Teruggebeld worden
hausideen

Huisideeën: Verschillende ideeën voor uw droomhuis

Bent u op zoek? Wij hebben verschillende huisideeën voor u – met zadeldak, met hout of voor smalle percelen.

Bruikbare bronnen voor huisideeën

Op de meest uiteenlopende plekken kunt u ideeën voor uw huis opdoen. Ten eerste kunt u uw sociale netwerk gebruiken. Praat met vrienden, bekenden en buren. Vraag, of u hun huizen mag bekijken (of kijk ernaar als u langsloopt).

Maak uitstapjes naar modelwoningen en huisbeurzen. Hier kunt u verschillende huizen bekijken en een gevoel krijgen, of uw voorkeur bij prefab- of massief huizen ligt.

Kijk ook eens op verschillende referentiepagina’s en op Pinterest. Hier vindt u een heleboel ideeën. 

9 vragen, die u zichzelf naast uw verzameling aan ideeën moet stellen.

  1. Moet het een huis met meerdere verdiepingen worden of liever een bungalow
  2. Wilt u een massief- of een prefab huis?
  3. Heeft u liever een zadeldak of een plat dak
  4. Wilt u grote kozijnen?
  5. Welke stijl bevalt u? Landelijke stijl, industrieel of iets heel anders?
  6. Met hoeveel personen wilt u in het huis wonen?
  7. Welke ruimtes zijn belangrijk voor u?
  8. Wilt u een open woon/-eetruimte?
  9. Wilt u een deel van het huis gescheiden houden, om het bijvoorbeeld te verhuren?

Huisideeën met zadeldak of plat dak

hausideen-flachdach

De keuze voor een zadeldak of plat dak is niet alleen een kwestie van smaak.

Hier speelt ook een rol, of u extra bergruimte onder het dak wenst. Bij sommige – niet alle – platte daken speelt het probleem, dat regenwater niet zo gemakkelijk wegloopt en eventueel tot problemen kan leiden.

In principe is de look van de twee daken heel verschillend. Ze versterken of onderstrepen de stijl van het huis, kunnen echter ook een contrast aanbrengen.

Meestal oog het platte dak moderner en het zadeldak traditioneel. Door verschillende elementen kunt u de stijl van de een of de ander gebruiken.
Zadeldak en plat dak kunnen ook goed worden gecombineerd. Bij het volgende project heeft de hoofdwoning een zadeldak, garage en aanbouw echter een plat dak.

hausideen-satteldach

Huisideeën voor smalle percelen

Er zijn ook aantrekkelijke huisideeën voor smalle percelen. Hier is het belangrijk om de ruimte efficiënt te gebruiken, maar het perceel niet over te belasten.

Verspringende gevels, die de omvang van het huis wegnemen, doen het hier goed. Door grote kozijngevels oogt het gebouw luchtig.

Huisideeën met hout

Huisideeën met hout – niet voor niets populair. Bijna geen ander materiaal straalt zoveel warmte en gezelligheid uit en is qua stijl zo flexibel inzetbaar.

Wees er echter van bewust, dat hout een veeleisend materiaal is. Het heeft naar verhouding veel onderhoud nodig, om er lang mooi uit te zien.

Groot pluspunt: Hout hoeft niet braaf te zijn. Zoals in bovenstaand voorbeeld te zien is, oogt de eengezinswoning, vormgegeven als bungalow, zeer modern en gaat tegelijkertijd harmonieus op in de omringende natuur. Door de grote ramen kunt u van het uitzicht genieten.

Voor wie dat te veel is – een gedeeltelijke bekleding met accenten is ook denkbaar:

hausideen

Het raam als sleutelfactor.

Kijk nog eens naar de huisideeën in dit artikel en focus deze keer op de kozijnen.

Het is u ook bij uw verzameling ideeën vast wel opgevallen, dat hetgeen u wel of niet leuk vindt, vaak ook met de ramen van het huis te maken heeft.

Ja, ook vorm en grootte van het huis spelen een belangrijke rol. Maar de rol van het raam is niet minder cruciaal. Vaak bepalen ze de stijl van de hele woning.

Kozijnen met roeden ogen bijvoorbeeld gezellig en zijn zeer geschikt voor de landelijke stijl. Grote ramen met weinig kozijn ogen zeer modern en zijn momenteel heel populair.

In principe geldt: Hoe groter het raam, hoe luchtiger en natuurlijk ook lichter het huis oogt.U hoeft zich daarbij geen zorgen te maken, dat u voor optiek en tegen comfort kiest. Geluidswerend glas houdt het geluid tegen en zonwerend glas de hitte buiten.

Veel gestelde vragen

Wat doe ik met de huisideeën?

Verzamel uw ideeën op papier, op de PC of maak moodboards. Afhankelijk van welk formaat het beste bij u past. Het belangrijkste is, dat u uw wensen en ideeën schriftelijk vastlegt. Waarom? Enerzijds kunnen uw ideeën vorm krijgen. Sommige dingenk verwerpt u misschien ook weer snel, omdat u merkt, dat u ze toch niet zo leuk vindt of niet met uw wensen te rijmen zijn.

Wat is na de verzameling van ideeën de volgende stap?

Als u uw woningbouw plant en nadat u huisideeën heeft verzameld, is de volgende stap ze op ‘papier’ te zetten en uw huis te ontwerpen.. In de eerste stap kunt u dat hetzij zelf doen hetzij direct een architect raadplegen. 
Vroeg of laat moet u bovendien een bouwkundig ingenieur raadplegen, die de plannen controleert.

Over de auteur

Patrick, directeur van Finstral in Nederland, streeft ernaar om elke leefruimte mooier te maken. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring om de wensen van potentiële klanten op het Conwindo-portaal te vervullen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden