Teruggebeld worden
luftfeuchtigkeit-erhoehen

Luchtvochtigheid verhogen: 11 tips, om het woonklimaat te verbeteren

Vooral in de winter ontstaat er een lage luchtvochtigheid. Dit kan ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaken.

Waarom is luchtvochtigheid zo belangrijk?

De luchtvochtigheid heeft directe invloed op ons welzijn en ook op onze gezondheid:
Te weinig vocht in de lucht leidt tot droge slijmvliezen en belemmert de ademhaling. Toegang tot de bloedbaan wordt voor zuurstof bemoeilijkt.
De keel kriebelt, de huid voelt droog aan en jeukt en de ogen tranen, omdat u probeert het vocht te compenseren. 
Bij geringe luchtvochtigheid in de slaapkamer leiden deze symptomen er toe, dat u slechter slaapt. U wordt meerdere keren per nacht wakker en kunt slechter inslapen.
De droge slijmvliezen leiden niet alleen tot keelpijn, maar openen ook de deur voor ziekteverwekkers. In sommige gevallen kan de geringe luchtvochtigheid ook tot hoofdpijn leiden.

Factoren, die de lucht droog maken

  • Verhoogde verwarming: Als verwarming, vloerverwarming en/of de kachel op volle toeren draaien, onttrekt dat vocht uit de lucht.
  • Airco draait op volle toeren: In bedrijf onttrekt de airco vele malen (vaak ca. 30%) vocht uit de lucht.
  • Verkeerd ventilatiegedrag: Koude lucht kan minder waterdamp opnemen. Als er in de winter ijverig wordt geventileerd, dan wordt de warme, vochtige lucht door koude, droge lucht vervangen.

De optimale luchtvochtigheid

In principe geldt, dat de optimale luchtvochtigheid bij een kamertemperatuur van 20 °C op ca. 50 procent ligt. Voor de ideale waarde speelt ook de buitentemperatuur een rol – hou kouder het buiten is, hoe lager de optimale luchtvochtigheid. In de zomer is de optimale luchtvochtigheid dus hoger.

Bovendien heeft iedere ruimte zijn eigen optimale luchtvochtigheidswaarde. Want de optimale waarde hangt er vanaf, hoe de ruimte wordt gebruikt. 
Zo mag de luchtvochtigheid in de badkamer en in de keuken bijvoorbeeld hoger zijn. In deze kamers wordt de luchtvochtigheid regelmatig verhoogd door opstijgende waterdamp – door koken of douchen. Het is hier belangrijk, goed te ventileren, omdat er anders kans op schimmelvorming is.
Let er goed op, dat er in de slaapkamer ‘s nachts automatisch iets meer luchtvochtigheid ontstaat, omdat u bij het slapen vocht aan de lucht afgeeft. De waarde mag hier dus gerust wat lager zijn.

De volgende waarden dienen als richtlijn:

Woonkamer 40 – 60 %
Kantoor 40 – 60 %
Slaapkamer 40 – 60 %
Bad 50 – 70 %
Keuken 50 – 60 %
Kelder 50 – 60 % 

Let op: Schrik niet, wanneer de waarden een keer worden overschreden. Meet de waarden regelmatig. U hoeft zich pas zorgen te maken, wanneer de waarden permanent boven de norm liggen.

Luchtvochtigheid meten

De makkelijkste manier om de luchtvochtigheid te meten, is met behulp van een hygrometer. Het apparaat geeft de luchtvochtigheid in procenten aan. Meestal wordt hiervoor de kamertemperatuur weergegeven, omdat deze waarden van elkaar afhankelijk zijn.
Houd ook de buitentemperatuur in de gaten. Alleen zo weet u, of u op dat moment moet ventileren om daarmee de luchtvochtigheid en het binnenklimaat te verbeteren of te verslechteren.

De hygrometer moet in het midden van de ruimte worden geplaatst of gehangen – niet in de buurt van een verwarming of een raam. Laatstgenoemde zouden de waarden vervalsen.

Raadpleeg bovenstaande tabel en controleer de procentuele waarde – valt de waarde binnen het opgegeven gebied? Perfect.
Is dat niet het geval, dan moet u de waarde gedurende meerdere dagen observeren of controleren. Een enkele meting zegt nog niets over het vochtgehalte.
Mocht de hygrometer in alle ruimtes dezelfde waarde weergeven, dan moet u controleren of het apparaat in orde is.

Als alternatief kunt u de luchtvochtigheid ook met de App op uw mobiele telefoon (vaak beschikbaar op Iphones) meten Houd er echter rekening mee, dat de waarden hier onnauwkeuriger zijn dan bij het meten met een hygrometer.

6 tips hoe u de luchtvochtigheid in uw huis blijvend kunt verhogen

1. Goed ventileren

  • Zonder elektriciteit
  • Tamelijk efficiënt

    Goed ventileren kan de luchtvochtigheid in de ruimte op een goed niveau houden. Ventileer daarvoor de ruimte meerdere keren per dag, bij voorkeur kort en met het raam helemaal open. Draai in deze periode de verwarming omlaag. Het grootste effect bereikt u bij regen of warmere temperaturen – koude lucht transporteert minder vocht. 

2. Ventilatiesysteem: Raamvouwventilatie of raamventilatie

  • Zonder elektriciteit
  • Efficiënt

    De ventilatie wordt in de raamvouw gemonteerd. Het zorgt bij gesloten ramen voor een passieve permanente ventilatie, die uw huis continu van frisse lucht voorziet en de luchtvochtigheid op een aangenaam niveau houdt.
    Ook raamventilatoren kunnen voor een aangenaam woonklimaat zorgen. Ze worden in het bovenste profielgebied gemonteerd. Bij gesloten ramen belooft het een permanente en zeer efficiënte ventilatie – compleet automatisch.

3. Kamerplanten

  • Zonder elektriciteit
  • Tamelijk effectief

    Ook planten kunnen vocht aan de kamerlucht afgeven. Tot de vocht inbrengende planten behoren o.a. Cyprus gras, echte papyrus, drakenboom, groene lelie, kamerlinde en kamerbamboe.  Bij circa 20 m² heb je echter minstens drie grotere planten nodig, voordat een positieve verandering wordt waargenomen. Tegelijkertijd kunt u de luchtvochtigheid ook met behulp van de volgende truc verhogen:
    Bevochtig de bladeren van uw planten af en toe met een waterspray. (Zoek vooraf uit, welke planten dit waarderen en welke niet.) Dat doet niet alleen uw planten goed, maar verhoogt ook de luchtvochtigheid in de kamer.

4. Luchtbevochtiger voor de verwarming

  • Heeft verwarming nodig 
  • Effectief

    Bij luchtbevochtigers voor de verwarming gaat het om kleinere vaten die aan de verwarming gehangen kunnen worden. Ze worden met water gevuld. Geholpen door de verwarming verdampt het en produceert dus luchtvochtigheid. 
    Nadeel: De luchtbevochtigers moeten regelmatig handmatig worden bijgevuld. Deze variant heeft echter geen elektriciteit nodig. Maak de vaatjes regelmatig schoon, omdat bacteriën zich hierin graag verzamelen.

5. Elektrische luchtbevochtiger

  • Heeft elektriciteit nodig
  • Effectief

    Elektrische luchtbevochtigers zijn, indien hoogwaardig, zeer effectief bij de verhoging van de luchtvochtigheid in de kamer. Let bij aankoop op de afmeting van de watertank – de apparaten kunnen een overeenkomstig grote of kleine hoeveelheid leefruimte van vocht voorzien. Het grote voordeel: De luchtvochtigheid wordt gemeten en automatisch aangepast. Het nadeel: De elektrische luchtbevochtigers werken alleen op stroom. Bovendien moet het apparaat net als de kamerfontein regelmatig worden gereinigd, omdat dit anders de verspreiding van bacteriën stimuleert.
    Na een paar jaar gebruik moet het hele apparaat worden vervangen en ontstaat gevaarlijk afval.

6. Kamerfontein

  • Heeft elektriciteit nodig
  • Tamelijk effectief

    Een kamerfontein kan ook helpen. De fontein verhoogt de luchtvochtigheid in de ruimte door waterverdamping. Doorgaans wordt deze door elektriciteit aangedreven en moet regelmatig worden schoongemaakt, omdat zich anders bacteriën verzamelen. De verhoging van de luchtvochtigheid gebeurt vrij selectief.

5 “Huismiddeltjes”, die kortstondig en eenvoudig helpen

Met de volgende 5 huismiddeltjes kunt u de luchtvochtigheid in uw kamers kortstondig verhogen. Controleer in ieder geval, of de lucht in uw huis voldoende circuleert, omdat de goed bedoelde maatregelen anders negatief kunnen uitpakken.

1. Waterkoker gebruiken

Vul eenvoudigweg uw waterkoker voor de helft met water en laat de deksel tijdens gebruik open staan. Het verdampte water wordt in de lucht verspreid. Laat het apparaat niet onbeheerd open staan. 

2. Natte handdoeken en was ophangen.

Hier kunt u het praktische met het nuttige combineren. Hang de natte handdoeken of was op in de woonkamer. Het vocht, dat ontsnapt, verhoogt de luchtvochtigheid in de kamer.

3. Badkamerdeur open laten.

Laat de badkamerdeur na het douchen of baden open staan. De waterdamp die ontstaat vindt zijn weg naar andere kamers en verhoogt de luchtvochtigheid. Het raam in de badkamer moet daarbij vanzelfsprekend gesloten blijven.

4. Strijken

Ook bij het strijken verdampt water door hitte. Dit verhoogt het vochtgehalte van de lucht. 

5. Kom met water

Plaats met water gevulde kommetjes op uw verwarmingen. Deze werken net als luchtbevochtigers voor de verwarming. Het water verdampt door de verwarming sneller en geeft vocht aan de lucht af. Maak de kommetjes regelmatig schoon, omdat bacteriën zich hierin graag verzamelen.

Veel gestelde vragen

Kan een te hoge luchtvochtigheid schadelijk zijn?

Net zoals een te lage luchtvochtigheid schadelijk kan zijn, kan een te hoge luchtvochtigheid ook negatief uitpakken.
Ligt deze te lang boven de 60%, dan kan dit tot schimmelvorming leiden. Dat leidt niet alleen tot schade aan het metselwerk, maar schaadt ook uw gezondheid. De resulterende sporen kunnen allergieën of astma veroorzaken. De vorming van huisstofmijt wordt ook door een te hoge luchtvochtigheid gestimuleerd.

Waarom helpt een hogere luchtvochtigheid bij verkoudheid en hoesten?

Te droge verwarmingslucht in de winter, tocht of koele lucht van de airco in de zomer kunnen verkoudheid veroorzaken. De slijmvliezen drogen uit en er ontstaan kleine verwondingen, waardoor ziekteverwekkers eenvoudig kunnen binnendringen. Bovendien kunnen virussen zicht bij drogere lucht ook beter verspreiden.
Verhoog nu de luchtvochtigheid, dat kan helpen. De slijmvliezen herstellen weer. De vochtigheid verlicht het ademen, omdat het zuurstof eenvoudiger naar de bloedbaan kan worden getransporteerd.

Waarom is de lucht in de winter zo droog?

De ramen blijven in de winter vaak langer dicht, vanwege de lagere buitentemperaturen. Daarbij wordt er in de winter sterk verwarmd. Vaak werken kachel, vloerverwarming en verwarming gelijktijdig. Hierdoor wordt vocht uit de lucht verwijderd, de lucht wordt droog. Als er wordt geventileerd, dan kan de droge, winterse buitenlucht het gebrek aan vocht niet compenseren.

Draagt een aquarium bij aan een aangenaam woonklimaat?

Een aquarium kan de luchtvochtigheid verhogen. Schuif de deksel van het aquarium hiervoor open en laat deze open staan. Het water, dat verdampt, verhoogt de luchtvochtigheid in de kamer.

Over de auteur

Patrick, directeur van Finstral in Nederland, streeft ernaar om elke leefruimte mooier te maken. Hij gebruikt zijn jarenlange ervaring om de wensen van potentiële klanten op het Conwindo-portaal te vervullen.
Foto van auteur

Teruggebeld worden