Teruggebeld worden
schimmel-an-der-wand

Schimmel op de muur: ontdekken en verhelpen

Ontdek vroegtijdig schimmel op de muur en lees, wat u er aan kunt doen.

Is dat schimmel op de muur? – Zo herkent u het

Schimmel is niet altijd duidelijk te herkennen. Er zijn verschillende aspecten waar u op kunt letten, om schimmel op de muur te herkennen:

 • Zien: Ziet u op de muur een vochtige of zelfs licht harige plek? Bladdert stucwerk af of ziet u stippen?
 • Ruiken: Schimmel ruikt doorgaans muf. Ruikt u een muffe geur?
 • Voelen: Voel de muren. Voelen deze ondanks reeds bekende oorzaken (waterschade of iets dergelijks) vochtig aan?

Schimmel op de muur – wat doen?

1. Schimmel in de huurwoning?

Heeft u daadwerkelijk schimmel op de muur van uw huis ontdekt, dan hangen verdere stappen er van af, of het uw eigen of een huurwoning betreft.
Betreft het een huurwoning, dan moet u eerst de verhuurder informeren. Spreek met hem bovendien een deadline af, wanneer de schimmel verwijderd moet zijn.

2. Schade zelf herstellen of rapport laten opmaken

Als de grootte van de schimmelplek in uw eigen huis kleiner dan 0,5m² is, dan kunt u zelf de schimmel verwijderen. 
Is de schade groter, kan het de moeite waard zijn, een rapport op te laten stellen, om de schade aan de verzekering te melden.

3. Schade aan de verzekering melden en schimmel door een expert laten verwijderen.

Nadat het rapport is opgesteld, moet u de schimmel door een expert laten verwijderen. Vanaf een bepaald oppervlak werken simpele middeltjes niet meer of hebben slechts een oppervlakkig effect. Met het rapport en de kostenopgave kunt u het geval aan de verzekering melden.

Zo verwijdert u schimmel van de muur

Heeft u geen verzwakt immuunsysteem, dan kunt u een schimmelplek kleiner dan 0,5 m² ook zelf verwijderen. Weest u zich ervan bewust, dat middelen voor zelftoepassing (anti-schimmel-middel, alcohol, etc.) slechts oppervlakkig werken.

Ga als volgt te werk:

 1. Trek allereerst beschermende kleding aan en zet een gasmasker op.
 2. Doe wat anti-schimmel-middel op een doek, volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 3. Bewerk vervolgens de plek met de doek.
 4. Als er behang op de muur zit en hier schimmel op zit, helpt het niet om het middel gewoon aan te brengen.
 5. Verwijder het gehele behang.
 6. Bewerk de muur onder het behang dan met een anti-schimmel-middel of alcohol.
 7. Houd de plek droog. 
 8. Hiervoor voldoende verwarmen en goed ventileren. Met een hygrometer kunt u de luchtvochtigheid controleren of verlagen.
 9. Als er stucwerk is, is het de moeite waard, het plaatselijk te verwijderen. Ook hier moet u de plek dan eerst behandelen en laten drogen, voordat u weer opnieuw gaat stuken.
 10. Na voldoende droogtijd kunt u de plek met een speciale verf – bijvoorbeeld kalkverf – oververven.

Let op: Minstens zo belangrijk als het verwijderen is het, de oorzaak voor de schimmel aan de muur te vinden en te verhelpen. Gebruik bovendien geen azijn voor het verwijderen van de schimmel – dit kan de schimmelgroei juist bevorderen.

Verschillende kleuren – verschillende soorten schimmels

 • Groene schimmel: Groene schimmel bevindt zich doorgaans niet op de muur, maar vaker op levensmiddelen, potgrond of voegen. Deze schimmelsoort komen we het vaakst tegen, behoort echter niet tot de gevaarlijkste soort, is echter wel schadelijk voor de gezondheid.
 • Witte schimmel: Witte schimmel vinden we ook vaak op levensmiddelen, maar ook op muren. Door zijn onopvallende kleur valt hij pas laat op of als hij al is verkleurd.
 • Zwarte schimmel: Zwarte schimmel vormt zich ook uit witte schimmel. Deze schimmelsoort kan niet zo eenvoudig worden verwijderd. 
 • Gele schimmel: Gele schimmel is zeer gevaarlijk, komt echter minder vaak voor. Deze soort nestelt zich graag op muren, metselwerk en katoen. 
 • Rode schimmel: Rode schimmel nestelt zich op behang, karton, brood etc.

Mogelijke oorzaken voor schimmel

Schimmel kan veel oorzaken hebben. De basis van de besmetting is echter meestal vocht, dat zich verzamelt en niet kan worden afgevoerd, evenals warmte, die de schimmelvorming bevordert.
Concrete oorzaken variëren van te weinig verwarmen, onvoldoende ventileren, een zeer hoge luchtvochtigheid tot ondichte kozijnen, constructiefouten of een ongunstige opstelling van de meubels.U kunt veel oorzaken voorkomen, als u voldoende verwarmt en in de ochtend en de avond ventileert. Ook een controle van de luchtvochtigheid kan helpen.

Veel gestelde vragen

Moeten verhuurders of huurders de schimmel op de muur verwijderen?

Als u in uw woning schimmel op de muur ontdekt, dan moet u in ieder geval uw verhuurder hiervan op de hoogte stellen. Dit doet u bij voorkeur schriftelijk en u stelt een deadline, wanneer de schimmel verwijderd moet zijn. Als de verhuurder bij de inspectie vaststelt, dat u niet verantwoordelijk voor de schimmel bent, moet hij zelf de kosten dragen en de schimmel verwijderen.

Was, als de verhuurder niets doet?

In principe geldt: Laat schimmel niet zelf voor het verstrijken van de deadline verwijderen. Als u de verhuurder schriftelijk met vermelding van een deadline over de schimmel heeft geïnformeerd en deze laat de deadline zonder inspectie of andere reactie verstrijken, dan kunt u zelf actief worden en indien nodig een deskundige inschakelen. Indien u niet zelf voor de schimmel verantwoordelijk bent, moet de verhuurder de kosten betalen.

Kan ik gewoon over de schimmel heen verven?

 U moet niet zomaar over de schimmel op de muur verven. Indien nodig, verwijdert u eerst het behang en behandelt u de eronder liggende muur met een anti-schimmel-middel. Laat de plek goed drogen. Daarna kunt u de muur met kalkverf oververven.

Hoe gevaarlijk is schimmel op de muur?

Schimmel is in ieder geval niet gezond. Dagelijks contact is enorm schadelijk voor de gezondheid. Schimmel is zeer gevaarlijk voor personen met een zwak immuunsysteem, voor zwangere vrouwen en voor kleine kinderen.
De symptomen variëren van jeuk in de nek, hoesten tot slecht slapen – voorzichtigheid is bij het zelf stellen van een diagnose echter geboden.

Hoe snel kan schimmel groeien?

Schimmel kan heel snel groeien. Zeer “gunstig” zijn warmte en een hoge luchtvochtigheid. Een schimmelplek kan onbehandeld binnen 24 uur met een paar centimeter groeien. 

Over de auteur

Patrick, directeur van Finstral in Nederland, streeft ernaar om elke leefruimte mooier te maken. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring om de wensen van potentiële klanten op het Conwindo-portaal te vervullen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden