Teruggebeld worden

RC2 kozijnen: wat hoort bij een veilige uitrusting?

Wilt u uw kozijnen zo goed mogelijk tegen inbrekers beschermen? Volg dan het advies van de politie en rust uw kozijnen volgens de RC2-specificaties uit.

Hier staat RC2 voor – een samenvatting van de kenmerken

RC2 staat voor Resistance Class 2 Het vertegenwoordigt een van de 7 weerstandsklassen voor kozijnen en deuren tegen inbraakpogingen.

De technische uitrusting overeenkomstig RC2 die de politie voor privégebruik aanbeveelt, bestaat uit de volgende elementen:

  • omlopend paddenstoelnokbeslag, of nog hoogwaardigere paddenstoelnokken
  • afsluitbare kozijngrepen en
  • slagvast P4A-veiligheidsglas  

Er worden verschillende veiligheidsmaatregelen gebruikt, die allemaal tegen inbraakpogingen – openwippen, openbreken etc.- beschermen. Een inbraak wordt moeilijker voor de dief en vanwege de tijd die het kost onaantrekkelijker.

Bovendien zijn er nog andere inbraakwerende middelen. Ervaren dieven boren vaak het raamkozijn onder de handgreep open, om toegang tot het mechanisme te krijgen. Hiertegen werkt de boorbescherming, omdat deze beschermt tegen dit type inbraak, dat de laatste tijd steeds populairder is geworden. Deze en alle overige uitrustingen, die het kozijn inbraakwerend maken, zijn echter in de norm voor RC2 niet voorgeschreven.

Hebben kozijnen een RC2-certificaat nodig?

Logisch: Als kozijneigenaar let u goed op, als de politie een bepaalde kozijnbeveiliging – namelijk kozijnen met RC2 uitrusting – aanbeveelt. Eindelijk een richtlijn, die inbraakbescherming garandeert. Nu hoeft u alleen nog maar RC-2 gecertificeerde kozijnen uit te zoeken, toch? Zo eenvoudig is het helaas niet, want u zult snel merken, dat uw keuze hierdoor flink wordt beperkt. Waarom is dat zo?

Voor een RC-2 certificaat hebben kozijnen niet alleen de benodigde technische uitrusting nodig, die voldoet aan de eisen van deze weerstandsklasse, ze moeten ook in een testlaboratorium worden getest Dit betekent, dat een kozijn met de door u gewenste ontwerpkenmerken in een standaardmaat kan worden gebouwd en bij een onafhankelijk testbureau onder reële omstandigheden aan alle RC-2 standaarden moet voldoen. Pas dan krijgt het kozijntype ook een RC2-certificaat. 

Veel kozijnfabrikanten bieden u echter een breed scala aan mogelijkheden voor het design en de technische uitvoering van uw ramen, zoals verschillende kozijnvormen, kozijnmaterialen, openingsopties etc. Honderden of zelfs duizenden mogelijke kozijnuitvoeringen zijn het resultaat van alle mogelijke combinaties van deze selectie. Ook al is elk van deze varianten met alle technische eigenschappen overeenkomstig RC-2 uitgevoerd, ontvangt u pas een RC-2 certificaat, als ze stuk voor stuk in het testlaboratorium zijn gebouwd en getest. 

Dat is voor fabrikanten bijna onmogelijk. Daarom testen ze alleen enkele populaire uitvoeringsvarianten. Voor alle anderen bieden ze ‘slechts’ de technische uitvoering volgens RC2 aan. Voor particuliere bouwers is dat doorgaans voldoende, want de certificering overeenkomstig RC2 bevestigt alleen officieel de inbraakwerendheid voor precies de geselecteerde uitrustingsvariant van het raam. Andere voordelen, zoals bijvoorbeeld subsidie voor RC2-gecertificeerde kozijnen door de investeringsbank, zijn er momenteel in Duitsland niet. 

Inbraakwerende kozijnen van Finstral overeenkomstig RC2

Kozijnfabrikant Finstral biedt alle technische uitvoeringen, om aan de eisen voor een RC2-certificering te voldoen, dat wil zeggen P4A-veiligheidsglas, afsluitbare grepen, omlopend veiligheidsbeslag met paddenstoelnokken. Finstral heeft bovendien enkele populaire vleugelvarianten door onafhankelijke testbureau ‘s laten certificeren, zoals bijvoorbeeld FIN-Window Nova-line kunststof-kunststof en aluminium-kunststof

Omdat Finstral echter het meest gevarieerde kozijnassortiment van Europa aanbiedt, is het bijna onmogelijk om iedere uitvoering te laten certificeren, zelfs wanneer de mogelijkheid bestaat, deze met beveiligingstechniek overeenkomstig RC2 of andere inbraakwerende eigenschappen uit te rusten.

Over RC2:: Welke kenmerken kozijnen inbraakwerend maken

De veiligheidsuitrusting die nodig is voor RC2 beperkt zich tot paddenstoelnokken, afsluitbare grepen en veiligheidsglas (P4A) Er zijn echter nog een paar kenmerken in de constructie van kozijnen, die voor inbraakwering zorgen.

cropped-mitteldichtung-schraubenzieher.jpg
  • Middendichting in plaats van aanslagdichting
    Bij kozijnen met middendichting zijn de beslagdelen voor inbraakgereedschap moeilijker bereikbaar.  Daarom zijn kozijnen met middendichting inbraakbestendiger dan raamkozijnen met aanslagdichting..
  • Verlijmde in plaats van opgekloste ruiten
    Traditioneel wordt het glas in de vleugelkaders door enkele klossen geklemd. Daardoor kan het vleugelkader iets bewegen, wanneer het met inbraakgereedschap wordt opgetild. Bij moderne kozijnen wordt het glas rondom in het kozijn gelijmd, zodat het een stevig verbonden, stijve eenheid wordt, die er aanzienlijk moeilijker uitgewipt kan worden.
  • Boorbescherming beschermt handgrepen
    Het is een nieuwe truc van inbrekers, om van buiten af door het kozijn in het mechanisme van de kozijngreep te boren. De handgreep kan dan van buiten af worden bediend. De extra bescherming van een boorbeveiliging beschermt hiertegen.
  • Elektronische sensoren voor het alarmsysteem
    Om het alarmsysteem te activeren kunnen sensoren als extra uitrusting aan het raamkozijn worden bevestigd. Deze sensoren melden zich, zodra het kozijn wordt geopend.

Finstral-kozijnen zijn standaard voorzien van middendichting en verlijmde ruiten. Extra veiligheidsuitrusting kan optioneel af fabriek worden toegevoegd.

Weerstandsklassen RC1 N tot RC6 op een rijtje

Volgens DIN EN 1627 wordt onderscheid gemaakt tussen 7 weerstandsklassen – RC1 tot RC6. De N staat voor land specifieke voorschriften. In de volgende tabel worden de klassen vergeleken. Het volgende wordt duidelijk: Hoe hoger de weerstandsklasse, hoe uitgebreider de bescherming. Voor privégebruik zijn veiligheidsmaatregelen tot weerstandsklasse RC2 meestal zinvol.

BeslagKozijngreepBeglazingWeerstandstijd:Plaats van gebruikGebruik
RC1 NStandaardStandaardStandaardglasNiet gespecificeerdBovenverdiepingen, kozijnen zijn voor inbrekers niet bereikbaarPrivé
RC2 NPaddenstoelnokkenAfsluitbaarStandaardglas3 minutenVanaf begane grond, ervan uitgaande dat er geen inbraak via het glas plaatsvindt.Privé
RC2PaddenstoelnokkenAfsluitbaarP4A-beglazing3 minutenVanaf de begane grondPrivé
RC3PaddenstoelnokkenAfsluitbaarP5A-beglazing5 minutenVanaf de begane grondPrivé
RC4PaddenstoelnokkenAfsluitbaarP6B-beglazing10 minutenVanaf de begane grondZakelijk
RC5PaddenstoelnokkenAfsluitbaarP7B-beglazing15 minutenVanaf de begane grondZakelijk
RC6PaddenstoelnokkenAfsluitbaarP8B-beglazing20 minutenVanaf de begane grondZakelijk

Veel gestelde vragen

Is het de moeite waard, achteraf RC2 kozijnen te installeren of er in te investeren?

Ja het is te moeite waard om ze achteraf te plaatsen of er in te investeren. Kozijnen, die voldoen aan de RC2 eisen, verhinderen een openbreken gedurende minimaal 3 minuten.
U hoeft echter niet per se op zoek te gaan naar RC2-gecertificeerde kozijnen, om te voldoen aan de aanbevelingen van de politie en om uw ramen effectief te beschermen.
Het is eerder aan te raden om – al dan niet gecertificeerd – in de volgende maatregelen – versterkt beslag, veiligheidsglas, afsluitbare kozijngrepen – te investeren.
Houd er rekening mee, dat u bij een investering in een nieuw kozijn “niet alleen” moderne inbraakbescherming kunt krijgen, maar nog veel meer – een perfecte warmte- of geluidsisolatie, meer licht of een aantrekkelijkere optiek dan het oude kozijn biedt.

Waarom zijn kozijnen van weerstandsklassen RC4 tot RC6 niet interessant voor privégebruik?

De weerstandsklassen RC4 tot RC6 verschillen van de klassen RC1 N tot RC3 doordat ze sterker veiligheidsglas gebruiken.
Waarom? De klassen RC4 tot RC6 vereisen het gebruik van een zaag, hamer, klopboor enz. als inbraakgereedschap. Deze worden doorgaans niet gebruikt in een particuliere omgeving, maar eerder voor commerciële objecten.

Worden RC2 kozijnen gefinancierd of gesubsidieerd?

Als u inbraakwerende maatregelen voor uw eigendom wilt treffen, is het de moeite waard, bij een investeringsbank te vragen of deze uw investering steunt.
Dit geldt echter niet expliciet voor RC2-kozijnen, maar voor inbraakwerende kozijnen (Energiezuinig saneren of investeringssubsidie) in het algemeen.
Als u een financiering wilt aanvragen, is er voor goedkeuring geen RC2-certificaat nodig.
Afhankelijk van de investering kunt u subsidies krijgen tot een bedrag in het onderste viercijferige bereik. Opmerking: In ieder geval moet u voor de uitvoering de bijbehorende fondsen aanvragen.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden