Schimmel in de woning: oorzaken ontdekken en handelen
Dit kunt u tegen schimmel in uw woning of appartement doen.
Zo herkent u schimmel in uw woning of appartement
Mogelijke tekenen van schimmel herkennen
De typische donkergrijze punten op de muur of in de hoek en misschien een lichte pluis zullen bij iedereen de alarmbellen doen rinkelen. Maar ook vochtige vlekken op de muur kunnen al een teken van schimmel zijn. Meestal verschijnt de schimmel in grijs, wit en groen.
Maar de schimmel laat zich niet altijd zo duidelijk zien. Schimmel is meestal ook al actief, voordat het zich op het (muur-)oppervlak vertoont.
U kunt schimmel ook herkennen zonder het visueel waar te nemen. Neemt u een muffe geur in een ruimte waar, die niet anders verklaard kan worden? Dan gaat het in veel gevallen om schimmel.
Maar u kunt ook zelf een indicator zijn, wanneer u typische ziekteverschijnselen vertoont. Voorzichtigheid is hier echter geboden, omdat eventuele tekenen voor schimmel ook “slechts” symptomen van een andere ziekte kunnen zijn.
Schimmel meten
Er bestaat helaas geen meetapparaat waarmee u schimmel in uw woning of appartement eenvoudig kunt vaststellen. Er zijn echter wel schimmeltesten, waarmee u kunt controleren, of er eventueel sprake is van een schimmelgeval.
Hierbij neemt u een strijkje van de muren van uw woning en controleert deze met de test. Afhankelijk van het type test, moet u monsters opsturen of kunt u ze zelf analyseren.
Schimmel ontdekt? Zo moet u te werk gaan
1. Verhuurder op de hoogte brengen
Stel als huurder eerst uw verhuurder op de hoogte van de schade en verzoek met vermelding van een deadline om verwijdering.
2. Schade laten vaststellen of rapport laten opstellen
Betreft het uw eigen woning, dan moet u voor een schimmelplek vanaf 0,5 m² een deskundige laten komen, om de schade of de vervolgkosten van de verzekering vergoed te krijgen.
3. Schade aan de verzekering melden
Als de schade vakkundig is vastgesteld, moet u de schade bij uw verzekering – inboedelverzekering – melden.
4. Schimmel zelf verwijderen of door een vakman laten verwijderen
Afhankelijk van de omvang van de schade kunt u de schade of de schimmel ook zelf verwijderen. In het andere geval moet de deskundige de schade onmiddellijk herstellen.
Naast de renovatiemaatregelen zijn regelmatig ventileren en verwarmen in ieder geval ook erg belangrijk.
Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid controleren of verlagen.
9 mogelijke oorzaken voor schimmel
Schimmel ontstaat, wanneer te veel vocht zich ophoopt, die om verschillende redenen niet kan worden afgevoerd. De vochtige plekken bieden een optimale haard voor schimmel, die zich daar kan vermeerderen.
De oorzaken voor zulke verzamelpunten kunnen de volgende zijn:
- Te lage temperaturen – er wordt te weinig verwarmd.
- Niet voldoende geventileerd – de luchtvochtigheid is niet goed geregeld.
- Er bevinden zich veel planten in uw kamer, die veel water nodig hebben en daarom na het water geven vocht in de kamer afgeven.
- Over het algemeen is er een te hoge luchtvochtigheid:, die niet met een hygrometer wordt gecontroleerd en bijgesteld.
- Door een niet ontdekte of gebrekkig behandelde waterschade kunnen schimmelsporen zich verspreiden.
- Ondichte kozijnen bieden een haard of doorgang voor vocht en schimmelbacteriën.
- Door constructiefouten kan vocht de gevel binnendringen – schimmel nestelt zich.
- Meubels worden te dicht bij de buitenmuur geplaatst, zodat er voor de muur geen lucht overblijft om te “ademen”.
- Grote temperatuurverschillen tussen de ruimtes bemoeilijken de luchtcirculatie.
Mogelijke ziekteverschijnselen – schimmel is slecht voor de gezondheid
Ziekteverschijnselen voor schimmel kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Ontdekt u zo’n symptoom bij uzelf, dan betekent dit nog niet automatisch, dat er schimmel in uw woning zit. Gek genoeg kunnen de symptomen ook een teken voor andere (veel voorkomende) ziektes zijn.
De symptomen kunnen zich als volgt manifesteren:
- Verhoogde leverwaarden
- Jeuk
- Hoofdpijn
- Hoesten
- Keelpijn
- Huiduitslag
- Slecht slapen
- Spijsverteringsproblemen
- ….
Het begint meestal met schimmelsporen in de lucht. Deze nemen we op als we inademen. Ons lichaam uit zijn protest in de vorm van bovengenoemde reacties.
Schimmelsporen zijn vooral gevaarlijk voor personen met een verzwakt immuunsysteem zoals zwangere vrouwen, mensen met allergieën, baby’s, kinderen of dieren.
Maar ook voor alle anderen is dagelijks contact met schimmel alles behalve gezond en ongevaarlijk. Schimmel moet daarom niet te licht worden opgenomen en onmiddellijk worden verwijderd.
Schimmel in de huurwoning – wie betaalt?
Dit kunt u als huurder doen
Zelfs al wilt u het probleem graag snel oplossen – huur als huurder niet zelf een vakman in om de schimmel te verwijderen. In het ergste geval draait u op voor de kosten.
Stel in plaats daarvan eerst de verhuurder op de hoogte en verzoek met vermelding van een deadline om verwijdering. Doe dit bij voorkeur schriftelijk.
Dit geldt vanzelfsprekend ook, wanneer u net in de woning bent ingetrokken.
Hoe snel moet de verhuurder reageren De verhuurder moet zich aan de door u gestelde deadline houden. Houdt hij zich hier niet aan, dan kunt u de verwijdering zelf in gang zetten en zijn de kosten niet voor u.
Staat schimmel gelijk met huurverlaging
De huurder mag de huur verlagen voor de periode van de schimmelgroei. Vanzelfsprekend onder de voorwaarde, dat hij deze niet zelf heeft veroorzaakt.
Dit zijn de rechten van de verhuurder
Als de huurder een schimmelgeval meldt, moet er snel worden gehandeld. Verder moet u vaststellen, of de huurder schuld heeft aan de schimmel Hier helpt het om de oorzaak te onderzoeken. Bij een omvang vanaf 0,5 m² moet u een vakman inhuren.
Als de huurder aantoonbaar schuld aan de schimmel heeft, moet hij of zijn verzekering de kosten dragen. Als dit niet het geval is, is het aan u of uw verzekeringsmaatschappij om de kosten te dragen of de schimmel te verwijderen.
Als u de schimmel bij oplevering of na de verhuizing van de vorige huurder vaststelt, kunt u ook dan nog aanspraak maken op schadevergoeding. Voorwaarde is natuurlijk wel, dat bewezen is, dat de huurder verantwoordelijk is voor de schimmel.
Schimmel verwijderen – dit kunt u tegen schimmel doen
Natuurlijk kunt u schimmel met een anti-schimmel-middel verwijderen. De schimmel is dan niet echt weg, maar oppervlakkig verwijderd. Ook isopropyl-alcohol of haarspray kunnen oppervlakkig helpen. Met azijn moet u voorzichtig zijn, dit kan de schimmelgroei zelfs bevorderen.
Draag in ieder geval beschermende kleding en een gasmasker.
Het is erg belangrijk, om de oorzaak voor schimmel te ontdekken en deze te bestrijden of elimineren:
- Ventileert u goed?
- Staan uw meubels op voldoende afstand van de buitenmuur?
- Heeft u niet te veel planten in de kamer?
- Verwarmt u genoeg?
- Is uw luchtvochtigheid te hoog?
- Zijn uw kozijnen dicht?
Bovengenoemde situaties kunnen allemaal schimmel veroorzaken. Maar waterschade of constructiefouten kunnen ook schimmel veroorzaken. Het enige dat hier helpt is, het te verwijderen.
Let op: naast voldoende ventileren is het vooral belangrijk, om de schimmelplek droog te houden.
Veel gestelde vragen
Hoeveel geld moet ik bij schimmel betalen?
Kosten voor de verwijdering van schimmel in uw woning of appartement kunnen sterk variëren. Hoe duur het daadwerkelijk is, hangt er van af, hoe groot de plek is en hoe ver de schimmel zich in het metselwerk heeft kunnen dringen. De kosten hangen vanzelfsprekend ook af van hoeveel schade er is.
Schakel bij grotere aantasting: onmiddellijk een deskundige in en meldt de schade aan uw verzekering, zodat deze in het gunstigste geval de kosten betaalt.
Hoe kan ik schimmel voorkomen?
U kunt schimmel voorkomen wanneer u regelmatig uw kozijnen ventileert.
Daarnaast moet u de luchtvochtigheid in uw huis in de gaten houden – een hygrometer kan helpen. Indien nodig kunt u met verschillende maatregelen de luchtvochtigheid verlagen en dus de groei van schimmel voorkomen.
Een blik op de mogelijke oorzaken van schimmel en passende tegenmaatregelen helpen ook.
Hoe snel kan schimmel groeien?
Onder ideale omstandigheden – warm en vochtig – kan schimmel relatief snel groeien. Een paar centimeter per dag is dan niet ongebruikelijk. Het is dus heel belangrijk, om snel te handelen.