de buitenkant en 4 mm aan de binnenkant zijn.
Een asymmetrische opstelling zorgt voor een nog sterker geluiddempend effect. 
De geluidsisolatie neemt toe met de dichtheid van het glas en de grootte van de ruimte tussen de ruiten. 
Geluidwerend glas van geluidsisolatieklasse 6 kan meer dan 50 decibel verminderen.

Zonwerend glas tegen warmte en direct zonlicht.

Zonwerend glas beschermt u tegen fel zonlicht en voorkomt, dat de ruimte opwarmt.
De buitenkant van zonwerend glas is met een coating uitgevoerd. Dit stevige folie van edel metaal gaat fel zonlicht tegen en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat.
De coating reflecteert en filtert een bepaald “deel” van de zonnestralen. Deze kunnen de ruimte niet meer oververhitten. Kortgolvige straling dringt nog steeds de binnenruimte in en zorgt voor een lichte, maar verbindingsvrije woning.

Robuust gehard veiligheidsglas

Gehard veiligheidsglas bestaat uit een bijzonder schok- en slagvaste glazen ruit. Wanneer het glas toch breekt, blijven er geen scherpe randen achter, waar je je aan zou kunnen verwonden.

Gelaagd glas beschermt tegen verwondingen en houdt inbrekers buiten.

Hoogwaardig gelaagd glas bestaat uit twee glazen ruiten. Deze zijn met een uiterst slijtvast scheurvaste folie verlijmd. Zo kan het glas weliswaar splinteren, maar niet breken. Een plakfolie houdt de splinters bij elkaar en de constructie blijft in het kozijn. 
Inbrekers kunnen het glas niet openbreken en naar binnen gaan. Gelaagd glas beschermt ook tegen verwondingen, omdat splinters door de plakfolie worden gebonden.

Veel gestelde vragen

Hoe wordt kozijnglas gemaakt?

Kozijnglasglas kan op verschillende manieren worden gemaakt. Het floatglasproces levert bijzonder hoogwaardige resultaten op. 
Hier worden de grondstoffen eerst met elkaar gemengd en gesmolten. Het wordt vervolgens in vloeibare toestand in een met tin gevulde container afgevuld. Het glas kan zich gelijkmatig vormen – de ruit ontstaat. Daarna wordt het glas voorzichtig gekoeld.

Waarom wordt kozijnglas dof?

Dof glas treedt doorgaans bij meervoudige beglazing op. Het kozijn is ondicht geworden en lucht komt in de ruimte tussen de ruiten.
Daar verzamelt zich vloeistof en die beslaat de ruit continu. Ook vuil of stof kunnen in de tussenruimte terecht komen en de ruit dof doen worden of vlekken veroorzaken.

Welk glas is geschikt voor de badkamer?

De badkamer is geschikt voor glas, dat privacy biedt. U kunt dit natuurlijk ook via coating regelen. Deze coating moet echter wel de verhoogde vochtigheid in de badkamer aankunnen.
Decoratieglas is niet alleen ondoorzichtig, maar is ook een mooie blikvanger. Decoratieglas kan bovendien – net als normaal glas – eenvoudig worden gereinigd.
In tegenstelling tot coating hoeft u het niet zonder daglicht te stellen.

Hoe verwijder ik kalkvlekken of lijmresten van glas?

Doe wat citroenzuur, citroensap of azijn in lauw water. Door het zuur gaan de kalkvlekken weg Ga dan met een doek en het citroenwater over de vlekken. Laat de in citroenwater gedrenkte doeken dan een tijd lang op hardnekkige kalkvlekken liggen en intrekken. Let er goed op, dat de doek alleen het glas raakt.
Lijmresten kunt u voorzichtig met een föhn verwarmen en dan met afwasmiddel en een doek verwijderen. Als niets helpt, kan voorzichtig deppen met nagellakremover helpen. Dit middel moet u echter zeer voorzichtig gebruiken, omdat het kozijnmateriaal kan beschadigen.

Kan glas bij hitte barsten?

Glas is geen typische warmtegeleider. Warmte stapelt zich bij sterk zonlicht op – met folie verlijmde ruiten lopen hier vooral gevaar. Ook wanneer de temperatuur gerelateerde spanningen te groot worden, kan het raamglas barsten. Typisch hiervoor zijn gedeeltelijk gecoate ruiten of lokale warmtebronnen zoals kachels. Wordt er dan nog actief gekoeld – bijvoorbeeld via een airco – dan neemt de kans toe, dat het kozijn breekt.

Is kozijnglas privé- of gezamenlijk bezit?

Glas in flats is zonder uitzondering gemeenschappelijk bezit. Wilt u het glas dus vervangen, omdat het dof is geworden of is gebarsten, kunt u dit als eigenaar niet zelf doen. Veranderingen of vernieuwingen moeten altijd in de vergadering van eigenaren worden besproken.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden