Teruggebeld worden

Raamkozijnen: Kunststof of hout?

Het raamkozijn houdt het raam bij elkaar. Het juiste materiaal en de juiste structuur zijn daarom belangrijk.

Wat telt als een raamkozijn? De structuur in detail

Wanneer je kijkt naar de structuur van het raamkozijn, valt op, dat deze uit twee frames bestaat: Kozijn en vleugel 

Het kozijn sluit het venster met het metselwerk af. Hierbij is een goede afdichting zeer waardevol. De afdichtingsniveau ‘s sluiten direct aan op het raamkozijn. Hoe meer, hoe beter. Deze dragen bij aan warmte-isolatie en beschermen tegen vochtigheid.
Het vleugelkader is dat deel van het kozijn, dat bij de vleugel hoort en het kozijnglas draagt.

Het kozijn bestaat bij voorkeur uit een kunststof kern met meerdere kamers. Deze zorgen voor een goede isolatie. Minimaal 7 kamers zijn ideaal.

Kunststof-, houten- of aluminium kozijnen? Voor- en nadelen van de materialen op een rijtje.

Kunststof kozijnenHouten kozijnenAluminium kozijnen
Levensduur50 jaar30 jaar60 jaar
LookModernKlassiek & natuurlijkModern
OnderhoudsintensiefNeeJaNee
ReinigingEenvoudigUitgebreiderLicht
RobuustJaNeeZeer robuust
WeerbestendigJaNeeJa
Warmte-isolerendZeer goedGoedIn combinatie met kunststof zeer goed
RecyclebaarJaAlleen bij in water oplosbare vervenJa 
Kleur aanpasbaarNiet zo eenvoudigJaNiet zo eenvoudig
KostenVoordeligDuurIets duurder dan kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen

Kunststof kozijnen zien er zeer modern uit. In tegenstelling tot houten of aluminium raamkozijnen is het kunststof kozijn gefolied– door een folie omsloten.
Daardoor kan het kozijn enerzijds zeer eenvoudig worden gereinigd en anderzijds is het zeer resistent. Dit heeft als voordeel, dat het kunststof raamkozijn er langer mooi uitziet, omdat het niet zo snel krassen of iets dergelijks vertoont.
De kleur blijft permanent en vervaagt niet. Het kunststof frame is onderhoudsarm en hoeft niet te worden geverfd of anderszins te worden onderhouden
Aan de andere kant kan de verf meestal alleen nog worden veranderd, door het gehele kozijn te vervangen. 

PVC is een zeer robuuste kunststof. Het materiaal is zeer lang bestand tegen weer- en omgevingsinvloeden. Kunststof kozijnen kunnen wel 50 jaar meegaan.
Het kozijn is ook een pionier op het gebied van isolatie, omdat het de warmte perfect isoleert. 
Anders dan bij houten kozijnen, kan het frame in luchtkamers worden opgedeeld, waardoor de warmte-isolatie wordt geoptimaliseerd. 
Als het kozijn niet met schuim wordt opgevuld, kan het kunststof kozijn zelfs volledig worden hergebruikt.
Een hoge bouwdiepte – ruwweg omschreven als de dikte van het kozijn – draagt bij aan een verbeterde warmte-isolatie.

Houten kozijnen

Houten kozijnen zien er klassiek en sfeervol uit. Het materiaal zou ook minder schadelijk voor het milieu zijn dan kunststof of aluminium. Dat klopt niet helemaal. Dan moet het hout in de eerste plaats uit een duurzaam bos komen. Verder mag het hout niet met verf of lak zijn behandeld, , die niet wateroplosbaar zijn. Anders kan het kozijn niet worden gerecycled en geldt het zelfs als gevaarlijk afval. 
Het houten kozijn vereist bovendien veel onderhoud en is niet erg resistent. Ruig weer en een ruwe behandeling worden snel zichtbaar en voelbaar. Regelmatig verven is een must, om het kozijn zo lang mogelijk in leven te houden. Toch kan het kozijn van dit materiaal in het beste geval hoogstens 30 jaar meegaan.
Verder moet het kozijn regelmatig worden uitgelijnd, omdat het materiaal “werkt”. 
Hout is echter in principe warmte-isolerend – een belangrijke eigenschap voor ieder kozijn. Het materiaal kan het kunststof echter niet bijhouden – Kunststof kozijnen isoleren vele malen beter.
Wie desondanks echter absoluut een houten kozijn wenst, moet eens een blik op hout-alu-kozijnen werpen.

Aluminium kozijnen 

Aluminium kozijnen zijn gepoedercoat of geanodiseerd. Hierdoor zijn verschillende RAL kleuren mogelijk en het kozijn is zeer resistent.. De kleur is duurzaam en kan meestal niet eenvoudig worden veranderd, maar vervaagt ook niet, zoals bij geverfde kozijnen het geval is. 
Donkere kleuren kunnen ook worden bereikt zonder het kozijn bij hitte te beschadigen. 
Net als kunststof raamkozijnen hoeven aluminium kozijnen niet te worden geverfd of anderszins te worden behandeld. Door de coating zijn de kozijnen onderhoudsarm.
Aluminium kozijnen zijn weliswaar iets duurder dan kunststof kozijnen, zien er echter ook iets waardevoller en moderner uit. Waarom? Aluminium kan nog nauwkeuriger worden gevormd, zodat ook zeer smalle – nagenoeg frameloze kozijnen – kunnen worden gerealiseerd.
Kozijnen van aluminium staan op de eerste plaats op het gebied van weerstand en levensduur. Ze zijn bijzonder robuust en stabiel. Aluminium kozijnen kunnen wel 60 jaar meegaan en zijn het best bestand tegen ruig weer en pogingen tot inbraak. Het raamkozijn kan na gebruik 100% worden gerecycled.
Helaas geleidt aluminium warmte. Uitgerust met een kunststof kern, doen echter ook aluminium kozijnen op geen enkele manier onder voor de warmte-isolatiewaarden van het kunststof kozijn.

U-waarde van het raamkozijn.

Bij de keuze voor het juiste raamkozijn moet u zeker naar de U-waarde kijken. Deze warmtedoorgangscoëfficient geeft aan, hoe goed een kozijn is geïsoleerd of. hoeveel warmte er van binnen naar buiten verloren gaat.

Bij de berekening van de waarde wordt niet alleen rekening gehouden met de isolatie van het kozijn, maar ook met die van het glas en de ruimte tussen de ruiten.

Hoe lager de U-waarde, hoe beter. Want dan is de warmte-isolatie van het kozijn bijzonder hoog en bespaart u veel verwarmingsenergie en kosten. 
De volgende berekening toont, waarom u de U-waarde zeker mee moet nemen in de aankoopbeslissing:

Wanneer de U-waarde met 1,0 verbetert, bespaart dat ongeveer 100 kWh stookwaarde (komt overeen met ca.10 m aardgas) per vierkante meter kozijnoppervlak in het jaar.

Sinds 2014 is bepaald, dat nieuwe kozijnen een U-waarde van 1,3 W/m²K niet mogen overschrijden.

Raamkozijnen vervangen – wanneer loont het?

Als uw kozijn ondicht is of vol schimmel zit, loont vervanging in ieder geval. Als uw kozijn klemt of blijft hangen bij de bediening, is het meestal voldoende om het opnieuw uit te lijnen.
Maar ook, wanneer het kozijn er nog goed uitziet, loont het om eens naar de isolatiewaarden te kijken. Zijn deze goed of moet u meestal bijbetalen op de stookkosten?

Met de Finstral overschuifmontage of inschuifmontage is vervanging snel uitgevoerd, zonder aan het metselwerk te komen. Dit laatste leidt vaak tot hogere kosten en veel vuil.

De overschuifmontage duurt ca. 2 uur. Hierbij wordt een deel van het kozijn verwijderd en dan het nieuwe venster “overgezet”. De inschuifmontage is nog sneller – binnen 30 minuten – voltooid. Het vleugelkader wordt verwijderd. Het kozijn blijft bestaan en wordt met een nieuw profiel vernieuwd.Het onafhankelijke Institut für Fenstertechnik Rosenheim adviseert echter de Inbouw/vervanging met stelkozijn als de beste methode. De vervanging met een bestaand kozijn is eenvoudig en kost weinig tijd.

Veel gestelde vragen

Hoe verwijder ik lijmresten van het kozijn?

Warm de lijmresten eerst voorzichtig op met een föhn. Let er op, dat het kozijn daarbij niet warm wordt en beschadigd raakt. Met afwasmiddel en een vochtige doek kunt u de lijmresten dan verwijderen.

Waarom beschimmelen raamkozijnen?

Wanneer de raamkozijnen ondicht zijn, verzamelt zich bij voorkeur water op het kozijn. Als er warmte bijkomt, ontstaan de optimale omstandigheden voor schimmelvorming.
Het kozijn kan ook condens verzamelen, als er een koudebrug is. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer het kozijn aanzienlijk koeler is dan de kamertemperatuur. Er kan dan weer schimmel ontstaan.

Hoe maak ik raamkozijnen schoon?

U kunt het raamkozijn met een zachte doek, warm water en een milde reiniger schoonmaken.. In ons gelijknamige artikel “kozijnen reinigen” vindt u een handleiding en handige tips.

Hoe verf ik raamkozijnen?

Ook voor het thema kunststof kozijnen verven en houten kozijnen verven hebben wij twee artikelen voor u, met handleidingen en tips.

Waarom worden raamkozijnen zwart?

Er zijn verschillende redenen waarom raamkozijnen zwart worden. Als er donkere, kleine stippen zijn, kan het schimmel zijn.  Lees in ons artikel, hoe u te werk gaat en wanneer u zelf schimmel verwijdert.
Als het geen schimmel is, kan het om zogenaamde “Fogging” gaan. Fogging staat voor zwarte stofafzetting, die meestal optreedt tijdens de koudere maanden en na renovaties.

Hoe sluit ik raamkozijnen af tegen vocht?

Goede kozijnen moeten dicht zijn en u tegen tocht en andere externe invloeden beschermen. Vooral bij oude kozijnen komt het echter voor, dat de afdichtingen verslijten en het tocht. Lees in ons artikel hoe u oude kozijnen afdicht.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden