Teruggebeld worden
kunststofffenster-streichen

Kunststof kozijnen verven – in slechts 7 stappen

Geef uw oude kunststof kozijnen een nieuwe glans.

Kun je kunststof kozijnen verven?

Ja, ook kunststof kozijnen kunnen worden geverfd of gelakt. In principe gaat u bij kunststof kozijnen op dezelfde manier te werk als bij houten kozijnen. Uitzondering is de primer, die in de meeste gevallen voor de verf op het kozijn moet worden aangebracht.

Dit heeft u voor het verven nodig

 • Verf voor kunststof
 • Primer voor kunststof oppervlakken
 • 1 verfkwast (maat 5)
 • 1 ronde kwast
 • 1 kwast voor primer
 • Zeer fijn schuurpapier (bijvoorbeeld korrel 240)
 • 1 rol afplaktape
 • Dekzeil
 • Poetsdoeken
 • Emmer met warm water
 • Neutraal reinigingsmiddel

Kunststof kozijnen verven: Binnen en buiten in slechts 7 stappen

1. Kunststof kozijn ruw maken

Schuur het kozijn in eerste instantie met schuurpapier korrel 240. Ga hierbij voorzichtig te werk, om geen krassen in het materiaal te veroorzaken. Anders dan bij houten kozijnen moet u het materiaal hier niet gladslijpen, maar alleen maar voorzichtig ruw maken, zodat de verf beter dekt. Eventuele hardnekkige lijm- of vuilresten kunnen zo ook worden verwijderd. Werk met het schuurpapier altijd in een richting. Zo ontstaan er geen lelijke schuursporen.

2. Kozijn zuigen & schoonmaken

Zuig nu het stof op dat tijdens het schuren is ontstaan. Neem gelijk ook vuil en spinnenwebben mee. Voeg wat neutraal reinigingsmiddel toe aan de emmer met water. Dompel een poetsdoek er in onder en veeg ermee eerst binnen dan buiten over het kozijn. Daarna droog vegen. Laat het kozijn drogen, voordat u met de volgende stap begint.
Natuurlijk kunt u ook tegelijk uw hele kozijn schoonmaken

3. Afdekken en afplakken

Nu gaan we afplakken.. Plak de binnenzijde van het kozijn op het glas en op de muur af. Vergeet niet de kozijngrepen, afdichtingen en verbindingsstukken met tape af te plakken. U moet ook de siliconenvoeg afplakken, zodat er geen verf opkomt. Pak dan wat zeildoek en leg deze als bescherming op de vloer onder het kozijn.
Ga bij de buitenkant van het kozijn ook zo te werk. 

4. Primer aanbrengen

Zet het raam wijd open. Pak wat primer en de bijbehorende kwast. Breng de primer op de kozijnen aan. Laat de primer dan drogen, volgens de aanwijzingen op de verpakking.

5. Buitenkant kunststof kozijn verven

Als de primer is opgedroogd, kunt u met de volgende stap beginnen. Doe wat verf in een klein bakje. Dompel de ronde kwast er in onder en verf hiermee de moeilijk bereikbare plekken aan de buitenkant, zoals hoeken en overgangen. Pak nu de grote kwast en verf hiermee de resterende delen van het buitenkozijn. Neem niet te veel verf en verdeel deze gelijkmatig en dun. Verf altijd in een richting. 

6. Binnenkant kunststof kozijn verven

Start nu met het binnenkozijn. Ga binnen net zo te werk als bij stap 5. Verf eerst de lastige plekken met de ronde kwast, dan de grote vlakken met de grote kwast, tot alles gelijkmatig is verdeeld.

7. Laten drogen

Als u klaar bent met verven, trekt u de tape er direct af. Het raam moet open blijven. Ga zorgvuldig te werk en let er op, dat het besmeurde tape niet het raamglas of het geverfde kozijn raakt. U moet de verf bij geopend raam zo lang laten drogen, als de fabrikant het aangeeft. Bij twijfel, kijkt u even op de verpakking.

3 Trucjes zodat het verven slaagt

1. De juiste verf

Terwijl er bij houten kozijnen tussen lazuur en verf gekozen kan worden, moet bij kunststof kozijnen voor verf worden gekozen.
U moet kunststofverf kiezen, dat bij het materiaal van uw kozijn (meestal PVC) past. De verf moet bovendien waterafstotend en geschikt voor buitengebruik zijn.

2. De juiste kleur

In principe iskleur een kwestie van smaak. Er zijn echter kleuren, die gemakkelijker te gebruiken zijn dan andere. Zo is het lastiger om lichte kleuren of bijvoorbeeld wit aan te brengen, als de ondergrond voorheen donker was. Het kan dan zijn, dat u meerdere malen moet verven, om de oude verf compleet onzichtbaar te maken. Bij zeer donkere kleuren is één keer verven in principe genoeg. De verf kan echter gevoelig reageren en mogelijk barsten bij hoge temperaturen.

3. Raam open laten staan

Bij het verven en bij het drogen moet u het raam beslist open laten staan. Als u het raam gesloten laat of als u het zelf sluit voordat het volledig heeft kunnen drogen, dan kan het raam aan elkaar plakken en de verf bij het openen afbladeren 

Folie of verven – Nadelen vs. Voordelen

In plaats van het kunststof kozijn te verven of te lakken, kun je ook zelf folie aanbrengen. Hierbij wordt de folie ruwweg op het kozijnoppervlak geknipt. Dan wordt het op het schone kozijn geplaatst en stap voor stap met een föhn “aangebracht”.  Dan worden de randen met een fijn mesje aangepast.

Het voordeel van folie: Anders dan bij verf hoeft er vooraf geen primer worden aangebracht. Het folie moet echter dienovereenkomstig robuust zijn. In principe kan de folie eenvoudig en snel worden aangebracht. Anders dan bij verf, hoeft het niet te drogen. 

Er moet echter wel zorgvuldig worden gewerkt, zodat er geen lelijke vouwen of luchtbellen ontstaan. Een ander nadeel ontstaat als u de folie weer wilt verwijderen. Er kunnen resten op het kozijn achterblijven, die met veel moeite weer verwijderd kunnen worden.

Verven of kunststof kozijnen vervangen?

Moderne, hoogwaardige kunststof kozijnen hebben een hoge levensverwachting. Ze kunnen wel 50 jaar meegaan. 
Kunststof kozijnen van de oudere generatie zijn veel minder duurzaam en kunnen ook geen vergelijkbare waarden op het gebied van warmte-isolatie, geluidsisolatie en inbraakbescherming bieden. Wilt u juist deze punten optimaliseren, dan is kozijnvervanging de moeite waard.
Het is ook de moeite waard uw kozijnen te vervangen, wanneer ze zich door ouderdom of slijtage in een slechte staat bevinden.
Met name met vochtschade op en om het kozijn valt niet te spotten.
Dit heeft niet alleen een negatief effect op het kozijn, maar ook op het totale metselwerk.

Veel gestelde vragen

Wanneer moet ik de kozijnen verven?

U kunt uw kunststof kozijnen het beste in de lente of de herfst verven.  In deze jaargetijden zijn de temperaturen niet te hoog, en is het ook niet te koud. Let er op, dat het op de dag zelf niet regent of de zon te sterk schijnt.

Hoe vaak moet ik mijn kunststof kozijnen verven?

Kunststof kozijnen hoeven doorgaans niet zo vaak als houten kozijnen te worden geverfd. In principe hangt het er van af, aan hoeveel slecht weer of vuil (door uitlaatgassen etc.) de kozijnen worden blootgesteld. Bij heftig weer of licht geverfde kozijnen moet de verf om de twee jaar worden vernieuwd.

Moet de huurder of de verhuurder de kozijnen verven?

In principe valt het verven van kozijnen onder cosmetische reparaties, die door de huurder moeten worden uitgevoerd. Dat geldt echter alleen voor de binnenkozijnen. 
Dit geldt ook bij het verlaten van de woning.
De verhuurder moet de buitenkozijnen verven. En: Als in het huurcontract staat, dat de huurder ook de buitenkozijnen moet verven, dan is deze passage ongeldig. De huurder hoeft niet alleen niet de buitenkozijnen te verven, maar is ook van de verplichting vrijgesteld om de binnenkozijnen te verven.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden