Teruggebeld worden
fenster-daemmen

Kozijnen isoleren: Bereid u zich voor tegen kou, hitte & lawaai

Goed geïsoleerde kozijnen zijn voor nieuwbouw, verbouwing en renovatie een belangrijk thema en doorslaggevend voor uw woonkwaliteit.

Waarom zijn goed geïsoleerde kozijnen zo belangrijk?

Maken de energiekosten op uw energierekening u langzaam maar zeker arm?
Geen wonder – ongeveer 20 procent van de verwarming gaat alleen al door slecht geïsoleerde kozijnen verloren.
Vaak bieden kozijnen op het gebied van warmte-isolatie veel ruimte voor verbetering, door middel van een goede isolatie.
En u profiteert van relatief lage aanschafkosten, betere energiewaarden en lagere energierekeningen. Om nog maar te zwijgen van een aangenaam woonklimaat.

Wat voor een rol speelt de U-waarde bij kozijnisolatie?

De warmtedoorgangscoëfficient, ook wel U-waarde genoemd, toont aan, hoeveel energie er door het kozijn van binnen naar buiten verloren gaat..
Hoe lager de U-waarde, hoe beter uw kozijn is geïsoleerd. Bij de berekening van de warmtedoorgangscoëfficient wordt er gekeken naar het glas, de raamkozijnen en de ruimte daartussen.
Het volgende voorbeeld geeft aan, hoe belangrijk de U-waarde is.
Wanneer de U-waarde met 1,0 verbetert, bespaart dat ongeveer 100 kWh (komt overeen met ca.10 m aardgas) per vierkante meter kozijnoppervlakte in het jaar.

Zo controleert u, of uw kozijnen dicht zijn

Waarschijnlijk de eenvoudigste methode om uw kozijnen te controleren op voldoende isolatie, is door te letten op koude tocht vanuit het kozijn. Ook een visuele controle op scheuren kan voor opheldering zorgen. 

Als u voor zekerheid gaat, kiest u voor de gratis Kozijn-Check-Kit. Probeer het maar eens thuis uit!
Kijk eens goed naar uw kozijnen. Met behulp van de kit weet u binnen enkele minuten, wie de veroorzakers van uw ellende zijn.

Wanneer moet u kozijnen vervangen in plaats van ze te isoleren?

Het nemen van afzonderlijke maatregelen, om een oud kozijn te isoleren, verbetert in ieder geval zeker uw energierekening. 

Wanneer u echter over de hele linie – warmte-isolatie, geluidsisolatie en inbraakwering – optimale waarden wilt bereiken, moet u uw oude kozijn vervangen. 

Dat is op het eerste gezicht weliswaar duur, maar bespaart u op termijn echter vervolgkosten en tijd voor onderhoud & co.

Bedenkt u zich eens, dat u met een standaard kunststof kozijn van Finstral al zeer goede isolatiewaarden (ook wat betreft geluidsisolatie) kunt bereiken. U heeft dan wel 50 jaar (de gemiddelde levensduur van kunststof kozijnen) gemoedsrust.

Hoe isoleer je (oude) kozijnen?

1. Het kozijn met folie isoleren

Isolatiefolie is verhoudingsgewijs voordelig, op het eerste gezicht een snelle oplossing en kan relatief eenvoudig worden aangebracht. Het wordt doorgaans op de raamkozijnen gelijmd. De folie moet er toe bijdragen, de warmte binnen te houden. Houd er rekening mee, dat er nog steeds warmte verloren gaat en kou de kamer binnenkomt.
In de meeste gevallen moet de folie al na een jaar worden vervangen. Dat kost tijd, levert afval op en leidt tot kosten. Met folie alleen bereikt u ook geen optimale warmte-isolatiewaarden. 

2. Glas vervangen of door isolatieglas laten vervangen

Eenvoudig glas kan niet meer voldoen aan de huidige warmte-isolatiewaarden. Het glas werkt eerder als een warmtewisselaar. Het transporteert de kou van buiten naar binnen en de warmte van binnen naar buiten. Niet erg effectief.
Bij het isoleren van kozijnen kan het dus al zeer de moeite waard zijn, om het kozijnglas door isolerende kozijnen met meervoudige beglazing – dubbel of driedubbel – te vervangen.
Dubbel isolatieglas kan al zeer goede warmte-isolatiewaarden bereiken. 
Het sterkste isolatieglas Max-Valor van Finstral bereikt isolatiewaarden van 1,1 W/m²K en heeft een totale energietransmissie van 0,65 g.
Denk er in ieder geval aan, dat driedubbel glas bij een oudere woning meer kwaad doet dan nut heeft.

3. Kozijnen isoleren

Het komt bij raamkozijnen op het materiaal aan. Kunststof bereikt de beste isolatiewaarden.
Enerzijds geleidt het materiaal nauwelijks warmte of kou. Anderzijds kunnen hier luchtkamers worden gerealiseerd, die de isolatiewaarden verder optimaliseren.

4. Dagkant isoleren- buiten en binnen

De dagkant is een ander “zwak punt” in de isolatiewaarde. Met het begrip dagkant bedoelen we de zijvlakken die ontstaan rond het kozijn in het metselwerk. 
Buiten komt het er bij de dagkant op aan, hoe sterk de buitengevel is geïsoleerd. Het pleisterwerk moet in ieder geval over het kozijn worden uitgevoerd. Bij een warmte-isolerend composietsysteem moeten de isolatiepanelen de dagkant afdekken
Binnen moet de dagkant met dagkantpanelen worden geïsoleerd. Ze worden op de dagkant direct op het kozijn gelijmd. Denk er aan, dat de panelen zonder voegen worden gelegd.

5. Kozijnen afdichten

Uw kozijn moet in de eerste plaats dicht zijn, zodat wind en regen buiten blijven. 
De volgende afdichtingen houden ongewenste elementen buiten.

  • Middenafdichting tegen water, stof en vuil 
  • Regenafstotende afdichting
  • Vleugelaanslagdichting houdt de warmte binnen
  • Kozijndrainage tegen slagregen

Lucht- en waterdichte gelaste hoeken bovenop optimaliseren de afdichting van de kozijnen.
Meer hierover leest u in onze bijdrage kozijnen afdichten.

Noodoplossing: Rolluiken sluiten

Voor wie dit alles te veel tijd kost en/of het nodige geld hiervoor niet heeft, kan toch het verscihl maken, door het rolluik te sluiten. Zelfs dikkere gordijnen kunnen – al is het maar een beetje – helpen, die stookkosten te drukken.
Als het kozijn al goed geïsoleerd is, helpt deze maatregel echter relatief weinig.

Isoleren tegen kou en hitte

Op warmtebeelden van oude of slecht geïsoleerde kozijnen kan men duidelijk zien, dat niet alleen via het glazen oppervlak, maar ook via het frame warmte verloren gaat. Daarom is het belangrijk, om op de warmtedoorgangscoëfficient voor het gehele kozijn – dus voor glas en kozijn – te letten. 
Om het kozijn optimaal tegen kou en hitte te isoleren, moeten beide elementen worden geoptimaliseerd of vervangen.

Kozijnen isoleren tegen geluid

In principe geldt: Hoe strakker het kozijn, des te beter de isolatiewaarden. Finstral verlijmt daarom in principe glas en kozijn, in plaats van het, zoals gebruikelijk, op te klossen. 
Als u aan een drukke straat woont of uw huis staat in een aanvliegroute (verhoogd vliegtuiglawaai) dan is de geluidshinder zeer hoog. Hier is geluidswerend glas de moeite waard. Dit isoleert dubbel zo veel geluid als normaal, hoogwaardig glas.
Het bijzondere glas kan tot meer dan 50 decibel buiten houden.

Veel gestelde vragen

Is het de moeite waard om kozijnen te isoleren?

Ja, het is de moeite waard om kozijnen goed te isoleren. Ongeveer 20 procent van de verwarming gaat alleen al door slecht geïsoleerde kozijnen verloren. Goed afgedichte kozijnen houden bovendien wind en regen buiten en beschermen uw huis zo tegen waterschade.

Welke kozijnen isoleren het beste?

Kozijnen die naar buiten en naar binnen zijn afgedicht, isoleren het beste.
Zo mogen natuurlijk regen, wind, kou, geluid en hitte niet van buiten naar binnen dringen, moet vocht van binnenuit worden afgevoerd, tegelijkertijd mag ook de warmte in de kamer niet verloren gaan.  Daarbij speelt niet alleen isolatieglas, maar ook veel andere factoren een rol. 
Naast het materiaal hebben kozijnprofielen, hoeklassen etc. een grote invloed op de isolatiewaarden van uw kozijnen. 
Finstral-kozijnen behalen altijd de beste isolatiewaarden – dat wordt onder meer bevestigd door het behalen van het RAL-keurmerk.

Welk materiaal – kunststof, aluminium of hout – isoleert het beste?

Op het gebied van isolatiewaarde is er in de kozijnbouw geen beter materiaal dan kunststof. In tegenstelling tot aluminium geleidt het nauwelijks warmte en kou. In het kunststofprofiel zelf kunnen ruime luchtkamers worden gerealiseerd. De raamkozijnen behalen zo optimale isolatiewaarden. Hout geleidt weliswaar noch warmte noch kou, maar laat geen integratie van luchtkamers toe.

Over de auteur

Jarl is de Marketing manager bij Finstral in Nederland. Hij slaagt er altijd in goede relaties op te bouwen omdat hij aanvoelt welke behoeftes er zijn. Hij kent de esthetische en functionele voordelen van de producten en kan hen met bekwaamheid en passie adviseren bij de keuze van het perfecte produkt.
Foto van auteur

Teruggebeld worden