Teruggebeld worden
schimmel-im-bad

Schimmel in de badkamer: Permanent verwijderen en voorkomen

In de badkamer heerst vaak een hoge luchtvochtigheid. Dat zijn weer ideale voorwaarden voor schimmelvorming.

Hoe gevaarlijk is schimmel in de badkamer?

U gebruikt uw badkamer iedere dag. Het is dus des te schadelijker of gevaarlijker, als schimmel zich in de badkamer nestelt. Dat geldt ook voor schimmel in de slaapkamer.
Wat wel vreemd is: er zijn “goede” schimmels en schimmels in een “lage dosis” zijn niet gevaarlijk voor mensen. Als het uw huis echter zichtbaar heeft aangetast, dan moet het worden verwijderd.

Afhankelijk van het type schimmel moet er onderscheid worden gemaakt. Zo is gele schimmel bijvoorbeeld zeer gevaarlijk, omdat het extreem schadelijk voor de gezondheid is. Zwarte schimmel wort ook als zeer gevaarlijk gezien. Deze soort is zeer hardnekkig en bekend, maar niet gevaarlijker dan andere. Verder bestaat er nog groene, witte en rode schimmel.

Schimmel is vooral zeer gevaarlijk voor personen met een zwak immuunsysteem, voor zwangere vrouwen en voor kleine kinderen.
Controleer uw badkamer daarom zorgvuldig op schimmel. Het nestelt zich hier vaak in voegen, plafond, muur of behang. U kunt schimmel herkennen aan de muffe geur, blijvend vochtige plekken op de muur en een lichte, harige bedekking evenals donkere punten.

Wat moet ik bij schimmel in de huurwoning doen?

Als u in uw huurwoning schimmel ontdekt, moet u onafhankelijk van de omvang in ieder geval eerst de verhuurder informeren.. Deze moet de schade inspecteren en verwijderen of laten verwijderen.
Ga nooit alleen te werk. In het ergste geval draait u op voor de kosten. Vraag in plaats daarvan aan uw verhuurder, de schimmel, met vermelding van een deadline, te verwijderen.

U heeft meestal recht op huurverlaging, als de schimmel niet op tijd wordt verwijderd en u deze niet zelf heeft veroorzaakt (bijvoorbeeld door onvoldoende ventilatie.

Schimmelplek groter dan 0,5 m²: Deskundige inschakelen

  1. Heeft u in uw woning een schimmelplek groter dan 0,5 m² ontdekt, dan moet u deze in geen enkel geval zelf verwijderen. Vanaf deze omvang kunnen alleen deskundigen het geval blijvend en ook diepgaand verwijderen. Eenvoudige anti-schimmel-middeltjes die op de markt verkrijgbaar zijn, werken slechts oppervlakkig. 
  2. Als u het zekere voor het onzekere wilt nemen, dan kunt u in eerste instantie een rapport laten opstellen. Dit kan u helpen om de kosten en de schade van uw verzekering vergoed te krijgen.
  3. Schakel nu de deskundige in, die de schimmel grondig verwijderd.
  4. Meld de schade daarna met rapport en rekening aan uw verzekering.

Schimmelplek kleiner dan 0,5 m²: Zo verwijdert u schimmel zelf

Als de schimmelplek kleiner – dus kleiner dan 0,5 m² is – kunt u de schimmel ook zelf uit de weg ruimen. Houd bij uw beslissing in ieder geval rekening met uw gezondheid en herzie uw besluit bij eventuele twijfel. 
Bij een aangetast immuunsysteem moet u, ongeachte de omvang van de schimmel, nooit zelf de verwijdering op u nemen.
Let op: Verwijder de schimmel niet alleen, maar stel bovendien ook de oorzaak hiervan vast. Anders komt de schimmel steeds weer terug.

Ga als volgt te werk:

  1. Trek allereerst beschermende kleding aan en zet een gasmasker op. Deze maatregel kan overdreven lijken, maar onderschat het “onzichtbare gevaar” niet.
  2. Verzamel nu alle handdoeken, gordijnen, kleden en vuile was, die zich in de badkamer bevindt en was deze op hoge temperatuur in de wasmachine.
  3. Als de schimmel zich op muur of plafond heeft genesteld, doe dan eerst een beetje anti-schimmel-middel op de doek. Verwijder de schimmel vervolgens met de doek.
  4. Als uw behang door schimmel is aangetast, kan het niet meer worden gered. Verwijder een groot deel van het betreffende behang. Behandel dan de muur eronder met doek en anti-schimmel-middel.
  5. De meeste badkamers hebben tegels. Schimmel nestelt zich graag in de siliconen voegen van de tegels.  U kunt de vijand ook met een anti-schimmel-middel en een oude tandenborstel te lijf gaan. Indien nodig moet u de voegen vernieuwen. Het oude, aangetaste materiaal moet eerst worden verwijderd.
  6. Laat de behandelde plek compleet opdrogen. 
  7. Verwarm ook goed (niet te weinig) en ventileer regelmatig.
  8. U kunt pas opnieuw schilderen, als de plekken zich lang genoeg hebben kunnen herstellen. In de badkamer zijn zogenoemde latexverven geschikt, die waterafstotend zijn.

Zo voorkomt u schimmel in de badkamer

In de meeste gevallen kunt u schimmel in de badkamer eenvoudig voorkomen. Eén ding is vooral belangrijk: Regelmatig en voldoende ventileren. Ventileer regelmatig kort, minimaal 5 minuten, in de ochtend en de avond. Ventileer bovendien iedere keer na het douchen en baden of schoonmaken. Ventileer daarbij alleen naar buiten en niet naar de overige kamers. Houd de badkamerdeur gesloten.

Een natte vloer moet u droog vegen en te natte handdoeken moeten buiten opgehangen worden om te drogen. Het helpt ook, om bij het verwarmen niet te gierig te zijn. Als het buiten koud is, moet u de verwarming niet uitgeschakeld laten, om koudebruggen te voorkomen. 
Houd de luchtvochtigheid in de badkamer goed in de gaten. U kunt deze eenvoudig met een hygrometer controleren. Als deze te hoog is, vindt u hier tips, hoe u de luchtvochtigheid verlaagt.

Zonder raam wordt ventileren in de badkamer wat moeilijker. In dat geval kunt u de kamer alleen via het ventilatiesysteem ventileren. Mocht deze niet (voldoende) functioneren, dan moet u voor vervanging zorgen. Een luchtontvochtiger kan helpen. Kort en niet te warm douchen, kan ook een noodoplossing voor te veel waterdamp zijn.

Veel gestelde vragen

Kan ik voor de verwijdering huismiddeltjes gebruiken? Welke anti-schimmel-middelen werken?

Voor het verwijderen van schimmel, kunt u anti-schimmel-middelen of ook alcohol met een hoog promillage gebruiken. Huismiddeltjes zoals bakpoeder of gist raden wij af, omdat deze zich per oppervlak anders gedragen en ook meer kapot kunnen maken, dan dat ze helpen.
Azijn bijvoorbeeld kan de schimmelvorming onder bepaalde omstandigheden zelfs bevorderen.

Waarom nestelt schimmel zich in de badkamer?

In de badkamer is het doorgaans vochtig en warm. Douchen en baden geschiedt warm, de föhn of verwarming staat aan. Dat zijn weer ideale voorwaarden voor schimmelgroei.
Als u niet ventileert, vergroot dat de kans op schimmel nog meer. Natuurlijk kunnen er ook andere oorzaken zijn, waarom uw badkamer door schimmel is aangetast. Ondichte ramen, onopgemerkte waterschade maar ook constructiefouten kunnen schimmel veroorzaken.

Wie betaalt? Moet de verhuurder de schimmel in de badkamer oplossen?

Als wordt vastgesteld, dat de huurder de schimmel niet heeft veroorzaakt, moet de verhuurder er tijdig voor zorgen, dat de schimmel wordt verwijderd. De verhuurder moet ook de verwijdering en eventueel ontstane kosten betalen. Reageert de verhuurder niet op uw verzoek om de schimmel te inspecteren, dan moet u schriftelijk “te werk gaan”.  Nodig hem beleefd uit en verzoek om verwijdering met vermelding van een deadline.
Als de schimmel aantoonbaar niet voor uw rekening is, kunt u na het verstrijken van de deadline en uitblijvende reactie zelf actie ondernemen om de schimmel te verwijderen.

Over de auteur

Patrick, directeur van Finstral in Nederland, streeft ernaar om elke leefruimte mooier te maken. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring om de wensen van potentiële klanten op het Conwindo-portaal te vervullen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden