Teruggebeld worden
schimmel-entfernen

Zelf schimmel verwijderen: met deze tips komt u er van af

Zo verwijdert u schimmel correct en voorkomt u een volgende besmetting.

Waarom ontstaat schimmel?

Schimmel groeit het liefste daar, waar zich veel vocht verzamelt. 
De oorzaken kunnen heel verschillend zijn: Een te hoge luchtvochtigheid, ondichte kozijnen, koudebruggen, onvoldoende ventileren of verwarmen en nog een paar mogelijke oorzaken voor schimmelgroei.

Dit heeft u nodig om schimmel te verwijderen

 • Anti-schimmel-spray
 • Alcohol met een hoog promillage of spiritus
 • Haarspray
 • Tandenborstel
 • Spons of poetsdoek.
 • Beschermende kleding
 • Gasmasker
 • Afdekzeil

Deze middeltjes moet u voorzichtig gebruiken

 • Azijn wordt vaak als anti-schimmel-huismiddel aanbevolen. In de praktijk is echter gebleken, dat dit de schimmelgroei afhankelijk van het oppervlak zelfs kan verergeren.
 • Een bakpoeder-water-mengsel kan helpen, om schimmel te verwijderen. Er moet echter nauwkeurig worden gecontroleerd, op welke oppervlakken het middel nut heeft. Voegen bijvoorbeeld mogen in geen enkel geval met bakpoeder worden behandeld.
 • Waterstofperoxide is effectief tegen schimmels, is echter een zeer agressief middel. Het heeft bovendien de “bijwerking” materialen te bleken. Controleer voor gebruik goed, of het middel geschikt is voor de betreffende ondergrond.

6 Manieren om schimmel te verwijderen – zo lukt dat goed

1. Zelf anti-schimmel-middel op de muur aanbrengen.

Een schimmelplek kleiner dan 0,5 m² kunt u in eerste instantie ook zelf verwijderen. U kunt hier een anti-schimmel-middel voor gebruiken. Doe dit middel volgens de aanwijzingen op de verpakking op een doek en breng het daarna aan op de plek op de muur Zorg ervoor, dat de plek goed droog wordt gehouden. Verhoogde verwarming en goed ventileren helpen hierbij.

2. Huismiddeltjes: Alcohol met hoog promillage of haarspray

U kunt een kleine plek ook met alcohol met een hoog promillage behandelen. Doe de alcohol op een doek. Behandel de plek vervolgens met de doek. Zorg er ook hier voor dat de plek droog blijft en ventileer regelmatig. U kunt schimmel ook met haarlak stoppen.

3. Schimmel uit de voegen verwijderen.

Of het nu in de badkamer, bij het raam of op een andere plek is – schimmel nestelt zich graag in voegen. Het is belangrijk de oorzaak voor de schimmel in het appartement of huis op te helderen. Betreft het een ondicht kozijn? Oppervlakkig kunt u de schimmel hier met een oude tandenborstel en een anti-schimmel-middel behandelen. Doe wat van dit middel op de tandenborstel en veeg er dan voorzichtig over heen. Reinig en droog de plek erna grondig.

4. Schimmel van het behang verwijderen

Om de schimmel van het behang te krijgen, moet u helaas het hele bevuilde behang verwijderen. De muur hieronder moet u bij een plek kleiner dan 0,5 m² met een anti-schimmel-middel behandelen en goed laten drogen en luchten, voordat u weer gaat behangen.

5. Schimmel op hout verwijderen

Schimmel op hout kan ook worden verwijderd. Veeg de schimmel eerst met spons en een voor hout geschikt anti-schimmel-middelweg. Reinig het oppervlak erna grondig en desinfecteer het, indien dat nog niet is gebeurd. Laat het hout goed drogen en luchten.

6. Deskundige inschakelen

Als de schade groter dan een halve vierkante meter is, moet u zeker een deskundige inschakelen. Het kan goed zijn dat de schimmel hier al dieper zit. Een oppervlakkige behandeling heeft niet veel zin meer en u loopt onnodig risico. Een deskundige bij u in de buurt vindt u via de betreffende gezondheidsdienst.

Let op: Weest u zich ervan bewust, dat alcohol, haarspray of anti-schimmel-middel slechts oppervlakkig helpen. Als de schimmel al dieper is binnengedrongen, helpt het meestal om een deskundige in te schakelen.

9 tips om schimmel met succes zelf te verwijderen en te voorkomen.

 1. Slechts tot 0,5 m²: Behandel de schimmel zelf tot een oppervlak van 0.5m². Bij twijfel, kunt u het best een deskundige raadplegen.
 2. Bij grotere aantasting: Is de schimmelplek groter, dan kan het de moeite waard zijn, een rapport op te laten stellen en de schade aan de verzekering te melden.
 3. Niet zelf doen: Laat als huurder niet zelf de schimmel verwijderen. In het ergste geval moet u de kosten alleen dragen.
 4. Beschermende kleding is een must: Draag in ieder geval beschermende kleding en een gasmasker. Douche u grondig na de verwijdering, om eventueel contact met de schimmel uit te sluiten. De kleding moet ook worden gewassen.
 5. Meubels etc. afdekken: Bescherm uw hebben en houden en dek alles rondom de schimmelplek goed af. 
 6. Goed ventileren: Schimmel verwijderen is één de volgende schimmelplek voorkomen is iets anders. Ventileer regelmatig kort in de avond en in de ochtend, om een volgend geval uit te sluiten. Dat is minstens zo belangrijk als de aanwezige schimmel te verwijderen.
 7. Voldoende verwarmen: Het is nu het verkeerde moment om op stookkosten te besparen. Verwarm de ruimte voldoende. Want naast voldoende ventileren is het belangrijk de schimmelplek droog te houden.
 8. Luchtvochtigheid verlagen: Controleer de luchtvochtigheid met een hygrometer. Als deze te hoog is, kan dat de schimmel bevorderen. Er zijn verschillende manieren om de luchtvochtigheid te verlagen.
 9. Oorzaak bestrijden: Het is erg belangrijk, om de oorzaak voor schimmel te ontdekken en te bestrijden. Alleen als u de oorzaak kent, kunt u uitsluiten, dat de schimmel niet door dezelfde oorzaak terugkeert.

Veel gestelde vragen

Hoe duur is het om schimmel te laten verwijderen?

Hoe duur het wordt om schimmel te laten verwijderen, hangt er sterk van af, hoe sterk de schimmel zich al heeft kunnen verspreiden. Als de schimmel slechts oppervlakkig is, wordt het minder duur, dan bij schimmel in het metselwerk. Wanneer de schimmelplek groter is, dan kan het de moeite waard zijn, een rapport op te laten stellen en de schade aan de verzekering te melden. In het meest gunstige geval neemt deze de kosten voor zijn rekening.

Moet de huurder of de verhuurder de schimmel verwijderen?

In principe moet u als huurder de verhuurder eerst over de schimmel informeren. Het is raadzaam, een deadline voor het verwijderen te stellen. Heeft deze het geval geïnspecteerd en wordt vastgesteld, dat u hiervoor geen verantwoordelijkheid draagt, dan moet de verhuurder de kosten dragen of de schimmel verwijderen. Laat schimmel niet zelf voor het verstrijken van de deadline verwijderen. Anders moet u de kosten alleen dragen.

Over de auteur

Patrick, directeur van Finstral in Nederland, streeft ernaar om elke leefruimte mooier te maken. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring om de wensen van potentiële klanten op het Conwindo-portaal te vervullen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden