Teruggebeld worden

Raamkozijnen schoonmaken: met deze tips worden uw kozijnen weer mooi

Wij laten u zien, hoe snel & eenvoudig u uw raamkozijnen kunt schoonmaken.

Niet alleen het glas, maar ook het kozijn krijgt dagelijks met zware belastingen te maken. Pollen, vogel- en insectenpoep, uitlaatgassen en slechte weersomstandigheden verontreinigen het kozijn en tasten het materiaal aan.
Wij laten u zien, hoe snel & eenvoudig u uw raamkozijnen kunt schoonmaken.

Schoonmaakmiddel: Waarmee moeten raamkozijnen worden schoongemaakt?

 • Handschoenen 
 • 2 emmers
 • Warm water
 • Stofzuiger
 • Kleine bezem
 • Tandenborstel
 • Een stuk draad
 • Microvezeldoek
 • Spons
 • Droge doek
 • Vaatwasmiddel (vet oplosbaar) of allesreiniger

Raamkozijn binnen & buiten schoonmaken – zo doen we dat

Reinig bij het ramen wassen in ieder geval eerst het raamkozijn en dan pas het glas. 
Op deze manier kan vuil, dat van het kozijn wordt verwijderd, niet op het anders al gepoetste glas vallen.

Ga als volgt te werk:

1. Spullen klaarzetten

Zet de twee emmers – beide gevuld met warm water, een ervan met met allesreiniger of vaatwasmiddel – klaar. Trek de handschoenen aan. De eerste emmer met schoon water gebruikt u om af te vegen, de tweede om schoon te maken.

2. Grof vuil verwijderen

Pak nu stofzuiger of bezem en verwijder spinnenwebben, bladeren etc. van het raamkozijn.

3. Hardnekkig vuil inweken en verwijderen

Hardnekkig vuil zoals vogelpoep, insectenpoeppoep etc. moet u eerst met veel water en vaatwasmiddel laten inweken. Dompel indien nodig een stuk keukenpapier in dit mengsel en druk dit op deze plekken, zodat het blijft plakken. Laat deze plekken een tijdje inweken.
Ook een voorzichtige behandeling met een spons kan helpen.

4. Raamkozijn afvoer & spleten schoonmaken

Neem nu de afvoer van uw kozijn onder handen. Open hiervoor het raam en pak een stuk draad. Leid deze draad door de openingen op het onderste raamkozijn – de waterafvoer – en “peuter” deze weer vrij.
Borstel met een tandenborstel ook het vuil weg.

5. Raamkozijn aan binnen- en buitenkant met een vochtige doek en allesreiniger afnemen.

Dompel de microvezeldoek onder in het water met allesreiniger en wring deze uit. Veeg de binnen- en buitenkant van het kozijnoppervlakte schoon, evenals de binnenkant van het kozijn, de rand tot de waterafvoer en het beslag. 

6. Met schoon water navegen.

Dompel een andere doek onder in de emmer met schoon water. Ga rondom over de zojuist met schoonmaakmiddel gepoetste plekken.
Wees daarbij een beetje pietluttig – hoe grondiger u bent, hoe groter de kans dat u lelijke vlekken en strepen op het raamkozijn voorkomt.

7. Kozijn droogwrijven

Wrijf in de laatste stap het kozijn en zijn componenten met een doek droog. Er mogen immers geen waterdruppels zijn die het glas ontsieren.
Vergeet hierbij ook niet de binnenranden van het kozijn grondig droog te wrijven.

Vergeelde raamkozijnen schoonmaken

De beste bescherming tegen vergeelde raamkozijnen is om ze regelmatig schoon te maken. 
Als de raamkozijnen al vergeeld zijn, bijvoorbeeld door nicotine in een huis waar gerookt wordt, dan kan citroenzuur helpen.
Ga echter voorzichtig en spaarzaam met dit middel om en test het eerst op een onopvallende plaats.
Het zuur kan het kozijnmateriaal beschadigen.

Kunststof, hout & aluminium: Verschillende kozijnen – verschillende behoeften

Bij kunststof kozijnen is meer schoonmaken vereist dan bij aluminium- of houten kozijnen het geval is. Door hun statische ladingtrekken ze op magische wijze stof aan. Het leidt ook vaker tot vergeelde raamkozijnen. Het schoonmaken op zich is echter eenvoudig en het materiaal droogt snel.

Houten kozijnen zijn veeleisender en drogen langzamer. Ze willen ook graag regelmatig met polijstmiddel of vernis worden verzorgd.
Bij deze raamkozijnen moet u nog voorzichtiger met het gebruik van speciale schoonmaakmiddelen zijn – ze kunnen het materiaal onherstelbaar beschadigen. 

Ook aluminium kozijnen zijn gevoelig voor agressieve schoonmaakmiddelen. Beter gebruikt u een van de door ons aanbevolen allesreinigers. Wees ook voorzichtig met het gereedschap dat u gebruikt – het materiaal krijgt snel krassen.

Veel gestelde vragen

Hoe vaak moet ik raamkozijnen schoonmaken?

Raamkozijnen moeten twee keer per jaar worden schoongemaakt. Bij voorkeur tegelijk met het ramen wassen.

Welke schoonmaakmiddelen of huishoudelijke middeltjes beschadigen het kozijn?

Chloor, terpentine en spiritus zijn agressieve schoonmaakmiddelen. U moet deze nooit voor het schoonmaken gebruiken.
Soda, bakpoeder en natron zijn sterk alkalisch en kunnen door hun hoge aandeel op den duur het kozijn aantasten.
Hoewel schuurmelk ook helpt om hardnekkig vuil te verwijderen, tast het materiaal het raamkozijn aan, zodat dit beschadigd zou kunnen worden.
Gebruik ook geen ovenspray en scheerschuim. Deze kunnen de raamkozijnen in eerste instantie lichter maken, bij vaker gebruik tasten ze echter het materiaal aan.

Wat helpt tegen verf- of lijmresten?

Tegen verfresten helpt inweken en/of veel spierkracht. Gebruik geen schuurmelk of andere agressieve schoonmaakmiddelen. Deze tasten het materiaal aan.
Ook lijmresten kunnen door middel van lang inweken en wat schoonmaakmiddel worden verwijderd.

Hoe krijg ik gewalste raamkozijnen schoon?

Iedereen deinst in eerste instantie een beetje terug voor het schoonmaken van gewalste kozijnen. Het gestructureerde oppervlak ziet er uit, alsof er simpelweg niet overheen kan worden geveegd en de inkepingen een optimale verzamelplaats voor vuil zijn. 
Gewalste raamkozijnen van Finstral zijn echter nog eenvoudiger schoon te maken dan hun gladde witte tegenhangers. Het oppervlak is door het walsproces verdicht – het vuil kan zich niet afzetten.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden