Teruggebeld worden
schimmel-am-fenster

Schimmel op kozijnen, ramen en voegen verwijderen

Schimmel op het kozijn is niet zeldzaam. Detecteer en stop de aantasting vroegtijdig.

Zo herkent u schimmel op het kozijn

Schimmel laat zich niet altijd zien in een typische bontjas met zwarte punten. 
Het helpt, om niet alleen visueel op schimmel te letten, maar dit ook te controleren door te voelen en te ruiken.
Hangt er in sommige kamers al een tijdje een muffe geur? Helpt stoot ventileren ook niet? Voelen uw muren op sommige plekken vochtig aan of brokkelt het stucwerk af? Vormt zich vaak condens op het kozijn?
Het kan zijn, dat schimmel zich bij u al op zijn plek voelt.

Oorzaken voor schimmel op het kozijn

 • Ondichtkozijn: Als het kozijn niet dicht is, , kan vocht het kozijn binnendringen en zich ophopen – ideale voorwaarden voor schimmel. 
 • Ondichte muuraansluiting
 • Te hoge luchtvochtigheid: Als de luchtvochtigheid erg hoog is, is de schimmel niet ver verwijderd. Typerend is schimmel in de slaapkamer of in de badkamer.
 • Waterschade: Net zoals bij een ondicht kozijn hoopt het water zich op en biedt schimmel een gunstige basis.
 • Onvoldoende verwarmd
 • Onvoldoende ventilatie
 • Constructiefouten bijvoorbeeld bij nieuwbouw. 
 • Kozijn isoleert beter dan gevel: Betreft het een ouder pand, waarvan de gevelisolatie slechter is dan het nieuwe driedubbel glas, dan kunnen koudebruggen ontstaan, die de vorming van schimmel bevorderen.
 • Condensatie
 • Koudebruggen
 • Koude ruimte door zware gordijnen
 • Dakramen zijn meer afgekoeld

Zo voorkomt u schimmel

U kunt eenvoudige trucjes gebruiken, om schimmel te voorkomen. Ventileer iedere dag kort in de ochtend en in de avond. U hoeft de verwarming niet helemaal open te draaien, maar wel voor een aangename kamertemperatuur zorgen. Controleer ook regelmatig de luchtvochtigheid met een hygrometer en verlaag de luchtvochtigheid als deze te hoog is.
Ventileer goed na het douchen, koken, etc. Ook het vernieuwen van de kozijnafdichtingen kan helpen.

Schimmel op het kozijn? Dit kunt u er tegen doen

Schimmel aan verhuurder melden

De eerste stap bij schimmel in een huurwoning moet zijn, dit aan uw verhuurder te melden. Verzoek hem schriftelijk, de schade te komen inspecteren en de schimmel te verwijderen. Afhankelijk van de verhuurder is het raadzaam, om een deadline te stellen.

Zelf schimmel verwijderen

Een schimmelplek van max.0,5 m² in uw eigen woning kunt u zelf verwijderen als u dat wilt en als u door het immuunsysteem niet te veel verzwakt bent. 
Bij een omvangrijke schimmelaantasting kan het de moeite waard zijn, een adviseur te laten komen, voordat de schimmel door een deskundige wordt verwijderd.

Schimmel laten verwijderen

U moet een deskundige inschakelen, als het om een grote aantasting gaat of als deze al dieper zit. Ook in geval van twijfel, is het verstandig de schimmel door een deskundige te laten verwijderen.
Met het rapport kunt u de schimmelaantasting aan uw verzekering melden en idealiter de kosten laten vergoeden.

Wanneer moet ik bij schimmelaantasting in een nieuw kozijn investeren?

Als u de schimmelaantasting vroegtijdig heeft ontdekt, kunt u deze meestal zelf eenvoudig verwijderen of door een expert vakkundig laten verwijderen. Het kozijn is vooralsnog gered.

In sommige gevallen kan het echter zo zijn, dat de aantasting al zo ver is gevorderd, dat alleen een vervanging nog een optie is. Overleg ook met een deskundige om te ontdekken, of het goed is voor uw gezondheid om het kozijn verder te gebruiken.
Afhankelijk van om welk materiaal het gaat en of de functies van het kozijn onder de schimmel hebben geleden, kan investering in een nieuw kozijn de moeite waard zijn. Hout heeft bijvoorbeeld meer last van schimmel dan kunststof.
Ook als de schimmel steeds weer terugkeert, kan dat een teken voor een nieuw kozijn zijn.

Schimmel op het kozijn verwijderen

Theoretisch kunt u schimmel bij een goede gezondheid en kleine aantasting – max. 0,5 m² – zelf verwijderen.
Hiervoor bestaan anti-schimmel-middelen of huismiddeltjes zoals alcohol met een hoog promillage. U moet geen bakpoeder, azijn etc.. gebruiken – Deze kunnen het materiaal beschadigen en mogelijk zelfs de groei van schimmel bevorderen.
Let op: De genoemde middeltjes werken doorgaans slecht oppervlakkig. Om de schimmel duurzaam te verwijderen, moet u de oorzaak opsporen en verwijderen. 

Ga als volgt te werk:

 1. Draag in ieder geval beschermende kleding en een gasmasker, wanneer u schimmel zelf wilt verwijderen.
 2. Zet meubels uit de buurt van het raam en dek de vloer rondom het kozijn af.
 3. Haal gordijnen of andere inkijkbescherming weg en was ze of maak ze schoon, zelfs wanneer ze niet zichtbaar door schimmel zijn aangetast.
 4. Schimmel op de muur rondom het kozijn kunt u met een anti-schimmel-middel verwijderen. 
 5. Breng het middel niet direct op, maar doe, volgens de handleiding van het product, iets op een poetsdoek. Bewerk vervolgens de plek.
 6. Als u de muur rondom het raam heeft behangen, moet u bij schimmelaantasting het behang verwijderen.
 7. Pas dan moet u verder gaan met stap 5.
 8. Kijk ook goed naar de kozijnvoegen. Als zich hier schimmel heeft gevormd, kunt u dit eventueel met het anti-schimmel-middel en een oude tandenborstel verwijderen.
 9. De overgangen tussen kozijn en vensterbank naar de muur worden vaak afgedicht met siliconen of acryl.  Als zich hier ook schimmel heeft opgehoopt, moet u, als u er zeker van bent, met een cutter de siliconenvoegen verwijderen. 
 10. Breng ze opnieuw aan, nadat u klaar bent met de schimmelbehandeling.
 11. Open het raam en bekijk ook goed het raamkozijn van dichtbij. Verwijder schimmelaantasting ook hier grondig met poetsdoek en een oude tandenborstel.
 12. Verwarm niet alleen te zuinig na het verwijderen. Ventileer regelmatig kort, 5-10 minuten, in de ochtend en de avond.
 13. Laat de muur rondom het kozijn goed drogen en “ademen”.
 14. Houd de plek goed in de gaten. Pas wanneer u er zeker van bent, dat de plek is hersteld, kunt u weer opnieuw behangen of overschilderen met kalkverf.

Veel gestelde vragen

Hoe snel ontstaat schimmel op het kozijn?

Schimmel houdt van warmte en vocht. Als deze omstandigheden aanwezig zijn, kan het heel snel gaan en kan er binnen enkele dage schimmel op het kozijn ontstaan.

Is schimmel op het kozijn gevaarlijk?

Theoretisch is iedere schimmel op het kozijn schadelijk voor de gezondheid. Er zijn echter soorten die gevaarlijker zijn dan andere – zoals bijvoorbeeld gele schimmel. Zwarte schimmel is weliswaar ook schadelijk voor de gezondheid en hardnekkig, maar niet zo gevaarlijk. Als u regelmatig, gedurende een langere periode met schimmel in contact komt, heeft dit zeker gevolgen voor uw gezondheid. Vooral kleine kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een verzwakt immuunsysteem moeten contact met schimmel vermijden.

Moet de huurder of de verhuurder betalen?

Als het gaat om de vraag of huurder of verhuurder voor de verwijdering van de schimmel of de veroorzaakte schade moet betalen, is het belangrijk uit te zoeken, wat de schimmel heeft veroorzaakt. Kan bijvoorbeeld worden aangetoond, dat er “nooit” is geventileerd, dan kunnen de kosten op de huurder worden verhaald. Heeft de huurder de schimmel echter niet veroorzaakt, dan moet de verhuurder betalen.

Zijn ondichte ramen een reden voor huurverlaging?

In principe kunnen ondichte ramen een reden voor huurverlaging zijn. Ondichte ramen zorgen niet voor veel energieverlies, wat de bijkomende kosten verhoogt, maar laten ook meer vocht de ruimte in. Dit bevordert de schimmelvorming. Als de verhuurder na een afgesproken periode nog steeds niet voor reparatie of eventueel verwijderen van de schimmel zorgt, kunt u de huurkosten verlagen. Dit moet u echter alleen doen, wanneer u zeker weet, dat u de schimmel niet zelf heeft veroorzaakt.

Over de auteur

Patrick, directeur van Finstral in Nederland, streeft ernaar om elke leefruimte mooier te maken. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring om de wensen van potentiële klanten op het Conwindo-portaal te vervullen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden