Teruggebeld worden
schimmel-im-schlafzimmer

Schimmel in de slaapkamer: dit kunt u doen

Schimmel is schadelijk voor de gezondheid. Vooral, wanneer u meerdere keren per dag een ruimte met ze deelt.

Schimmel in de slaapkamer ontdekken

U wilt controleren of er schimmel in uw slaapkamer zit? Kijk goed naar hoeken, muur, plafond en uw kozijnen. Of heeft u al iets ontdekt, dat volgens u schimmel kan zijn?

U kunt schimmel als volgt herkennen:

 1. Ruikt de slaapkamer continu muf en keert de geur na het ventileren weer terug? 
 2. Kunt u afbrokkelend stucwerk of donkere, misschien zelfs harige plekken met zwarte punten ontdekken?
 3. Voelen de muren of plafond op bepaalde plekken vochtig aan? 

Let ook op: Er bestaan verschillende kleuren schimmel – er zijn groene, zwarte, witte, rode of gele schimmels. Uiteindelijk zijn alle schimmels schadelijk voor de gezondheid – maar gele schimmel is zeer gevaarlijk. Zwarte schimmel is zeer hardnekkig en verbreidt zich snel, maar is niet zo gevaarlijk als de gele schimmel.

Waarom nestelt schimmel zich in de slaapkamer? Mogelijke oorzaken

U heeft schimmel in uw slaapkamer ontdekt en vraagt zich af, hoe deze heeft kunnen ontstaan. Schimmel kan om verschillende redenen in de slaapkamer ontstaan.

Schimmel nestelt zich graag daar, waar het vochtig en warm is – niet alleen in de slaapkamer.

In de slaapkamer is deze voorwaarde optimaal aanwezig. Als mensen slapen, scheiden ze veel vocht af. Als er dan niet wordt geventileerd, kan de schimmel het zich zeer aangenaam maken. Maar ook andere oorzaken naast onvoldoende ventilatie of verwarming kunnen tot schimmel leiden. Daartoe behoren ook ondichte ramen, waterschade of constructiefouten.

Dit moet u bij schimmel in uw slaapkamer doen

1. Tijdelijk in een andere kamer gaan slapen.

Schimmel is schadelijk voor de gezondheid. Er kunnen ernstige bijwerkingen optreden, wanneer u regelmatig of dagelijks met schimmel in aanraking komt.
Overnacht daarom liever in een andere kamer, als u schimmel in de slaapkamer heeft ontdekt.

2. Verhuurder informeren.

Als u in uw huurwoning schimmel heeft ontdekt, moet u eerst uw verhuurder informeren. Deze moet de schimmel inspecteren en verwijderen. Stel met uw verhuurder – het liefst schriftelijk – een termijn vast, waarbinnen de schimmel moet worden verwijderd.

3. Eventueel zelf schimmel verwijderen

Betreft het uw eigendom, dan kunt u bij een schimmelplek met een omvang van 0,5 m² zelf de schimmel verwijderen. Dat moet u echter alleen doen, als u geen verzwakt immuunsysteem heeft en u zich niet onzeker voelt. Is de schade groter, dan kan het de moeite waard zijn, een rapport op te laten stellen, om de schade aan de verzekering te melden.

4. Schimmel door een deskundige laten verwijderen

Laat grote of diepgaande schimmelplekken beslist door een deskundige verwijderen. Eenvoudige middeltjes werken slechts oppervlakkig en voorkomen niet, dat een grote plek zich verder verspreidt. De schade moet u bovendien – met rapport – aan uw verzekering melden. In het meest gunstige geval krijgt u de kosten vergoed. 

Zo voorkomt u schimmel

Een schimmelplek kleiner dan 0,5 m² kunt u ook zelf verwijderen. Dat moet u echter alleen doen, wanneer u in goede gezondheid bent en de taak aankunt.
Weest u zich ervan bewust, dat anti-schimmel-middelen of soortgelijke huismiddeltjes slechts oppervlakkig werken.
Onderzoek tegelijkertijd de oorzaak van de schimmel en verhelp deze. Alleen dan bent u er zeker van, dat de schimmel niet terugkeert.

U kunt de schimmel als volgt verwijderen:

 1. Trek allereerst beschermende kleding aan en zet een gasmasker op.
 2. Doe al het textiel dat zich in de kamer bevindt en gewassen kan worden – bedlinnen, eventueel tapijt, etc. – in de wasmachine en was ze op een hoge temperatuur.
 3. Dek het niet aangetaste meubilair af.
 4. Als de schimmel zich in de kamer op het plafond, in een hoek of op de muur bevindt, dan kunt u dit met een anti-schimmel-middel behandelen.
 5. Doe wat van het middel op een doek en verwijder de schimmel dan met de doek.
 6. Als u behang in uw slaapkamer heeft, moet u dit compleet verwijderen.
 7. Pas daarna moet u de eronder liggende muur met doek en middel bewerken.
 8. Exact hetzelfde moet u met stucwerk te werk gaan Verwijder voldoende stucwerk en breng dan het middel aan.
 9. Voegen kunt u met het middel en een zachte, oude tandenborstel bewerken.
 10. Iedere plek moet na toepassing volledig opdrogen.
 11. Verwarm voldoende en ventileer regelmatig, om de toepassing te ondersteunen.
 12. Pas wanneer de plekken zich voldoende hebben kunnen “herstellen”, kunt u ze weer stuken en met kalkverf oververven.

Veel gestelde vragen

Wie moet de schade betalen? Huurder of verhuurder?

Als de verhuurder de schade heeft geïnspecteerd en er is vastgesteld, dat u hiervoor niet verantwoordelijk bent, dan is de zaak meestal duidelijk. De verhuurder moet de schimmel verwijderen en de kosten op zich nemen.

Kan ik op huurverlaging rekenen?

Als u uw verhuurder over de schimmel heeft geïnformeerd en hem met vermelding van een deadline, heeft verzocht om deze te verwijderen, dan speelt u al op zeker. Als er na het verstrijken van de deadline nog steeds niets is gebeurd, heeft u meestal het recht om uw huurkosten te verlagen. Dit geldt alleen, als u de schimmel niet zelf heeft veroorzaakt.

Hoe kan ik schimmel in de slaapkamer voorkomen?

Schimmel kan in de meeste gevallen eenvoudig worden voorkomen. Het volgende helpt: Ventileer iedere dag kort in de ochtend en in de avond. Wees bovendien niet te zuinig met de verwarming. Heeft u veel planten in de kamer? Verplaats ze naar een andere kamer. 
Controleer bovendien ook de luchtvochtigheid met een hygrometer. Zo weet u zeker, dat deze niet te hoog is en eventueel de luchtvochtigheid verlagen.

Wanneer is schimmel in de slaapkamer gevaarlijk?

Hoe vaker het contact met de schimmel – zoals in de slaapkamer – hoe schadelijker de gevolgen en ernstiger de mogelijke ziekte. De schimmelsoorten zelf zijn in verschillende mate gevaarlijk. Alle schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid, gele schimmel is echter zeer gevaarlijk. Schimmel is vooral zeer gevaarlijk voor personen met een zwak immuunsysteem, voor zwangere vrouwen en voor kleine kinderen.

Over de auteur

Patrick, directeur van Finstral in Nederland, streeft ernaar om elke leefruimte mooier te maken. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring om de wensen van potentiële klanten op het Conwindo-portaal te vervullen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden